Ο κοινός εχθρός που λέγεται Ζίκα ενώνει τον πλανήτη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ζίκα
Τριάντα κορυφαίοι επιστήμονες, επιστημονικά περιοδικά, ερευνητικά κέντρα και φιλανθρωπικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο, με κοινή ανακοίνωσή τους, δεσμεύονται να συνεργασθούν για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα, ανταλλάσσοντας ελεύθερα και άμεσα όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εξεύρεση «όπλων» κατά της νόσου.

>>>Ιός Ζίκα: Κάντε κλικ στον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται – Όλα τα κρούσματα<<<

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε την πρωτοβουλία, που δείχνει ότι η ανθρωπότητα μάλλον πήρε το πρόσφατο μάθημα της από τον ιό Έμπολα, ο οποίος πρόλαβε να σκοτώσει πάνω από 11.300 ανθρώπους, καθώς οι ερευνητές είχαν καθυστερήσει να αντιδράσουν και οι προσπάθειές τους για ανάπτυξη εμβολίου και άλλων θεραπειών δεν είχαν τον αναγκαίο συντονισμό.

>>>Ζίκα – Inforgraphic: Τα πάντα για τον επικίνδυνο ιό με μια ματιά<<<

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από κουνούπια και δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς, μετά από ένα ξέσπσμά του στη Βραζιλία, έχει πλέον εξαπλωθεί στην Αμερική, βόρεια και νότια. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν πολλά για τον ιό και κατά πόσο προκαλεί προβλήματα στη γέννα (όπως μικροκεφαλία), νευρολογικά κ.α.

>>>Ζίκα: Η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας γύρω από τον ιό – Τι ισχύει ακριβώς<<<

Σε αυτούς που υπέγραψαν τη συμφωνία για δικαίωμα ανοιχτής πρόσβασης σε όλους και για ταχύτατη ανταλλαγή των ερευνητικών δεδομένων από τις κλινικές και άλλες μελέτες, περιλαμβάνονται το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των ΗΠΑ, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, η βρετανική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, τα κορυφαία επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά (Science, Nature, Lancet, New England Journal of Medicine κ.α.).

>>>Ζίκα: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μεταδίδεται και με το σεξ<<<

Στο παρελθόν (ιοί SARS, MERS, Έμπολα κ.α.), αρκετοί επιστήμονες, αλλά και χώρες, έχουν δείξει δισταγμό να αποκαλύψουν αμέσως και να μοιρασθούν τα ερευνητικά ευρήματά τους. Μία αιτία είναι «συντεχνιακή», καθώς οι ερευνητές -παρά την ηθική υποχρεώσή τους για διαφάνεια- φοβούνται ότι, αν διαθέσουν ελεύθερα τις μελέτες τους, στη συνέχεια τα επιστημονικά περιοδικά θα αρνηθούν να τις δημοσιεύσουν. Όμως η κοινή συμφωνία των «30» δεσμεύει τα περιοδικά ότι δεν θα αρνηθούν τη δημοσίευση.

>>>Μικροκεφαλία: Τα πάντα για την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Ζίκα<<<

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα τηρηθεί η συμφωνία (την πρωτοβουλία για την οποία είχε ο Τζέρεμι Φαράρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust του Λονδίνου) και εάν όντως η αντίδραση κατά του ιού Ζίκα θα είναι πιο αποτελεσματική. Πάντως, η συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων δεν περιλαμβάνει τα φυσικά δείγματα του ιού.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ