Ζίκα: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μεταδίδεται και με το σεξ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ζίκα
Αυτό που σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα για πρώτη φορά πριν μερικές ημέρες, με την επικεφαλής αναπληρώτρια διευθύντρια του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Anne Schuchat, να αποκαλύπτει δύο πιθανές περιπτώσεις μετάδοσης του ιού Ζίκα μέσω της σεξουαλικής επαφής, επανήλθε στο προσκήνιο χτες.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό CDC γνωστοποίησε το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα του ιού Ζίκα εντός των ΗΠΑ, στην κομητεία του Ντάλας, ενώ, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους οποίους είναι πιθανό ο ιός να μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής και όχι από τσίμπημα κουνουπιού.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη πάντως, το CDC συμβουλεύει τους άνδρες να χρησιμοποιούν προφυλακτικό αφότου ταξιδέψουν σε περιοχές όπου έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός. Συστήνει επίσης στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με σπέρμα ανδρών που έχουν εκτεθεί στον Ζίκα.

Οι υπηρεσίες Υγείας της κομητείας του Ντάλας ανέφεραν μέσω Twitter ότι το άτομο που κόλλησε τον ιό μολύνθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής με κάποιον που είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα, αν και η όλη υπόθεση είναι ακόμα υπό εξέταση.

Το Iatropedia.gr είχε επισημάνει από την Δευτέρα την ανησυχία του CDC σχετικά με τον πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσω του σεξ.

Εσείς μπορείτε να δείτε σε έναν μοναδικό διαδραστικό χάρτη, πού βρίσκεται ο ιός Ζίκα αυτήν τη στιγμή, πόσο έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη, πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί και ποιες είναι όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Κρούσματα και στην Ιρλανδία

Εντωμεταξύ τα πρώτα κρούσματα του ιού Ζίκα στην Ιρλανδία καταγράφηκαν την Τρίτη. Πρόκειται για δύο άτομα με ιστορικό ταξιδιών στην Λ. Αμερική, όπου ο ιός βρίσκεται σε πλήρη έξαρση (ειδικά στην Βραζιλία), όπως ανακοίνωσε η Αρχή Υπηρεσιών Υγείας (Health Service Executive, HSE) της χώρας. Και τα δύο άτομα είναι καλά στην υγεία τους και έχουν αναρρώσει πλήρως, ανέφερε η HSE σε ανακοίνωσή της.