Η Demi Moore είπε ότι έχασε δόντια εξαιτίας αυξημένου στρες – Τι της… απαντούν οι επιστήμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Demi Moore
Η Demi Moore μοιράστηκε πρόσφατα την φωτογραφία που βλέπετε και στην οποία το κατά τ' άλλα όμορφο χαμόγελό της “χάνεται” από τα μάτι του θεατή, αφού το βλέμμα επικεντρώνεται στην τεράστια τρύπα που έχει στα δόντια της, επειδή φαίνεται πως έχει χάσει ένα δόντι. Η εξήγηση που έδωσε η ίδια έκανε τους πάντες να αναρωτηθούν αν μπορεί να είναι αλήθεια...

Αυτό που είπε η Demi Moore είναι πως πριν λίγο καιρό έχασε τα δύο μπροστινά της δόντια λόγω πολύ αυξημένου στρες. Οπότε ας… σκάψουμε λίγο βαθύτερα για να δούμε αν το άγχος και το στρες μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν μια “αυθόρμητη” απώλεια δοντιών.

Πρώτα απ’ όλα δείτε το απόσπασμα από το επεισόδιο του The Tonight Show με τον Jimmy Fallon, που προβλήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, όπου η ηθοποιός Demi Moore αποκάλυψε, ότι είχε χάσει πρόσφατα τα δύο μπροστινά δόντια λόγω άγχους.

Οι αποκαλύψεις της Demi Moore είναι τρομακτικές, αλλά το πιο σημαντικό είναι να αναρωτηθούμε αν βασίζονται στην αλήθεια. Αν και κανείς άλλος εκτός από τον προσωπικό της οδοντίατρο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πραγματική αιτία του προβλήματος που της παρουσιάστηκε, ειδικοί της οδοντιατρικής λένε ότι είναι όντως πιθανό μια περίοδος με έντονο στρες και πολύ αυξημένο άγχος να προκαλέσει απώλεια δοντιών.

“Το άγχος δεν θα ήταν η μοναδική αιτία για την απώλεια των δοντιών της Demi Moore. Υπήρχαν σίγουρα και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται”, δήλωσε ιστοσελίδα Medical Daily ο δρ. Gary Glassman, οδοντίατρος στο Endodontics Specialists στο Τορόντο. Και πρόσθεσε: “Το άγχος και το στρες μπορούν να προκαλέσουν βρουξισμό (σ.σ. όταν το άτομο προκαλεί τρίξιμο δοντιών πιέζοντας και τρίζοντας τα δόντια του χωρίς να το αντιλαμβάνεται πολλές φορές), που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα”.

demi moore

Επιπλέον, ο δρ Glassman εξήγησε ότι το άγχος και το στρες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία του ατόμου, κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να κάνει λιγότερο πιθανό να βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του, ή να πηγαίνει στον οδοντίατρο για έλεγχο.

Σύμφωνα με το WebMD, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τριβή των δοντιών και μειωμένη συντήρηση της στοματικής υγιεινής, συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ουλίτιδα, τερηδόνα και, φυσικά, απώλεια δοντιών. Επιπλέον, μία σουηδική μελέτη από το 2006 διαπίστωσε ότι το άγχος, το στρες και η μακροχρόνια κατάθλιψη μπορούν να προστεθούν στις δυσκολίες στοματικής υγιεινής και, επομένως, στην πρόωρη απώλεια δοντιών. Η μελέτη διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της εξάντλησης που σχετίζεται με το στρες και την αυξημένη συσσώρευση πλάκας στα δόντια.

Η επικεφαλής συγγραφέας της εν λόγω μελέτης δρ Annsofi Johannsen, ανέφερε: “Θα μπορούσε να είναι ότι η κατάθλιψη μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε οι κακές συνήθειες οδοντικής υγιεινής να οδηγήσουν σε μειωμένη στοματική υγεία και πιο φλεγμονώδη ούλα”.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το στρες εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Για τον λόγο αυτό, το άγχος είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη προκαλεί ανισορροπία στα κύτταρα του σώματος, κάτι που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Αυτό το εύρημα παρείχε την φυσική απόδειξη, ότι η κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια κατάσταση ψυχικής υγείας, αλλά και μια κατάσταση φυσικής υγείας.

http://www.medicaldaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί να βουρτσίζετε τα δόντια σας με καρυδέλαιο – Πώς θα φτιάξετε την οδοντόκρεμα

Στοματική υγιεινή: Πώς να αφαιρέσετε πλάκα και πέτρα με φυσικό τρόπο

Τρύπες στα δόντια: Πώς και γιατί δημιουργούνται [vid]

Τα βότανα που καταπολεμούν άγχος και στρες