Κορονοϊός: Με … σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια – Τελειώνουν τα υλικά προστασίας στη Θεσσαλονίκη

  • Γιάννα Σουλάκη
ποδονάρια
Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση έχει "στεγνώσει" τα νοσοκομεία από ιατρικό προστατευτικό υλικό, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να επιστρατεύουν πρόχειρα μέσα προστασίας, όπως ... σακούλες σκουπιδιών.

Ελλείψεις σε στολές υψηλής προστασίας από τον κορονοϊό, μπότες – ποδονάρια και χειρουργικά γάντια εντοπίζονται πλέον στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και σακούλες σκουπιδιών, αντί για ποδονάρια.

Οι στολές υψηλής προστασίας που προφυλάσσουν τους γιατρούς και νοσηλευτές από τον ιό, δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο καθώς έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Στα γάντια υπάρχει έλλειψη στην παγκόσμια αγορά και δεν εμπίπτει σε ευθύνη των νοσοκομείων η δυσκολία προμήθειάς τους.

Νοσοκομείο Χαλκιδικής: «Μην χρησιμοποιείτε στολές υψηλής προστασίας»

Σε καταγγελία τους οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής αναφέρουν ότι η Διοίκηση ζήτησε από τους γιατρούς και νοσηλευτές που δεν εργάζονται στις ΜΕΘ να μην χρησιμοποιούν στολές υψηλής προστασίας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στη διαμαρτυρία τους, με τις συνθήκες που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού, πολύ συχνά αναγκάζονται να διασωληνώσουν ασθενείς και σε απλούς θαλάμους.

Δείτε την επιστολή διαμαρτυρίας:

ΠΟΕΔΗΝ: «Γι’ αυτό νοσούν τόσοι πολλοί υγειονομικοί»

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι μεγάλες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας είναι ένας από τους λόγους που οι υγειονομικοί μολύνονται από τον κορονοϊό:

«Είναι κι αυτός ένας λόγος που έχουμε 500 υγειονομικούς εργαζόμενους που νοσούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχουν στολές υψηλής προστασίας τελειώνουν και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε «μπότες». Οι εργαζόμενοι με ένα ζευγάρι γάντια μπορεί να βγάζουν όλη την 8ωρη βάρδια. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα αλλάζουν από ασθενή σε ασθενή. Μέσα στις στολές κορονοϊού μπαίνουμε με την απλή ποδιά που είναι σαν τσιγαρόχαρτο, ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας μπαίναμε με τις στολές υψηλής προστασίας, στις οποίες τώρα υπάρχει έλλειψη».

Δωρεά υγειονομικού υλικού από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) προχώρησε στην προμήθεια και δωρεά υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, ύψους 100.000 ευρώ, προς τα τέσσερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς covid της Θεσσαλονίκης.

Ενώ μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. δηλώνουν τα μέλη της ότι στο μέλλον θα ενισχυθούν και άλλα δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα, καθώς, όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι, η μάχη με τον κορονοϊό δεν θα τελειώσει σύντομα.

«Η ΠΕΔΚΜ στηρίζει έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που αυτήν την περίοδο δοκιμάζονται πολύ σκληρά», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ έγινε γενικευμένη συζήτηση για την έξαρση της πανδημίας στην Βόρεια Ελλάδα, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και των δημάρχων του νομού. Παράλληλα έγινε αναφορά στα προβλήματα που ανέκυψαν κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επισημαίνοντας την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, αλλά και την καλύτερη διαχείριση του δημοτικού προσωπικού, κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η δημοτική αστυνομία και οι κοινωνικές δομές.