Κι αν αφήναμε το ChatGPT να αποφασίσει τι φάρμακα θα πάρουμε;

  • Iatropedia newsroom
AI, ChatGPT
Όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει ψεύτικες λίστες φαρμάκων για ηλικιωμένους, το ChatGPT «έκοβε» σταθερά φάρμακα που θα μπορούσαν να είναι περιττά

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και συστήματα όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να περιορίσουν τον μεγάλο αριθμό και την ποικιλία των φαρμάκων που συνταγογραφούν συχνά στους ηλικιωμένους, προτείνει νέα μελέτη.

Το 40% και πλέον των ηλικιωμένων παίρνει πέντε ή περισσότερα φάρμακα και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει ψεύτικες λίστες φαρμάκων για ηλικιωμένους, το πρόγραμμα ChatGPT της OpenAI «έκοβε» σταθερά φάρμακα που θα μπορούσαν να είναι περιττά, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Απριλίου στο Journal of Medical Systems.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ασφαλών φαρμακευτικών πρακτικών για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Arya Rao, φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από την τεχνητή νοημοσύνη να αναλύσει διαφορετικά κλινικά σενάρια με τον ίδιο ηλικιωμένο ασθενή να παίρνει ένα συνδυασμό φαρμάκων. Τα σενάρια περιλάμβαναν διακυμάνσεις στο ιστορικό καρδιακών παθήσεων και στον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι δυσκολεύονται στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Το AI ήταν πιο προσεκτικό όταν το σενάριο περιελάμβανε καρδιακές παθήσεις και ήταν πιο πιθανό να μη ζητήσει αλλαγές στη λίστα φαρμάκων του ασθενούς.

Ωστόσο, τυχόν δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων δεν φάνηκε να επηρεάζει τις συστάσεις του AI, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η τεχνητή νοημοσύνη είχε την τάση να αγνοεί τον πόνο του ασθενούς και να τάσσεται υπέρ της απόρριψης φαρμάκων για τον πόνο σε σχέση με άλλους τύπους φαρμάκων όπως οι στατίνες ή τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, οι γιατροί δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να παρακολουθούν τις συνταγές των ασθενών. Το ποσοστό των ηλικιωμένων που βλέπουν περισσότερες ειδικότητες έχει αυξηθεί, αφήνοντας στους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης το καθήκον να επιβλέπουν τη διαχείριση των φαρμάκων.

«Η υποβοηθούμενη από την τεχνητή νοημοσύνη διαχείριση [φαρμάκων] θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του αυξανόμενου φόρτου για τους γενικούς ιατρούς», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Marc Succi.

«Η περαιτέρω έρευνα με ειδικά εκπαιδευμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη φροντίδα των ηλικιωμένων ασθενών», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο, αν έχετε αρρυθμία

Η στροφή σε πιο υγιεινά έτοιμα γεύματα θα είχε τεράστια οφέλη για την υγεία και το κλίμα [έρευνα]