Περισσότεροι οι ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες απ’ ό,τι τα παιδιά στη χώρα μας

  • Ρούλα Τσουλέα
καρδιοπάθειες
Τι αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Οι ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες στη χώρα μας ξεπερνούν πλέον τον αριθμό των παιδιών που πάσχουν από αυτές, καθώς η πρόοδος της Ιατρικής επιτρέπει να φθάνουν στην ενήλικη ζωή οι περισσότεροι μικροί ασθενείς.

Αυτό τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή την σημερινή (14 Φεβρουαρίου) Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Όπως εξηγεί η καρδιολόγος Αρετή Κομνού, αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Συγγενών Καρδιοπαθειών της ΕΚΕ, οι συγγενείς καρδιοπάθειες αφορούν όλο τον πληθυσμό, διότι δεν είναι τόσο σπάνιο να διαπιστωθεί σε έναν έφηβο ή ενήλικο ότι πάσχει χωρίς να το ξέρει από κάποια τέτοια πάθηση, η οποία απαιτεί χειρουργική ή επεμβατική παρέμβαση για την αντιμετώπισή της.

Ωστόσο η διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών και σε ορισμένες περιπτώσεις η αντιμετώπισή τους, μπορεί να γίνει πλέον από την εμβρυϊκή ζωή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη νεογνική ζωή.

Με την εμβρυϊκή διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποφευχθεί το άγχος και η αγωνία της νεογνικής διάγνωσης για τους γονείς, οι οποίοι πρέπει γρήγορα να πάρουν ζωτικές αποφάσεις. Επιπλέον εξασφαλίζεται η καλλίτερη δυνατή κλινική πορεία  των νεογνών, ακόμα και εάν πάσχουν από πολύ σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια. Σε αυτό συμβάλλουν:

  1. Η συνεργασία των μαιευτήρων, νεογνολόγων και παιδοκαρδιολόγων
  2. Η κατάλληλη οργάνωση του τοκετού
  3. Η αντιμετώπιση σε ειδικά κέντρα με εμπειρία στην Νεογνική Καρδιοχειρουργική και Επεμβατική Καρδιολογία

«Οι πρόοδοι, τόσο στην Καρδιοχειρουργική όσο και στην Επεμβατική Καρδιολογία, όσο και στην υποστήριξη στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και η συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει αυτή την στιγμή, έχουν σαν αποτέλεσμα -με σωστή παρακολούθηση- να φθάνουν στην ενήλικη ζωή οι περισσότεροι μικροί ασθενείς, ακόμα και με σύμπλοκες καρδιοπάθειες», τονίζει η κυρία Κομνού.

καρδιοπάθειες

Η ποιότητα ζωής

Δεν είναι σημαντική όμως μόνο η επιβίωση, αλλά και η ποιότητα ζωής τους. Οι ανάγκες τους είναι πολλές και ποικίλες. Αφορούν:

  • Τη γενικότερη φροντίδα της υγείας τους και όχι μόνο της καρδιάς τους
  • Την εξασφάλιση της διαβίωσής τους

Η ύπαρξη των κέντρων με εμπειρία και έλεγχο ποιότητας, καθώς και ενός δικτύου ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων με καλή συνεργασία μεταξύ τους, μπορεί να εξασφαλίσει την καλλίτερη δυνατή πορεία της υγείας τους.

Ωστόσο η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα κέντρα, μπορεί να είναι δύσκολη για οικονομικούς λόγους ή λόγω απόστασης. Πρέπει να διευκολυνθεί από την πολιτεία  και από τους γιατρούς, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν πότε και πώς να παραπέμπουν τους ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση, προσθέτει η κυρία Κομνού.

Έτσι όλα τα άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες θα βρίσκουν την καλύτερη φροντίδα και θα αναδεικνύουν τις ικανότητες και δυνατότητές τους.

Φωτογραφία: iStock