Ποιες είναι οι πιο παχυντικές τροφές για τα παιδιά

  • Iatropedia newsroom
τροφές
Σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται. Στην Ευρώπη, σχεδόν το 40% των παιδιών είναι πλέον υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ακόμη και σε περιοχές όπου η παχυσαρκία είναι λιγότερο επιδημική, γίνεται όλο και πιο προβληματική ως κοινωνικό φαινόμενο.

Και η τάση, χωρίς αμφιβολία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό με το τι τρώνε τα και οι έφηβοι με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαρα ή/και παχύσαρκα από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής τους. Είναι τα αναψυκτικά που κάνουν τη ζημιά; Μήπως φταίνε οι επεξεργασμένες τροφές; Υπάρχει, άραγε, κάποιο σύνολο από “δημοφιλείς” τροφές που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να δίνουν στα παιδιά τους, τουλάχιστον με την συχνότητα που το κάνουν τώρα;

Για να βρουν μια απάντηση, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke National της Σιγκαπούρης ανέλυσαν προσεκτικά τις τροφές που εμφανίζονται συχνότερα στις διατροφικές συνήθειες των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Χρησιμοποιώντας μια παλιότερη μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1990 και η οποία κατέγραψε το διαιτολόγιο και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) περίπου 4.500 παιδιών, εξέτασαν το τι ακριβώς έτρωγαν τα παιδιά και παρακολούθησαν την εξέλιξη του σωματικού τους βάρους σε βάθος τριετίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν κάοια κοινά σημεία στις τροφές που κατανάλωναν τα υπέρβαρα παιδιά. Οι τροφές αυτές ήταν:

  • Τροφές με πολλές θερμίδες, που δεν είναι “χορταστικές”. Πρόκειται για τροφές που είναι «ενεργειακά πυκνές», περιέχουν πολλές θερμίδες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα χορταστικές και, έτσι, τείνουν να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα τσιπς πατάτας (με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά) συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο σωματικό βάρους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις “απλές” πατάτες (βραστές, στον ατμό κλπ).
  • Τροφές με πολλά πρόσθετα σάκχαρα. Τα ποτά με ζάχαρη (π.χ. αναψυκτικά) αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι τα ποτά τείνουν να μην είναι χορταστικά. Έτσι, ο εγκέφαλος δεν καταγράφει ότι έχετε καταναλώσει αρκετές θερμίδες και ότι έχετε χορτάσει.
  • Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτές προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αυξημένη όρεξη.
  • Τροφές με λίγες φυτικές ίνες. Οι επεξεργασμένοι σπόροι και κόκκοι (και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αυτά) είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και δεν είναι πολύ χορταστικοί. Γενικά, οι ίνες επιβραδύνουν την πέψη, κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε ότι έχετε χορτάσει πιο γρήγορα, κάτι που με την σειρά του σας κάνει να τρώτε λιγότερη ποσότητα.

Πηγές: https://www.parents.com, https://www.washingtonpost.com