Αντιρυτιδικά καλαμάκια; Μα κάνουν τα καλαμάκια ρυτίδες;

  • Iatropedia newsroom
κοπέλα, καλαμάκι, smoothie
Το αντιρυτιδικό καλαμάκι σε σχήμα «7» κάνει θραύση στο TikTok!

Χάρτινα καλαμάκια, γυάλινα καλαμάκια, μεταλλικά καλαμάκια, επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά καλαμάκια. Πολλά συνοδευόμενα από τα δικά τους αξεσουάρ σιλικόνης, συστήματα καθαρισμού και θήκες μεταφοράς. Μπορεί να υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες, αλλά ο ενθουσιασμός του ανθρώπου με το «καλαμάκι» ως εφεύρεση δεν σταματά. Αντιθέτως, γεννά συνεχώς καινοτομίες. Και μαζί με αυτές κι ένα νέο άγχος: τις ρυτίδες στο στόμα!

Τα παραδοσιακά καλαμάκια μάς αναγκάζουν να σφίγγουμε τα χείλη γύρω από το άνοιγμά τους, σε μια έκφραση που πολλοί πιστεύουν ότι, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί ρυτίδες γύρω από τα χείλη, που ονομάζονται «περιστοματικές».

Και να που κάνει την εμφάνισή της μία νέα εφεύρεση: το αντιρυτιδικό καλαμάκι σε σχήμα «7», το οποίο έχει μία μικρή τρύπα στο επάνω οριζόντιο τμήμα και επιτρέπει στους χρήστες να ρουφούν χωρίς να σφίγγουν τα χείλη τους!

«Με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί το άνοιγμα, επιτρέπει σε κάποιον να χρησιμοποιήσει καλαμάκι, αλλά χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί τους μύες γύρω από τα χείλη όπως γίνεται με τα παραδοσιακά καλαμάκια», λέει η Jenny Liu, δερματολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Επειδή υπάρχουν λιγότερες επαναλαμβανόμενες σύσπασεις των μυών αυτών, είναι λιγότερο πιθανό να σχηματιστούν περιστοματικές ρυτίδες.

«Αλλά, και πάλι, όλα αυτά είναι θεωρητικά», λέει. «Οι ρυτίδες στο στόμα δεν προέρχονται μόνο από επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Τα γονίδια, ο ήλιος και άλλοι παράγοντες όπως το επάγγελμα -όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τους μουσικούς που παίζουν πνευστά- μπορούν όλα να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων στο στόμα».

Η συχνότητα χρήσης επηρεάζει επίσης την εξίσωση.

«Για κάποιον που συνήθως δεν χρησιμοποιεί καλαμάκι για να πιει αλλά έχει ρυτίδες στο στόμα, η χρήση του δεν θα είναι και πολύ χρήσιμη», τονίζει.

Παρ’ όλα αυτά, τα αντιρυτιδικά καλαμάκια άρχισαν να κάνουν θραύση στο TikTok!

Σε ένα βίντεο που έχει περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια προβολές στο TikTok -και ακόμη περισσότερες στο X (πρώην twitter)- η αισθητικός και influencer Michaela Scott ενθουσιάστηκε με το προϊόν.

«Το καλαμάκι αυτό είναι ένα καλαμάκι κατά των ρυτίδων, επομένως δεν σφίγγετε τα χείλη σας πολύ όταν πίνετε από αυτό», λέει σε βίντεο που ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες.

Άλλη influencer λέει ότι «μπορεί να είναι η καλύτερη εφεύρεση για την αντιγήρανση που έχει υπάρξει».

Το γεγονός είναι ότι είτε πρόκειται για παροδική μόδα είτε όχι, τα καλαμάκια αποτελούν μια νέα, εκκολαπτόμενη αγορά. Το πιο δημοφιλές αντιρυτιδικό καλαμάκι -το Lipzi- το έχουν αγοράσει ήδη δεκάδες χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τον εφευρέτη του, τον Tim McManaman.

Λάτρης της Diet Coke, ο 58χρονος McManaman συνέλαβε την ιδέα για το Lipzi όταν έπιασε συνειδητοποίησε πόσες ρυτίδες σχηματίζονταν γύρω από τα χείλη του όταν την έπινε με καλαμάκι.

Όταν παρουσίασε το πρωτότυπο στη σύζυγό του και στα τέσσερα ενήλικα παιδιά του, ενθουσιάστηκαν με την εφεύρεση.

«Έφερα το καλαμάκι στο τραπέζι της κουζίνας και η πρώτη αντίδραση της γυναίκας μου ήταν: «Εντάξει, αυτή η ιδέα μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά», ανέφερε σε συνέντευξή του.

Ο κ. McManaman λέει ότι προσωπικά δεν τον ενδιαφέρουν πολύ οι ρυτίδες στα χείλη.

«Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το κάνουν», λέει. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παίρνουν πολύ στα σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα».

Πηγή: New York Times

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο σκάνδαλο έρχεται στο φως στη Βρετανία: Χρησιμοποιούσαν παιδιά ως πειραματόζωα

Απίστευτο σκάνδαλο έρχεται στο φως στη Βρετανία: Χρησιμοποιούσαν παιδιά ως πειραματόζωα

Κι αν αφήναμε το ChatGPT να αποφασίσει τι φάρμακα θα πάρουμε;