Π. Κουρουμπλής σε φαρμακοποιούς: «Είμαι μαζί σας αλλά δεν ελέγχω την κατάσταση»

  • Iatropedia
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε προ ολίγου η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τους φαρμακοποιούς από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Ο υπουργός Υγείας δηλώνει αλληλέγγυος των φαρμακοποιών τόσο στο θέμα της μη απελευθέρωσης των ΜΥΣΥΦΑ όσο και στα θέματα της αδειοδότησης των φαρμακείων αλλά τον΄ζιει ότι αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών ακι κυβέρνησης...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ότι θα στηρίξει τα ελληνικά φαρμακεία και τα αιτήματα των φαρμακοποιών επανέλαβε ο Π. Κουρουμπλής στην συνάντηση στην Αριστοτέλους, αλλά η απελευθεύρωση των ΜΥΣΥΦΑ είναι θέμα πια της κεντρκής κυβέρνησης που διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές μας…

Διαβεβαίωσε δε ότι οι σχέσεις του με τους φαρμακοποιούς θα βαίνουν συνεχώς βελτιούμενες και ότι ο ίδιος θα προωθήσει διάλογο σε κλίμα αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, μιλώντας στο iatropedia μετά την συνάντηση επιβεβαίωσε το καλό κλίμα αλλά πρόσθεσε ότι όλα είναι στα χέρια της κυβέρνησης που μπορεί είτε να εξωθήσει τους φαρμακοποιούς σε κλιμάκωση των κινητοποίησεων τους είτε να ηρεμήσει τα… πνεύματα.

Στην γενική συνέλευση προέδρων που έχει συγκαλέσει ο ΠΦΣ για το προσεχές Σάββατο, ανάλογα τις πληροφορίες και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, το προεδρείο θα εισηγηθεί από «τέλος συναγερμού» ως πολλές άλλες κινητοποιήσεις…

Αργότερα απόψε το ΥΥΚΑ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου παρουσία του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου, όπου και συζητήθηκε το θέμα των μη συναγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφυγής οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και δημόσιας Υγείας, τα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από τον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι εδώ και πολύ καιρό οι θέσεις μας είναι πλήρως αποσαφηνισμένες όχι μόνο στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ αλλά και στο ζήτημα της αδειοδότησης και του ωραρίου των φαρμακείων. Επανέλαβε ότι η πρόταση για απελευθέρωση του δικτύου διανομής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ είναι απαίτηση των θεσμών, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθούν οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών σε αξιοπρεπές και αξιόπιστο επίπεδο.

Εν συνεχεία ακολουθούν τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Υπουργού κ. Π. Κουρουμπλή και του Προέδρου του ΠΦΣ κ. Κ. Λουράντου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής:

Είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το πρόβλημα προέκυψε ύστερα από την απαίτηση των εταίρων. Για το λόγο αυτό η θέση μας είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ενημέρωσα αμέσως τον ΠΦΣ γιατί θέλω να υπάρχει μια καλόπιστη συνεργασία με τους φορείς. Συγκεκριμένα μίλησα με τον κ. Λουράντο, και ζήτησα τη συνδρομή του για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας που υπάρχει. Όλα τα στοιχεία καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι όπως ξέρετε η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει. Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε αυτή τη θέση, να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους ότι δεν εξυπηρετεί αυτή η απαίτησή τους. Από εκεί και πέρα οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στηρίζουμε το φαρμακείο, θεωρούμε ότι το φαρμακείο είναι μία μονάδα που συμπληρώνει το σύστημα Υγείας, συμβάλλει στην ασφάλεια των πολιτών διότι το πρόσωπο που μπορεί να βρει πιο άμεσα κάποιος στο χώρο της υγείας είναι ο φαρμακοποιός.

Κώστας Λουράντος, Πρόεδρος ΠΦΣ

Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό και τον Γ.Γ Δημόσιας Υγείας. Η θέση μας είναι ότι τα φάρμακα αποτελούν ουσιαστικά την επιστημοσύνη του φαρμακοποιού και πρέπει να είναι στη φυσική τους θέση που είναι το φαρμακείο.

Θα έλεγα ότι το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και ο Υπουργός μας το επιβεβαίωσε αυτό. Όσον αφορά τη στάση του υπουργείου την ξέρουμε. Είναι απέναντι, 100%, αυτό μου το έχει πει εδώ και ένα μήνα ο κος Π. Κουρουμπλής. Αυτό μου είπε και χθες το βράδυ που μιλήσαμε τηλεφωνικά, αυτό μου είπε και σήμερα το πρωί που μιλήσαμε. Αλλά ξέρετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας αλλά και από τη συμφωνία.

Το Σάββατο έχουμε Γενική Συνέλευση, μέχρι τότε να δούμε τι θα συμβεί. Άλλωστε ο Υπουργός Υγείας, το έχω πει πολλές φορές, με έχει εντυπωσιάσει όπως και ο Γενικός Γραμματέας. Όσες φορές τον ήθελα για μία διευκρίνιση, να τον ρωτήσω κάτι ή να ανταλλάξουμε απόψεις ήταν παρών.

Αυτό είναι πολύ καλό στην επικοινωνία διότι δεν μας αιφνιδιάζουν όπως οι προηγούμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν