Ιός Ζίκα: Κάντε κλικ στον χάρτη και δείτε πού έφτασε – Όλα τα κρούσματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ζίκα
Ο ιός Ζίκα προκαλεί μια ασθένεια παρόμοια με τον δάγκειο πυρετό και δεν μπορεί να προληφθεί με φάρμακα ή εμβόλια.

Η σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και της μικροκεφαλίας σε νεογνά από μητέρες που έχουν τον ιό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, αλλά υπάρχουν πολύ έντονα στοιχεία ότι όντως θα επιβεβαιωθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής εξάπλωσης του ιού. Ο ιός έχει πλήξει μέχρι συνολικά 23 χώρες σε όλη την ήπειρο της Αμερικής, ενώ πριν μερικές ημέρες πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές της HealthMap δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη των κρουσμάτων του ιού, ο οποίος απεικονίζει τον ρυθμό εξάπλωσής του. Δεν πρόκειται για έναν επίσημο (μέσω του ΠΟΥ) χάρτη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού, αλλά βασίζεται σε ειδήσεις από πολλές και έγκυρες πηγές δεδομένων, αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, συζητήσεις εμπειρογνωμόνων, καθώς και επικυρωμένες επίσημες εκθέσεις.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε τον διαδραστικό χάρτη της HealthMap για τον ιό Ζίκα

Ζίκα

Σημειώσεις:

  • Στην αριστερή πλευρά, αυξομειώστε την μπάρα για να κάνετε zoom in και zoom out στον χάρτη
  • Πάνω δεξιά, θα βρείτε την επιλογή “List view”, η οποία θα σας δείξει όλες τις πρόσφατες πηγές για κρούσματα και άλλες ειδήσεις για τον ιό.
  • Στην επιλογή “Settings” μπορείτε να προσαρμόσετε τον χάρτη, ώστε να βλέπετε α) την αναγραφή χωρών και περιοχών και β) τα κρούσματα του ιού κατά ξεχωριστές περιπτώσεις ή κατά ομάδες κρουσμάτων.
  • Στην επιλογή “Map Layers” μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη εξάπλωση του ιού, βάσει α) των περιοχών όπου ενδημεί το κουνούπι Aegypti και β) των περιοχών όπου ενδημεί το κουνούπι Albopictus.

Ζίκα

Διαβάστε επίσης:

Ιός Ζίκα: Ταξιδιωτικές οδηγίες προστασίας από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ζίκα: Γεγονός η 1η μετάδοση του ιού από γυναίκα σε άντρα μέσω σεξουαλικής επαφής

 

Ζίκα: Τι είναι ο ιός που “θερίζει” τη Βραζιλία – Συμπτώματα και αντιμετώπιση