Βιοδείκτης ανιχνεύει με ακρίβεια τη σοβαρή έλλειψη ύπνου

  • Iatropedia newsroom
οδηγός, έλλειψη ύπνου
Με την έλλειψη ύπνου να ευθύνεται για 1 στα 5 τροχαία παγκοσμίως, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στον γρήγορο και εύκολο εντοπισμό των επικίνδυνων -και για τον εαυτό τους- οδηγών

Μία εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την έλλειψη ύπνου, δηλαδή πότε κάποιος δεν έχει κοιμηθεί για 24 ώρες, ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Monash, στην Αυστραλία, και του Πανεπιστημίου του Birmingham, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό το επίπεδο στέρησης ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου σε κρίσιμες καταστάσεις ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Science Advances, ο βιοδείκτης χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό δεικτών που βρέθηκαν στο αίμα υγιών εθελοντών. Σε συνδυασμό, οι δείκτες αυτοί πρόβλεψαν με ακρίβεια πότε οι εθελοντές της μελέτης ήταν ξύπνιοι για περισσότερες από 24 ώρες υπό ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.

Ο βιοδείκτης ανίχνευσε εάν τα άτομα ήταν ξύπνια για 24 ώρες με ποσοστό επιτυχίας 99,2%, όταν χρησιμοποιήθηκε για λόγους σύγκρισης δείγμα που είχε ληφθεί από τα ίδια άτομα μετά από καλή ξεκούραση. Όταν δεν υπήρχε τέτοιο δείγμα, το ποσοστό επιτυχίας του βιοδείκτη υποχωρούσε στο -επίσης πολύ υψηλό- 89,1%.

Υπεύθυνη για το 20% των τροχαίων η έλλειψη ύπνου

Με την έλλειψη ύπνου να ευθύνεται για 1 στα 5 τροχαία παγκοσμίως, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά στον γρήγορο και εύκολο εντοπισμό των επικίνδυνων οδηγών.

Ο βιοδείκτης θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί και για άλλες καταστάσεις όπου η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, όπως χώρους εργασίας υψηλής επικινδυνότητας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις έξω από το «Παπαγεωργίου» την ώρα που θα διεξάγονται τα πρώτα χειρουργεία

Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Ζητούν την επαναπρόσληψη των καθαριστριών στον Αντικαρκινικό «Αγιος Σάββας»

Άνδρας πέθανε από πανώλη στο Νέο Μεξικό – Το πρώτο κρούσμα από το 2021