Οι γιορτές μάς προκαλούν περισσότερο στρες απ’ ό,τι οι φορολογικές δηλώσεις – Νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
στρες
Τι αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ). Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι γιορτές θεωρούνται η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου, αλλά για την πλειονότητα των ενηλίκων είναι η πιο στρεσογόνος. Μάλιστα το στρες που τις συνοδεύει είναι τόσο έντονο, ώστε πολλοί χρειάζονται εβδομάδες για να συνέλθουν!

Αιτία γι’ αυτό είναι η απέλπιδα προσπάθεια να συντονιστούν δουλειά, οικογένεια, προϋπολογισμός και καθημερινές υποχρεώσεις, και ταυτοχρόνως να μείνει χρόνος για εορταστικές εκδηλώσεις και τραπέζια.

Μοιραία λοιπόν περισσότεροι από έξι στους δέκα ενήλικες που συμμετείχαν σε νέα δημοσκόπηση δήλωσαν πως οι γιορτές τούς προκαλούν περισσότερο στρες απ’ ό,τι η περίοδος που φτιάχνουν τις… φορολογικές δηλώσεις τους!

Τη δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA). Οι ερευνητές ρώτησαν σχετικώς 1.000 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ. Το 63% εξ αυτών είπαν ότι «γονατίζουν» κάθε χρόνο από το στρες των γιορτών.

Η εξάντλησή τους είναι τέτοια, ώστε το 51% χρειάζονται μετά την Πρωτοχρονιά μερικές εβδομάδες για να συνέλθουν. Εκείνες που πλήττονται ιδιαιτέρως ως φαίνεται είναι οι μητέρες. Περισσότερες από μία στις τέσσερις είπαν ότι χρειάζονται έναν μήνα ή περισσότερο για να ξαναβρούν την ισορροπία τους.

Το 80% των ερωτηθέντων είπαν ακόμα πως τους απασχολεί τόσο πολύ να περάσουν καλά οι άλλοι, ώστε αμελούν τις δικές τους ανάγκες. Ποιες προτεραιότητες αφήνουν στην άκρη;

  • Το 69% την υγιεινή διατροφή
  • Το 64% την συστηματική γυμναστική
  • Το 56% τον επαρκή ύπνο

Μετά απ’ όλα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το 70% μετανιώνουν που δεν φροντίζουν να χαλαρώσουν στις γιορτές και να περάσουν οι ίδιοι καλά.

Τι να κάνετε

«Το χρόνιο στρες δεν είναι μία απλή κατάσταση. Μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Dr. Glenn Levine, καθηγητής Καρδιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor στο Τέξας.

«Οι γιορτές θα έπρεπε να αποτελούν μία περίοδο αποφόρτισης από το καθημερινό στρες και χαλάρωσης. Είναι όμως εύκολο να παραμελήσει κανείς τις υγιεινές συνήθειες και να αφεθεί να «πνιγεί» στο στρες. Είναι όμως σημαντικό να το διαχειριστεί για να φθάσει υγιής στη νέα χρονιά», πρόσθεσε.

Ο Dr. Levine συνιστά τέσσερα απλά μέτρα για να μην χάσετε την ισορροπία σας:

  • Να τρώτε υγιεινά. Μετριάστε τις μερίδες σας. Να σερβίρετε πρώτα στο πιάτο σας πολύχρωμα λαχανικά. Να τρώτε καθημερινά φρούτα. Μην το παρακάνετε με λιπαρά και γλυκά.
  • Να περπατάτε καθημερινά. Και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες χειρονακτικές εργασίες στο σπίτι.
  • Να κοιμάστε καλά. Ο καλός ύπνος επηρεάζει την ψυχική διάθεση, τις διατροφικές συνήθειες, τη μνήμη και πολλά άλλα. Μην μειώνετε τον ύπνο σας λόγω των υποχρεώσεών σας στις γιορτές.
  • Μιλήστε. Οι γιορτές είναι η εποχή του χρόνου που οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά.  Μιλήστε στους δικούς σας για το στρες που νιώθετε, ζητήστε βοήθεια και αφήστε τους να σας βοηθήσουν.

Φωτογραφία: iStock