Με νόμο ο εμβολιασμός στα φαρμακεία – Οργή Πατούλη: «Είναι λυπηρό στη χώρα του Ιπποκράτη να υποτιμάται η ιατρική»

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμός στα φαρμακεία
Την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργου Πατούλη, προκάλεσε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου με τον οποίο επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία.

“Αυτή η κυβέρνηση έχει μάθει να νομοθετεί χωρίς διαβούλευση» λέει μιλώντας στο iatropedia o Γιώργος Πατούλης: «΄Εχει καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατικής ευπρέπειας στους θεσμούς και δεν έχει καμία έννοια πλέον να συζητάει κανείς μαζί τους.΄Είναι λυπηρό η χώρα του Ιπποκράτη να υποτιμά την ιατρική και να διώχνει τους ‘Ελληνες γιατρούς σε όλο τον κόσμο”

Παρά τις αντιδράσεις των γιατρών για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία, σύμφωνα με το άρθρο 160 , ΦΕΚ43 Α’ του νόμου 4600/19: «Επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση. Με απόφαση του υπουργού Υγείας, ύστερα από γνώμη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθορίζονται ειδικότερα οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία της προαναφερόμενης πιστοποίησης».

Οι αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων

Να θυμίσουμε ότι οι ενστάσεις του ΠΙΣ, ΙΣΑ και πολλών ακόμα Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, αναφέρονται κυρίως στις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τον εμβολιασμό τις οποίες, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ο φαρμακοποιός, αλλά και στην ακαταλληλότητα του χώρου του φαρμακείου για να εκτελούνται ιατρικές πράξεις.

«Αυτός ο νόμος, νομιμοποιεί την ιατρική πράξη να την κάνουν άλλοι επιστήμονες εκτός των γιατρών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιστημονική δεοντολογία και το αύριο της δημόσιας υγείας στη χώρα”, επισημαίνει ο Γιώργος Πατούλης.

Το μέρος των φαρμακοποιών, πάντως, πήρε πρόσφατα με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Θεόδωρος Πέππας, λέγοντας ότι οι αντιδράσεις των γιατρών του ΙΣΑ δεν έχουν ρεαλιστικές βάσεις:

«Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται στα φαρμακεία. Ο αριθμός των εχόντων ένδειξη ανέρχεται σε εκατομμύρια. Θεωρεί ο ΙΣΑ ρεαλιστικό να πάνε όλοι αυτοί σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία: Η ένδειξη του εμβολιασμού, ναι, βεβαιότατα, είναι ιατρική πράξη. Και ευθύνη. Μπορώ να προσθέσω ότι έχω δει εκατοντάδες ατόμων που άλλοι ιατροί, θεράποντες και μη, ΔΕΝ τους τον είχαν συστήσει”.

Διαβάστε επίσης:

Νέος Πρόεδρος ΠΦΣ: “Ζήτησε κανείς πιστοποίηση για τους εμβολιασμούς από τις ΜΚΟ στα νησιά;”

ΙΣΑ και ΙΣΠ ζητούν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που επιτρέπει πράξεις Πρωτοβάθμιας στα φαρμακεία

“Αδειάζει” τους γιατρούς για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν