Ιός Ζίκα: ΣΟΚ από δύο περιπτώσεις μετάδοσης μέσω σεξουαλικής επαφής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ζίκα
Καθώς ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό και οι ειδικοί επιδημιολόγοι και γιατροί σε παγκόσμιο επίπεδο πασχίζουν να βρουν λύσεις, δύο περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι είναι πιθανό ο ιός να μπορεί να μεταδοθεί μέσω και της σεξουαλικής επαφής, και όχι μόνο μέσω τσιμπήματος από κουνούπια.

Σε τηλεδιάσκεψη με θέμα τον ιό Ζίκα που έκανε με δημοσιογράφους χθες, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, η επικεφαλής αναπληρώτρια διευθύντρια του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Anne Schuchat, ρωτήθηκε με αφορμή μια πρόσφατη έκθεση των New York Times σχετικά με το θέμα.

“Υπάρχει ένα κρούσμα του ιού Ζίκα, όπου ο ιός είναι πιθανό να μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής”, είπε η Schuchat.

“Και σε μία ακόμα περίπτωση, ο ιός Ζίκα βρέθηκε στο σπέρμα ανδρός περίπου δύο εβδομάδες αφότου το άτομο είχε εκδηλώσει συμπτώματα από την λοίμωξη από τον ιό Ζίκα. Αυτό το γεγονός αποκαλύπτει την βιολογική πιθανότητα εξάπλωσης του ιού”.

Ωστόσο, η Schuchat πρόσθεσε ότι “…η επιστήμη είναι πολύ σαφής μέχρι σήμερα, ότι ο ιός Ζήκα μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως από το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού. Οπότε, σε αυτό εστιάζουμε αυτήν τη στιγμή”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι ο ιός “εξαπλώνεται με εκρηκτικό ρυθμό” και μπορεί να προκαλέσει μέχρι τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα μόνο στην ήπειρο της Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ένα κύμα περιπτώσεων μικροκεφαλίας σε νεογνά, μιας ασθένειας κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρές κεφαλές, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό από το γεγονός ότι οι μητέρες των βρεφών είχαν νοσήσει με τον ιό Ζίκα. Υπάρχουν, σύμφωνα με τις αρχές της Βραζιλίας, σχεδόν 4.000 ύποπτα κρούσματα από τότε που ξέσπασε η επιδημία, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, ο ιός Ζίκα έχει εντοπιστεί σε έμβρυα και μωρά με γενετικές ανωμαλίες, αλλά οι υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα, για να επιβεβαιωθεί η πιθανή σχέση αιτίας και αποτελέσματος σε αυτή την περίπτωση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν μια έγκυος γυναίκα δεχτεί τσίμπημα από ένα κουνούπι μολυσμένο με τον ιό Ζίκα, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με γενετικές ανωμαλίες.

Τη Δευτέρα, οι Times ανέφεραν ότι η μόνη γνωστή περίπτωση του ιού Ζίκα στο σπέρμα ανδρός, αφορούσε έναν 44χρονο από την Ταϊτή, ο οποίος εκτέθηκε στον ιό κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας στην Γαλλική Πολυνησία το 2013.

Ο ιός ανιχνεύθηκε στο σπέρμα του, αφότου δεν ήταν πλέον ανιχνεύσιμος στο αίμα του. Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές το πόσο καιρό ο ιός μπορεί να παρέμεινε στον οργανισμό του μετά την αρχική μόλυνση του 44χρονου.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης μια δεύτερη υπόθεση από το 2008, κατά την οποία ένας βιολόγος από τις ΗΠΑ μολύνθηκε με τον ιό Ζίκα, ενώ βρισκόταν στη Σενεγάλη για μια αποστολή συλλογής κουνουπιών για τις ανάγκες έρευνας επάνω στην ελονοσία.

Αυτός ο άνθρωπος ανέπτυξε εξάνθημα, κόπωση και πονοκέφαλο μία εβδομάδα αφότου επέστρεψε στις ΗΠΑ. Η σύζυγός του ανέπτυξε επίσης παρόμοια συμπτώματα λίγες μέρες μετά την επιστροφή του, και αφότου το ζευγάρι είχε σεξουαλικές επαφές εκείνες τις μέρες.

Από το δείγμα αίματος που πήραν οι γιατροί και από τους δύο, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν προσβληθεί από ελονοσία, δάγκειο πυρετό, ή κίτρινο πυρετό.

Μετά από λίγο καιρό, ένας συνάδελφος του βιολόγου του ανέφερε την πιθανότητα τα συμπτώματα που είχε αναπτύξει εκείνος και η σύζυγός του να οφείλονταν στον ιό Ζίκα.

Τα δείγματα αίματος, τα οποία στο μεταξύ είχαν καταψυχθεί, επανεξετάστηκαν και βγήκαν θετικά για τον ιό Ζίκα και στους δύο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η γυναίκα είχε μολυνθεί από τον σύζυγό της, αφού εκείνη δεν είχε εκτεθεί σε κανένα κουνούπι μολυσμένο με τον ιό.

http://www.hindustantimes.com

http://medicalxpress.com

http://www.nytimes.com

Το βίντεο του ΠΟΥ σχετικά με τον ιό Ζίκα – Τι πρέπει να ξέρετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζίκα: Τι είναι ο ιός που “θερίζει” τη Βραζιλία – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό Ζίκα – Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι