Παύλος Πολάκης: Απαραίτητο φάρμακο για το ήπαρ βρίσκεται σε έλλειψη εδώ και 4 μήνες

  • Γιάννα Σουλάκη
Πολάκης
Ένα φθηνό φάρμακο που η αξία του δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ, βρίσκεται -σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.- σε απόλυτη έλλειψη εδώ και 4 μήνες.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά στο φάρμακο URSOFALK, το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη εδώ και τέσσερεις μήνες.

Η κατάσταση, ακριβώς μια εβδομάδα μετά, παραμένει η ίδια, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, σημειώνει ο βουλευτής, είναι απολύτως απαραίτητο καθώς αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για όλους τους ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιο αυτοάνοσο, χολοστατικό νόσημα, στο ήπαρ. Κάθε ασθενής, χρειάζεται περίπου 3 με 4 κουτιά το μήνα.

«Συνολικά, το φάρμακο αφορά σε περίπου 2.500 ασθενείς, οι οποίοι εδώ και τέσσερεις μήνες ζουν καθημερινά με την αγωνία αν θα καταφέρουν να προμηθευτούν το σκεύασμα. Να σημειωθεί ότι, δεν πρόκειται για κάποιο ακριβό φάρμακο καθώς η τιμή του δεν ξεπερνά τα 10 €», σημειώνει ο Παύλος Πολάκης.

Η εταιρεία που το παράγει ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη δυσκολία προμήθειας της απαιτούμενης δραστικής ουσίας, προσθέτει και καταλήγει:

«Θα πρέπει, έστω και αργά, το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί με το ζήτημα, προχωρώντας στην άμεση εισαγωγή του φαρμάκου μέσω του ΙΦΕΤ. Εκτός και αν ο ΙΦΕΤ, προορίζεται μόνο για να κάνει άλλες δουλειές», σημειώνει με νόημα, ενώ καταληκτικά στην ανακοίνωση καταγγέλλει μεθοδεύσεις:

«ΥΓ. Ακούγεται πως η έλλειψη, συνδέεται με την αντικατάσταση του φθηνού URSOFALK με άλλο φάρμακο, το οποίο έχει εγκριθεί από το 2023 για όσους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στο URSOFALK. Για να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή του μάλιστα, απαιτείται ειδική συνταγογράφηση και ειδική έγκριση, ενώ κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έλλειψη του URSOFALK δεν σχετίζεται με το νέο φάρμακο, αλλά οφείλεται στις λανθασμένες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας. Ας ελπίσουμε ότι, ο κ. Γεωργιάδης απλά δεν έχει προλάβει να ασχοληθεί με το ζήτημα γιατί, έχει ως άμεση προτεραιότητα να μοιράσει δίκαια τα 250 εκ. ευρώ που θα χαρίσει στις φαρμακευτικές εταιρείες, πληρώνοντας τους το clawback με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει εναγωνίως για τα δήθεν εξασφαλισμένα 60 εκ. ευρώ που απαιτούνται, προκειμένου να πραγματοποιηθούν 60.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία», καταλήγει ο Παύλος Πολάκης.