Ο ΠΟΥ ρίχνει στη μάχη κατά της ελονοσίας επισήμως και το δεύτερο εμβόλιο

  • Iatropedia newsroom
ελονοσία
Η ελονοσία, η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια, πλήττει ιδίως τα παιδιά στην αφρικανική ήπειρο, όπου κάθε χρόνο πεθαίνουν από τη νόσο σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά

Προέγκριση για ένα νέο εμβόλιο για την ελονοσία έδωσε σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός πρόσθεσε το εμβόλιο R21/Matrix-M κατά της ελονοσίας στον κατάλογο των προεπιλεγμένων εμβολίων του.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση του για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά, ακολουθώντας τις συμβουλές της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του (SAGE) για την Ανοσοποίηση και της Συμβουλευτικής Ομάδας Πολιτικής για την Ελονοσία.

Η προεπιλογή σημαίνει μεγαλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια ως βασικό εργαλείο για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την προμήθεια εμβολίων από τη UNICEF και για χρηματοδοτική στήριξη από την Gavi, τη Συμμαχία Εμβολίων.

Το εμβόλιο R21 είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά της ελονοσίας που προεγκρίνεται από τον ΠΟΥ, μετά το εμβόλιο RTS,S/AS01 που πέρασε σε καθεστώς προεπιλογής τον Ιούλιο του 2022.

Και τα δύο εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές, για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά. Εάν χρησιμοποιηθούν ευρέως, μαζί με άλλες συνιστώμενες παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ελονοσίας, αναμένεται να έχουν υψηλό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

Η ελονοσία, η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια, πλήττει ιδίως τα παιδιά στην αφρικανική ήπειρο, όπου κάθε χρόνο πεθαίνουν από τη νόσο σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022, υπολογίζεται ότι τα κρούσματα ελονοσίας ανήλθαν σε 249 εκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι υπήρξαν και 608.000 θάνατοι σε 85 χώρες.

Η προεπιλογή του δεύτερου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παρασκευάστηκε από το Serum Institute of India, θα μπορέσει να συνεισφέρει στην πρόληψη της ελονοσίας μέσω του εμβολιασμού.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η ζήτηση για εμβόλια κατά της ελονοσίας είναι υψηλή, αλλά η προσφορά είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη. Η διαθεσιμότητα δύο συνιστώμενων και προεπιλεγμένων εμβολίων κατά της ελονοσίας από τον ΠΟΥ αναμένεται να αυξήσει την προσφορά για να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση από τις αφρικανικές χώρες και να οδηγήσει σε επαρκείς δόσεις εμβολίων προς όφελος όλων των παιδιών που ζουν σε περιοχές όπου η ελονοσία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι γιορτές μάς προκαλούν περισσότερο στρες απ’ ό,τι οι φορολογικές δηλώσεις – Νέα έρευνα

Αλάτι: Πώς να το αποφύγετε χωρίς να θυσιάσετε τη νοστιμιά

Τ. Χατζής για θάνατο 8χρονου: «Στο σηπτικό σοκ λίγα μπορείς να κάνεις» – Τι να προσέξουν οι γονείς