Κορονοϊός: Δύο ιδιωτικά νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη επιτάσσει το Υπουργείο Υγείας – Δείτε το ΦΕΚ

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλονίκη
Δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη από το Υπουργείο Υγείας, ενώ το προσωπικό τους τέθηκε στη διάθεση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η απόφαση ήρθε μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που απέστειλε χθες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας Υγείας προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, ενώ δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Επιτάχθηκε ο εξοπλισμός και το προσωπικό δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπει σχετική ΠΝΠ του Μαρτίου, αλλά και ΚΥΑ του περασμένου Στεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κα τη ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Οι δύο κλινικές περνούν σε αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο «για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19»,

Σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπτωση μεγάλης υγειονομικής πίεσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, το κράτος δύναται να θέσει στη διάθεση του δημοσίου όλο τον υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό και το έμψυχο δυναμικών του ιδιωτικού τομέα.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης» … «βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Δείτε τι είχε προηγηθεί: Υπουργείο Υγείας – Ιδιωτικές κλινικές: Πώς φτάσαμε στην επίταξη κλινών Covid – Τι προηγήθηκε

Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και φόβοι διασποράς στα νοσοκομεία

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας επικαλείται τους λόγους τις επίταξης και αναφέρει ότι:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων», τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Τι αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών».

Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν πρόσβαση στον χώρο των κλινικών τους στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριο Τσαλικάκη και να παραδώσουν αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν «και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της».

Επίσης, η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης, ενώ «η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας».

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ της απόφασης: