Λάχανο, καρπούζι, φασολάκια στα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα στις ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
φρούτα και λαχανικά
Το καρπούζι, τα φασολάκια και οι πιπεριές καμπάνες είναι μεταξύ των πολλών φρούτων και λαχανικών που πωλούνται στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ και περιέχουν δυνητικά μη ασφαλή επίπεδα φυτοφαρμάκων

Το καρπούζι, τα φασολάκια και οι πιπεριές καμπάνες είναι μεταξύ των πολλών φρούτων και λαχανικών που πωλούνται στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ και περιέχουν δυνητικά μη ασφαλή επίπεδα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, από την Consumer Reports.

Η νέα έκθεση, που ανέλυσε δεδομένα επτά ετών από το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας για ευρέως διαδεδομένα φρούτα και λαχανικά- προσφέρει μια από τις πιο ολοκληρωμένες μέχρι στιγμής αξιολογήσεις για τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.

Τα δεδομένα βασίστηκαν σε σχεδόν 30.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων, κατεψυγμένων, κονσερβοποιημένων και βιολογικών, που συγκέντρωσε το υπουργείο από τα σούπερ μάρκετ στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων για φυτοφάρμακα.

Η Consumer Reports διαπίστωσε ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούσαν σημαντικό κίνδυνο περίπου στο 20% από τα 59 κοινά τρόφιμα που ανέλυσε.

Τα τρόφιμα που θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου περιλάμβαναν συμβατικής καλλιέργειας (δηλαδή μη βιολογικά) λάχανο kale, blueberries, πατάτες και πιπεριές. Τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, οι ντομάτες, το σπανάκι και το σέλινο ήταν μεταξύ των προϊόντων που θεωρήθηκαν μέτριου κινδύνου.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είχαν γενικά πολύ λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τα συμβατικά, σύμφωνα με την έρευνα. Αλλά ακόμη και τα βιολογικά δεν είναι απόλυτα ακίνδυνα σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, τα εισαγόμενα φασολάκια διαπιστώθηκε πως ήταν υψηλού κινδύνου, φέροντας υπολείμματα φυτοφαρμάκων που δεν είναι εγκεκριμένα για βιολογική γεωργία.

Φυτοφάρμακα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τα φυτοφάρμακα είναι οι αγρότες και όσοι τα χρησιμοποιούν, οι οποίοι εκτίθενται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών. Η έκθεση σε φυτοφάρμακα στην εργασία έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για Πάρκινσον, διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, οι κίνδυνοι από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από φυτοφάρμακα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, μία και μόνο μερίδα ενός μολυσμένου φρούτου είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη, αλλά η τακτική κατανάλωση μολυσμένων φρούτων ή λαχανικών για μήνες ή χρόνια μεγεθύνει τον κίνδυνο.

Τα παιδιά και οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή ορισμένα φυτοφάρμακα μπορεί να είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη βασικών σωματικών συστημάτων, ιδιαίτερα του αναπαραγωγικού συστήματος.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά την Covid, ο ΠΟΥ καταλήγει σε σαφή ορισμό για την αερογενή μετάδοση

Ανησυχία από τον ΠΟΥ για την γρίπη των πτηνών: 1 στους 2 που νοσούν με H5N1 πεθαίνουν

Παύλος Πολάκης: Απαραίτητο φάρμακο για το ήπαρ βρίσκεται σε έλλειψη εδώ και 4 μήνες