Το bullying στην παιδική ηλικία υπετριπλασιάζει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή

  • Iatropedia newsroom
bullying
Όταν το bullying καταστρέφει την εμπιστοσύνη, τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιθανό να ακολουθήσουν το θύμα μέχρι την ενηλικίωση, προειδοποιεί νέα μελέτη

Όταν το bullying καταστρέφει την εμπιστοσύνη ενός νεαρού θύματος, τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιθανό να το ακολουθήσουν μέχρι την ενηλικίωση, προειδοποιεί νέα μελέτη

«Ελάχιστα θέματα δημόσιας υγείας είναι πιο σημαντικά από την ψυχική υγεία των νέων αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο George Slavich, συντάκτης της μελέτης και διευθυντής του εργαστηρίου για την αξιολόγηση και την έρευνα του άγχους του UCLA Health, ο οποίος ζήτησε μάλιστα να γίνουν επενδύσεις σε περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου και την ανάπτυξη προγραμμάτων για τη βελτίωση της υγείας και της ανθεκτικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής.

Η μελέτη για τις συνέπειες του bullying

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η ομάδα του εξέτασε δεδομένα από 10.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρακολουθούνταν για σχεδόν 20 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που υπέστησαν εκφοβισμό (bullying) στην ηλικία των 11 ετών και, εν συνεχεία, ανέπτυξαν έλλειψη εμπιστοσύνης μέχρι τα 14, είχαν περίπου 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας μέχρι την ηλικία των 17 ετών από εκείνα που εμπιστεύονταν περισσότερο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 13 Φεβρουαρίου 2024 στο περιοδικό Nature Mental Health.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τη σχέση ανάμεσα στον εκφοβισμό από συνομηλίκους, την έλλειψη εμπιστοσύνης στις διαπροσωπικές σχέσεις και την ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η υπερκινητικότητα και ο θυμός.

Σύμφωνα με τον Slavich, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα σχολεία και άλλα ιδρύματα να αναπτύξουν προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του εκφοβισμού στην ψυχική υγεία.

Η ψυχική υγεία των νέων αποτελεί μια αυξανόμενη δημόσια ανησυχία

Σε ένα δείγμα μαθητών γυμνασίου στις ΗΠΑ, το 44,2% δήλωσε ότι είχε κατάθλιψη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες το 2021, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Και ένα 10% είπε ότι είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Ενώ άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τον εκφοβισμό με ψυχικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς στους νέους, η συγκεκριμένη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει πως ο εκφοβισμός οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης και, αυτή με τη σειρά της, σε ψυχικά προβλήματα στα τέλη της εφηβείας.

«Αυτό που δείχνουν αυτά τα δεδομένα είναι ότι χρειαζόμαστε πραγματικά προγράμματα στο σχολείο που θα βοηθούν στην καλλιέργεια ενός αισθήματος διαπροσωπικής εμπιστοσύνης σε επίπεδο τάξης και σχολείου», ανέφερε ο Slavich σε δελτίο Τύπου του UCLA.

«Ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν να αναπτυχθούν προγράμματα βασισμένα σε τεκμηριωμένα στοιχεία που θα εστιάζουν κυρίως στη μετάβαση προς το γυμνάσιο και το κολέγιο και θα προάγουν το σχολείο ως ευκαιρία για την ανάπτυξη στενών, μακροχρόνιων σχέσεων», συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το tai chi μειώνει την πίεση περισσότερο από την αερόβια άσκηση [μελέτη]

Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα: Τριπλάσιες οι γυναίκες ασθενείς – Τι το προκαλεί

Περισσότεροι οι ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες απ’ ό,τι τα παιδιά στη χώρα μας