Η υποστηρικτική, σταθερή φροντίδα στην παιδική ηλικία προστατεύει την υγεία της καρδιάς στην ενήλικη ζωή

  • Iatropedia newsroom
Η υποστηρικτική, σταθερή φροντίδα στην παιδική ηλικία προστατεύει την υγεία της καρδιάς στην ενήλικη ζωή
Η σταθερή ή προβλέψιμη υποστήριξη στην παιδική ηλικία μπορεί να βελτιστοποιήσει τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά για να οδηγήσει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία αργότερα στη ζωή

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η φαινόμενα όπως η κακοποίηση, η παραμέληση και η χρήση ουσιών στο σπίτι κατά την παιδική ηλικία μπορεί να επιδεινώσει την υγεία της καρδιάς ενός ατόμου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μία νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι η λήψη ζεστασιάς από έναν φροντιστή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman και του Ιατρικού Κέντρου Wexler του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά στις 23 Ιανουαρίου 2024 στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, είναι τα πρώτα που βάζουν σε ένα πλαίσιο τις αντιξοότητες και τους προστατευτικούς παράγοντες για την καρδιαγγειακή υγεία κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, λένε οι ερευνητές.

«Γνωρίζουμε ότι ο μετριασμός των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία», δήλωσε ο Robin Ortiz, M.D., καθηγητής στα Τμήματα Παιδιατρικής και Υγείας του πληθυσμού στο NYU Langone, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και βασικό μέλος του Institute for Excellence in Health Equity.

«Ταυτόχρονα, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αντιξοότητες στην πρώιμη παιδική ηλικία δεν υπαγορεύουν και το πεπρωμένο ενός ανθρώπου. Παρ’ όλο που ένα δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον στην παιδική ηλικία συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες καλής καρδιαγγειακής υγείας στην ενήλικη ζωή, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η υποστηρικτική και, κυρίως, η σταθερή φροντίδα μπορεί να έχει ισχυρότερη επιρροή στην υγεία της καρδιάς αργότερα από τις πρώιμες αντιξοότητες», σημειώνει.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε ένα δείγμα περισσότερων από 2000 εγγεγραμμένων στη μελέτη CARDIA, μια μακροχρόνια μελέτη του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που ξεκινά από τη νεαρή ενήλικη ζωή και παρακολουθεί περισσότερους από 5.000 ενήλικες για περισσότερα από 35 χρόνια για να βοηθήσει τους ερευνητές να καταλάβουν πώς κάποιοι παράγοντες σε παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από αυτήν την ομάδα κατά την έναρξη, όταν οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 25 ετών, και δεδομένα για τους ίδιους σε διαστήματα επτά και 20 ετών. Χρησιμοποιώντας κλίμακες που μετρούν τις αντιξοότητες στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων της παιδικής κακοποίησης και της ζεστασιάς του φροντιστή, διαπίστωσαν ότι κάθε πρόσθετη μονάδα συνολικής αντιξοότητας του οικογενειακού περιβάλλοντος και εν συνεχεία παιδικής κακοποίησης συγκεκριμένα, συσχετίστηκε με 3,6% και 12,8% χαμηλότερες πιθανότητες ιδανικής καρδιαγγειακής υγείας αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, κάθε πρόσθετη μονάδα ζεστασιάς του φροντιστή συσχετίστηκε με 11,7% υψηλότερες πιθανότητες καλής καρδιαγγειακής υγείας. Λήφθηκαν υπόψη επίσης παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, το βάρος, η αρτηριακή πίεση και η γλυκόζη νηστείας.

Η έκθεση στη ζεστασιά ενός φροντιστή στην παιδική ηλικία συσχετίστηκε με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία στους ενήλικες, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού φροντιστή είναι ζωτικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία της υγείας του ατόμου.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν περαιτέρω ότι ένα απρόβλεπτο ή ασταθές σχεσιακό περιβάλλον μπορεί να συσχετιστεί με κακή υγεία αργότερα στη ζωή, ενώ η σταθερή ή προβλέψιμη υποστήριξη στην παιδική ηλικία μπορεί να βελτιστοποιήσει τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά για να οδηγήσει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία αργότερα στη ζωή.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακαλείται παρτίδα πασίγνωστου αναλγητικού

Η πηγή της νεότητας μπορεί να είναι ένα… Τ κύτταρο

Πώς να μειώσετε κατακόρυφα τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη