Κορονοϊός: Ποιοι ασθενείς θα βρεθούν σε στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία– Πώς θα αποζημιώνονται οι ιδιώτες

  • Γιάννα Σουλάκη
θάνατος
Στη διεύρυνση της δυναμικότητας του ΕΣΥ προχώρησε η κυβέρνηση, εντάσσοντας στη μάχη της πανδημίας Covid-19 τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας. Δείτε ποιες περιπτώσεις ασθενών θα νοσηλευθούν στα νοσοκομεία αυτά.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και με ευρωπαϊκή επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ για την ανάγκες της πανδημίας, δρομολόγησαν τις διαδικασίες μετάβασης ασθενών με Covid-19 σε στρατιωτικά νοσοκομεία και ασθενών χωρίς Covid-19 σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Στην ΚΥΑ προσδιορίζεται ο τρόπος αποζημίωσης των τελευταίων για την παραχώρηση απλών κλινικών, αλλά και κλινών ΜΕΘ (Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) για την νοσηλεία ασθενών, που θα μεταφερθούν από τα δημόσια νοσοκομεία, υπό την επιχειρησιακή εποπτεία του ΕΚΑΒ.

Το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη αποσυμφόρησης των δημόσιων νοσοκομείων. Να σημειωθεί ότι τα νοσήλια των ασθενών θα καλυφθούν εξολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ.

Δείτε επίσης: ΚΥΑ Κικίλια – Σκυλακάκη για τις αλλαγές στο ΕΣΥ, λόγω κορονοϊού – Πως θα αποζημιώνονται οι ιδιωτικές ΜΕΘ

Ιδιωτικές κλινικές: “Είμαστε εδώ να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια”

Η εμπλοκή των ιδιωτών στη νοσηλεία ασθενών εκτός Covid-19 ήταν ένα από τα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είχε δημοσιευθεί από την κυβέρνηση στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Με τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, ωστόσο, αλλά και την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας, το σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, αναφέρει ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν αναλάβει την υποχρέωση να στηρίξουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όταν υπάρξει πρόβλημα πληρότητας στα Δημόσια Νοσοκομεία εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

“Ο ιδιωτικός τομέας, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας και σε αυτή τη φάση, θα προσφέρει κάθε δυνατή παροχή, ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση της πανδημίας και να βοηθήσουμε στη θεραπεία των συμπολιτών μας που θα χρειαστούν τη βοήθειά μας. Ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα τα κρούσματα και να ξεπεραστεί η πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό. Εμείς και με απλές νοσηλευτικές κλίνες και με χειρουργεία και με τις ΜΕΘ θα είμαστε ανά πάσα στιγμή και όλο το 24ωρο έτοιμοι να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας”, δηλώνει.

Πιέσεις να δεχθούν οι ιδιωτικές κλινικές και περιστατικά Covid-19

Στη συνάντηση που προηγήθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών, οι κλινικάρχες δέχθηκαν πιέσεις -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- να αναλάβουν και περιστατικά ασθενών με μόλυνση SARS-CoV-2. Όμως οι ιδιοκτήτες των κλινικών δεν το δέχθηκαν, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό υγειονομικό λάθος, αναφέρει απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σαραφιανός.

“Μπορεί να είμαστε επιχειρηματίες, αλλά θέλουμε το καλό των ασθενών. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε δύναμή μας σε όλη την Ελλάδα, για να μην υπάρξει διασπορά και να υπάρξει θεραπεία, όσων είχαν την ατυχία να νοσήσουν μέσα στην πανδημία. Όμως, είναι έγκλημα να μπερδέψουμε τους ασθενείς. Να δημιουργήσουμε δηλαδή ορόφους με Covid-19, όπως μας ζήτησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, θα υπήρχε πρόβλημα πειθαρχικών και νομικών ευθυνών. Θα μπορούσαμε ίσως να το συζητήσουμε μόνο με νομοθετική ρύθμιση που θα μας απάλλασσε από αστικές και ποινικές ευθύνες. Και πάλι, όμως, είναι αδύνατον, γιατί το δικό μας προσωπικό δεν έχει την ψυχολογία και τη νοοτροπία του δημόσιου τομέα. Ούτε εμπειρία με τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τα στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία

Στα τέσσερα άρθρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περιγράφονται όλες οι υποχρεώσεις και ευθύνες του κράτους και των ιδιωτών, αλλά και ο τρόπος αποζημίωσής τους, ο οποίος προβλέπεται στο ύψος της τιμής αποζημίωσης του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) του ΕΟΠΥΥ.

Στο 1ο άρθρο περιγράφεται η δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Επίσης:

  • προβλέπεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορωνοϊό από τις στρατιωτικές κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δημόσιες δομές, με απόφαση των διοικητών νοσοκομείων.
  • αν δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια κλινικές, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού κλινών που διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ.
  • περιγράφονται τα δικαιολογητικά για την παραπομπή των ασθενών σε ιδιωτικά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • περιγράφεται η περίπτωση επαναμεταφοράς στις δομές του ΕΣΥ των ασθενών που είχαν μεταφερθεί σε ιδιωτικές κλινικές, εάν υπάρξει και πάλι διαθεσιμότητα στο ΕΣΥ.

Αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών

Στο δεύτερο άρθρο αναφέρεται ότι σε περίπτωση αναγκαίας διακομιδής ασθενούς από δημόσιο νοσοκομείο σε θάλαμο νοσηλείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, η νοσηλεία αποζημιώνεται είτε με ΚΕΝ είτε με ημερήσιο νοσήλιο και τα εξαιρούμενα αυτού, όπως περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, η τιμή ημερήσιας αποζημίωσης ΜΕΘ, αντιστοιχεί στο ημερήσιο νοσήλιο της παρ. 8 του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (Β΄ 4898/2018), πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. Υ4α/οικ.105494 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 3096/2012).

Δείτε τις εξαιρέσεις ΕΔΩ

Επίσης:

  • Οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλίων.
  • Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε τμήματα νοσηλείας ή και ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών ορίζεται το ΕΚΑΒ.
  • Για τις ως άνω δαπάνες δεν εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και το μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης (rebate) του άρθρου 100 του ν. 4172/2013.

Δείτε αναλυτικά όλα τα άρθρα ΕΔΩ