Υπ. Υγείας – Ιδιωτικές κλινικές: Πώς φτάσαμε στην επίταξη κλινών Covid – Τι προηγήθηκε

  • Γιάννα Σουλάκη
ιδιωτικών
Στις 9 χθες το βράδυ εξέπνευσε το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών να ανταποκριθούν στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας για την εθελοντική διάθεση εκ μέρους τους, 200 κλινών Covid, οι οποίες θα προσφέρουν ανάσα ανακούφισης στο πληττόμενο ΕΣΥ της Κεντρικής Μακεδονίας. Το Υπουργείο Υγείας σήμερα προχώρησε σε επίταξη δύο κλινικών της συμπρωτεύουσας, όπως είχε δεσμευθεί.

Παρά το γεγονός ότι η χρησιμοποίηση των κλινών του ιδιωτικού τομέα είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί αυτή η ακραία κρίση δημόσιας υγείας, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Η απόφασή τους να μην επιτρέψουν την είσοδο ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία τους, ήταν από καιρό ειλημμένη και κατηγορηματική.

Δείτε: ποιες είναι οι δύο κλινικές της Θεσσαλονίκης που επίταξε το Υπουργείο Υγείας και τι προβλέπει το ΦΕΚ 

Τι έχει προηγηθεί

Το γραπτό τελεσίγραφο του γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου, προς τους κλινικάρχες έρχεται σε συνέχεια διαδοχικών προσκλήσεων, που ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα. Από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όμως, και μετά από τελική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει λύση στην κρίση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, οι πιέσεις για τη διάθεση των 200 κλινών άρχισαν να γίνονται πιο έντονες.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν στο iatropedia.gr ότι υπάρχει νόμος που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις επίταξης των ιδιωτικών κλινικών και οι νόμοι θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση και απαρέγκλιτα. «Δεν μπορεί να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των κλινικών. Υπάρχει στην διάταξη του νόμου. Όπως είναι στην επίταξη για πόλεμο, οι ίδιες συνέπειες θα υπάρξουν. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι ιδιοκτήτες των κλινικών θα το καταλάβουν” ανέφεραν παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Η εμπλοκή των ιδιωτών στη νοσηλεία ασθενών εκτός Covid-19 ήταν ένα από τα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είχε δημοσιευθεί από την κυβέρνηση στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Με τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, ωστόσο, αλλά και την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας, το σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί.

Η κυβέρνηση επανέφερε τη διάταξη με ΚΥΑ στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, η οποία προέβλεπε την εμπλοκή των ιδιωτών «αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη αποσυμφόρησης των δημόσιων νοσοκομείων». Να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει τα νοσήλια των ασθενών να καλυφθούν εξολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Το συνολικό σχέδιο έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε την σχετική ΚΥΑ: Κορονοϊός: Ποιοι ασθενείς θα βρεθούν σε στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία– Πώς θα αποζημιώνονται οι ιδιώτες

Ποιους λόγους επικαλείται ο ιδιωτικός τομέας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε αρχίσει να πιέζει τους ιδιοκτήτες των κλινικών -εκτός από τις απλές κλίνες νοσηλείας που παραχωρούν όλο το τελευταίο διάστημα στο ΕΣΥ- να διαθέσουν και κλίνες Covid. Γεγονός το οποίο είχε βρει αντίθετους από την αρχή, τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών. Οι κλινικάρχες επικαλούνται πιθανό κίνδυνο διασποράς του ιού εντός των μονάδων τους, αλλά και το υψηλό κόστος το οποίο αγγίζουν οι νοσηλείες του κορονοϊού.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η αρχιτεκτονική δομή των ιδιωτικών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη εμποδίζει τον οριζόντιο διαχωρισμό των κλινικών σε κλίνες Covid και non Covid. Σε άλλους λόγους, οι ιδιοκτήτες, μέσω του εκπροσώπου τους προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρη Σαραφιανού, επικαλούνται την απειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους, στη διαχείριση των περιστατικών Covid. Πιθανό λάθος στην αντιμετώπιση περιστατικού κορονοϊού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιωτικών κλινικών συνεπάγεται ποινικές και αστικές ευθύνες.

“Δεν μπορούμε να δώσουμε κλίνες, γιατί είμαστε άπειροι, δεν έχουμε νοσηλεύσει περιστατικά Covid και δεν ξέρουμε πως. Και θα γίνει λάθος. Το θέμα είναι να σώσουμε ασθενείς κι όχι να πούμε «ναι δεχόμαστε», να πάρουμε λεφτά και να πεθάνουμε τον κόσμο. Προτείναμε να πάρουμε περιστατικά εκτός κορονοϊού και από άλλους νομούς, εκτός Θεσσαλονίκης, για να ξεμπλοκάρουμε τα δημόσια νοσοκομεία στη συμπρωτεύουσα. Μπορούν αν θέλουν να μεταφέρουν τα περιστατικά Covid στα δημόσια νοσοκομεία της Κατερίνης, ή της Βέροιας που είναι στη μισή ώρα απόσταση από τη Θεσσαλονίκη”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, κ. Σαραφιανός, μιλώντας στο iatropedia.gr

Ιδιωτικές κλινικές: “Υψηλό το κόστος νοσηλείας των ασθενών Covid”

Στην πραγματικότητα, όμως, η μεγαλύτερη ανησυχία των κλινικαρχών είναι το υψηλό κόστος νοσηλείας των περιστατικών, αλλά και η καθυστέρηση της αποζημίωσης από τα δημόσια ταμεία.

«Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και απαιτείται μία ρευστότητα, τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, καθώς στην καλύτερη περίπτωση η αποζημίωση θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο», αναφέρει ο κ. Σαραφιανός.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, για να αντιμετωπίσει την αθρόα εισροή ασθενών με κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη διοχέτευση των ασθενών που δεν είχαν κορονοϊό, προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, με αποζημίωση των κλινικών. Μια λύση ανάγκης, που όμως, έδωσε σημαντική ανάσα και παράταση ζωής στο Σύστημα Υγείας για περίπου έναν μήνα. Η παρατεταμένη κρίση στο ΕΣΥ, όμως και η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων που πλέον άγγιξε τους 500 ασθενείς, ζητά νέες δραστικές λύσεις.

Καταρρέει το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 4 ημέρες είναι πλέον εκτός ελέγχου. Περισσότεροι από 200 ασθενείς με κορονοϊό αναζητούν νοσηλεία σε κλινικές Covid στις εφημερίες των νοσοκομείων σε καθημερινή βάση, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης λειτουργούν εδώ και μέρες σχεδόν με πληρότητα, καθώς με πολύ προσπάθεια το κάθε νοσοκομείο στην εφημερία του, αναπτύσσει το πολύ 3 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid, για τη λειτουργία των οποίων μάλιστα δεν υπάρχει επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και κάνουν λόγο για “συνθήκες πολέμου”.

Δείτε επίσης: ΑΧΕΠΑ: Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές – “Τρεις μέρες ακόμα και δεν θα αντέξουμε”

Ταυτόχρονα, είναι υψηλό το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την περασμένη Τετάρτη 18/11, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσούσαν συνολικά 500 υγειονομικοί. Ταυτόχρονα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και σοβαρή έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας και υλικών.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Με … σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια – Τελειώνουν τα υλικά προστασίας στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η εξής:

  • ΑΧΕΠΑ κατειλημμένες 40 στις 40, (αναμενόταν να λειτουργήσουν 6 ακόμη κλίνες στη Στεφανιαία Μονάδα εντός της ημέρας. Τα έκτακτα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα)
  • ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 43 κατειλημμένες στις 43
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 17 στις 17
  • ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 στις 8
  • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 39 στις 39
  • ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 7 στις 7
  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ 10 στις 10.
  • ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 5 στις 5 και 1 διασωληνωμένος ασθενής σε απλό θάλαμο.
  • ΚΑΤΕΡΙΝΗ. 8 στις 8 και 4 διασωληνωμένοι  σε απλούς θαλάμους.
  • ΒΕΡΟΙΑ 8 στις 8.
  • ΣΕΡΡΕΣ 9 στις 10
  • ΕΔΕΣΣΑ. 3 στις 3 και 2  διασωληνωμένοι σε θάλαμο.

Πληροφορίες από τη συμπρωτεύουσα κάνουν λόγο για ουρές χιλιομέτρων από ασθενοφόρα έξω από τα μεγάλα νοσοκομεία, ενώ γίνεται ακόμη και χρήση στρατιωτικών οχημάτων για τη διακομιδή ασθενών.

Ήδη έξω από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο έχουν στηθεί στρατιωτικές σκηνές προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς, ενώ άνοιξε και το υπόγειο νοσοκομείο (καταφύγιο) του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Πριν από τη λύση της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας εξετάσε πολλά σενάρια για το πως θα μπορούσαν να διακομισθούν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, όμως, η φύση της νόσου είναι τέτοια και κυρίως στους βαρέως πάσχοντες και όσους βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξης της αναπνοής, που δεν επιτρέπει τη διακομιδή και την ταλαιπωρία τους σε πολύωρα ταξίδια.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Σοβαροί κίνδυνοι από τη διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών