Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα, υπολογιστής, δουλειά
Όσο πιο σκληρά δουλεύει ο εγκέφαλός μας, τόσο πιο απίθανο είναι να έχουμε προβλήματα μνήμης και σκέψης αργότερα στη ζωή

Οι δουλειές που δυσκολεύουν το μυαλό σας μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να γεράσει καλύτερα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όσο πιο σκληρά δουλεύει ο εγκέφαλός μας, τόσο πιο απίθανο είναι να έχουμε προβλήματα μνήμης και σκέψης αργότερα στη ζωή, ανέφεραν οι ερευνητές στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Neurology.

«Εξετάσαμε τις απαιτήσεις διαφόρων θέσεων εργασίας και διαπιστώσαμε ότι η γνωστική διέγερση στη δουλειά κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων της ζωής -κατά τη διάρκεια των 30, 40, 50 και 60 ετών- συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής έκπτωσης μετά την ηλικία των 70 ετών», είπε η ερευνήτρια Δρ Trine Holt Edwin του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στη Νορβηγία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 7.000 άτομα και 305 επαγγέλματα σε όλη τη Νορβηγία.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον βαθμό στον οποίο κάθε δουλειά προκαλούσε μυαλό και σώμα, με βάση τις δεξιότητες που απαιτεί.

Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, με βάση το πρόγραμμα εργασίας τους και το αν η δουλειά απαιτούσε περισσότερες χειρωνακτικές δεξιότητες ή περισσότερη νοητική προσπάθεια.

Μετά την ηλικία των 70, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τεστ μνήμης και σκέψης για να κρίνουν πόσο καλά γερνούσε ο εγκέφαλός τους.

Περίπου το 42% των ατόμων με θέσεις εργασίας που απαιτούσαν μικρή νοητική εργασία είχαν αναπτύξει ήπια γνωστική εξασθένηση, το πρώτο βήμα στην πορεία προς την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, μόνο το 27% των ατόμων με θέσεις εργασίας που απαιτούσαν μεγάλη νοητική προσπάθεια είχαν αναπτύξει ήπια γνωστική εξασθένηση, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Η ομάδα με θέσεις εργασίας που απαιτούσαν το ελάχιστο δυνατό από τον εγκέφαλό τους είχε συνολικά 66% υψηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής έκπτωσης, σε σύγκριση με την ομάδα που απασχολείτο σε δουλειές που απαιτούσαν μεγάλη νοητική εργασία.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τόσο η εκπαίδευση όσο και η εργασία που δυσκολεύει τον εγκέφαλό σου κατά τη διάρκεια της καριέρας σου διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης αργότερα στη ζωή», ανέφερε η Edwin.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να διαπιστωθεί ποιες δουλειές είναι πιο ωφέλιμες για τη διατήρηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λάχανο, καρπούζι, φασολάκια στα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο, αν έχετε αρρυθμία