Απίστευτο σκάνδαλο έρχεται στο φως στη Βρετανία: Χρησιμοποιούσαν παιδιά ως πειραματόζωα

  • Iatropedia newsroom
παιδί κάνει κούνια
Οι κλινικές δοκιμές συνεχίστηκαν για περισσότερα από 15 χρόνια, αφορούσαν εκατοντάδες ανθρώπους και μόλυναν τους περισσότερους με ηπατίτιδα C και HIV

Ένα απίστευτο σκάνδαλο με κλινικές δοκιμές που έγιναν κατά το παρελθόν σε παιδιά με μολυσμένα προϊόντα αίματος έρχεται στο φως στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το BBC News, υπάρχουν έγγραφα που αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα του σκανδάλου με τις κλινικές δοκιμές που έγιναν κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν έναν μυστικό κόσμο μη ασφαλών κλινικών δοκιμών που αφορούσαν παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι γιατροί έθεσαν τους ερευνητικούς στόχους πάνω από τις ανάγκες των ασθενών.

Οι κλινικές δοκιμές συνεχίστηκαν για περισσότερα από 15 χρόνια, αφορούσαν εκατοντάδες ανθρώπους και μόλυναν τους περισσότερους με ηπατίτιδα C και HIV.

Ένας επιζών ασθενής είπε στο BBC ότι του φέρθηκαν σαν να ήταν «πειραματόζωο».

Οι δοκιμές αφορούσαν παιδιά με διαταραχές της πήξης του αίματος, ενώ οι οικογένειες συχνά δεν είχαν συναινέσει να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Σύμφωνα δε με το BBC, η πλειονότητα των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτές τις κλινικές δοκιμές είναι πλέον νεκρά.

Έγγραφα δείχνουν επίσης ότι γιατροί σε κέντρα αιμορροφιλίας σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούσαν προϊόντα αίματος παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να είναι μολυσμένα.

Η έλλειψη προϊόντων αίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 σήμαινε ότι εισάγονταν από τις ΗΠΑ. Αυτό είχε ως συνέπεια το πλάσμα για τις θεραπείες να προέρχεται από δότες υψηλού κινδύνου (κρατούμενους, τοξικομανείς κλπ.) και να έχει μολυνθεί με δυνητικά θανατηφόρους ιούς, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας C, η οποία προσβάλλει το ήπαρ με αποτέλεσμα την κίρρωση και τον καρκίνο, και τον ιό του HIV.

Ένα προϊόν αίματος, γνωστό ως «Παράγοντας VIII» (Factor VIII), φάνηκε ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη διακοπή της αιμορραγίας, αλλά ήταν επίσης ευρέως γνωστό πως ήταν μολυσμένο με ιούς.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Luke O’Shea-Phillips, 42 ετών σήμερα, έχει ήπια αιμορροφιλία – μια διαταραχή της πήξης του αίματος που σημαίνει ότι μελανιάζει και αιμορραγεί πιο εύκολα από τους περισσότερους. Κόλλησε ηπατίτιδα C ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο κεντρικό Λονδίνο, λόγω μιας μικρής τομής στο στόμα του, σε ηλικία τριών ετών, το 1985. Έγγραφα που είδε το BBC δείχνουν ότι του δόθηκε σκόπιμα το προϊόν αίματος -το οποίο ο γιατρός του ήξερε ότι μπορεί να ήταν μολυσμένο- ώστε να μπορέσει να εγγραφεί σε μια κλινική δοκιμή. Ο γιατρός ήθελε να μάθει πόσο πιθανό ήταν οι ασθενείς να κολλήσουν ασθένειες από μια νέα έκδοση θερμικά επεξεργασμένου Παράγοντα VIII. Αν και δεν είχε λάβει ποτέ θεραπεία για την κατάστασή του στο παρελθόν, ο Luke πήρε τον Παράγοντα VIII για να σταματήσει η αιμορραγία στο στόμα του.

Για το σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια έρευνα. Η τελική έκθεση αναμένεται τον Μάιο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεσογειακή αναιμία: Γονιδιακή θεραπεία απάλλαξε εδώ και 5,5 χρόνια 39χρονο από τις μεταγγίσεις

Νέα εγκύκλιος: Ποιες ιατρικές ειδικότητες επιτρέπεται να χορηγούν botox και υαλουρονικό οξύ

Τι προκαλεί τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις; Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα