Ζίκα: Η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας γύρω από τον ιό – Τι ισχύει ακριβώς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ζίκα
Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από ένα γεγονός μεγάλης εμβέλειας, όπως η εξάπλωση του ιού Ζίκα, είναι σχεδόν αναπόφευκτες. Μπορεί σε κάθε άλλο ζήτημα να μην παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο αυτές οι θεωρίες και να είναι και “διασκεδαστικές”, αλλά σε θέματα υγείας μπορεί να αποδειχτούν εντελώς εγκληματικές και αποπροσανατολιστικές.

Υπάρχει μια μεγάλη θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί ήδη για τον ιό Ζίκα και η οποία, σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν καλά, δεν έχει καμία σοβαρή βάση και είναι επικίνδυνη, όταν διαδίδεται με τέτοιον ρυθμό.

Τι λέει αυτή η θεωρία συνωμοσίας

Η τρέχουσα επιδημία του ιού Ζίκα οφείλεται στην απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) κουνουπιών από την βρετανική εταιρεία Oxitec.

Η υπόθεση είναι ότι τα ΓΤ κουνούπια απελευθερώθηκαν στην ίδια περιοχή της Βραζιλίας που τώρα έχει εστίες του Ζίκα και, με κάποιο τρόπο, αυτά τα κουνούπια προκάλεσαν την έξαρση του ιού. Τα κουνούπια “κατασκευάστηκαν” για να χρειάζονται το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη, προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στην άγρια φύση. Έτσι, όταν ένα άγριο θηλυκό κουνούπι αναπαραχθεί με ένα ΓΤ κουνούπι, αυτό προκαλεί τον βέβαιο θάνατο των απογόνων του θηλυκού.

Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι η χρήση της τετρακυκλίνης στα κουνούπια, αφήνει υπολείμματα αυτού του αντιβιοτικού στο περιβάλλον, επιτρέποντας σε κάποιους απογόνους των κουνουπιών να επιβιώσουν. Και με κάποιον τρόπο, ο ιός Ζίκα εισέρχεται σε αυτά τα κουνούπια.

Γιατί ΔΕΝ ισχύει όλο αυτό

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να βγάζει νόημα για συσχετίσει κανείς κάποια ΓΝ κουνούπια με τον ιό Ζίκα. Ακόμα κι αν αυτά τα ΓΤ κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά μολύνονται με τον ιό.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι συνωμοσιολόγοι προτείνουν την ύπαρξη κάποιου “γονιδιακού άλματος” από το κουνούπι στον ιό Ζήκα. Αλλά, τότε, από πού προήλθε εξαρχής ο ιός Ζίκα; Ήταν ήδη στη Βραζιλία;

Στην συνέχεια, αυτό το το “μεταφερόμενο γονίδιο” έκανε τον ιό περισσότερο λοιμώδη και του έδωσε την ικανότητα “να εισέρχεται και να διαταράσσει το ανθρώπινο DNA”. Μα, τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για κάτι εντελώς αυθαίρετο. Επίσης, αυτό το γονίδιο στη συνέχεια οδηγεί σε μικροκεφαλία. Και όλα αυτά χωρίς απολύτως καμία αναφορά σε κάποιου είδους επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζει έστω και ένα μέρος όλης αυτής της θεωρίας.

Και όλα αυτά, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η περιοχή όπου συνέβη το πείραμα με τα ΓΤ κουνούπια ήταν η ίδια με την περιοχή όπου έγινε το ξέσπασμα του ιού!

Υπάρχουν, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, και άλλες παρόμοιες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον ιό Ζίκα, αλλά αυτή είναι η επικρατέστερη μέχρι τώρα και εκείνη που διαδίδεται με μεγαλύτερο ρυθμό.

http://scienceblogs.com