Άνδρας πέθανε από πανώλη στο Νέο Μεξικό – Το πρώτο κρούσμα από το 2021

  • Ρούλα Τσουλέα
πανώλη
Η πανώλης είναι βακτηριακή ασθένεια των τρωκτικών. Μεταδίδεται κυρίως με τα τσιμπήματα μολυσμένων ψύλλων.

Ένας άνδρας από το Νέο Μεξικό που νοσηλευόταν με πανώλη (πανούκλα) στο νοσοκομείο, έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας (NMDOH) αυτής της αμερικανικής πολιτείας.

Είναι το πρώτο κρούσμα πανώλους στο Νέο Μεξικό από το 2021 και ο πρώτος θάνατος από το 2020.

Ο άνδρας καταγόταν από την κομητεία Λίνκολν. Οι Αρχές επικοινωνούν με τους γείτονές του στην περιοχή και διεξάγουν εκτεταμένους ελέγχους, αναζητώντας την πηγή της μόλυνσής του.

Η πανώλης είναι μία βακτηριακή ασθένεια των τρωκτικών, αναφέρει το NMDOH σε ανακοίνωσή του. Γενικώς, μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των τσιμπημάτων μολυσμένων ψύλλων. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί με άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών, άγριων ζώων και κατοικιδίων.

Οι σκύλοι και οι γάτες που αφήνονται να περιφέρονται και να κυνηγούν μπορεί να φέρουν μολυσμένους ψύλλους από νεκρά τρωκτικά στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα μέλη του νοικοκυριού.

Η πανώλη προκαλεί στους ανθρώπους αιφνίδια έναρξη πυρετού, ρίγη, πονοκέφαλο και αδυναμία. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει επώδυνο πρήξιμο του λεμφαδένα στη βουβωνική χώρα, στη μασχάλη ή στο λαιμό.

Τα συμπτώματα της πανώλους σε γάτες και σκύλους συμπεριλαμβάνουν πυρετό, λήθαργο και ανορεξία. Μπορεί να υπάρχει πρήξιμο στον λεμφαδένα κάτω από τη γνάθο.

Φωτογραφία: iStock