“Αδειάζει” τους γιατρούς για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί στα φαρμακεία
Αντίθετος με την άποψη των συναδέλφων του ΙΣΑ για απαγόρευση των εμβολιασμών στα φαρμακεία, είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων Θεόδωρος Πέππας, ο οποίος με δηλώσεις του τάσσεται υπέρ των φαρμακοποιών.

‘Οπως αναφέρει δεν είναι ρεαλιστικό οι εμβολιασμοί να μην γίνονται στα φαρμακεία και προσθέτει ότι, εάν ο στόχος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τότε τα φαρμακεία θα πρέπει να κάνουν εμβολιασμούς.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται στα φαρμακεία. Ο αριθμός των εχόντων ένδειξη ανέρχεται σε εκατομμύρια. Θεωρεί ο ΙΣΑ ρεαλιστικό να πάνε όλοι αυτοί σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία: Η ένδειξη του εμβολιασμού, ναι, βεβαιότατα, είναι ιατρική πράξη. Και ευθύνη. Μπορώ να προσθέσω ότι έχω δει εκατοντάδες ατόμων που άλλοι ιατροί, θεράποντες και μη, ΔΕΝ τους τον είχαν συστήσει. Ως προς το να μην συνιστούν οι φαρμακοποιοί λήψη αντιμικροβιακών συμφωνώ απόλυτα. Με την προσθήκη και του να μην τα συνταγογραφούν άκριτα, εκατοντάδες ιατρών, εντός και εκτός νοσοκομείων!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Πέππας.

Από την άλλη πλευρά οι γιατροί και συγκεκριμένα οι παιδίατροι, ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο “εποχικό εμβολιασμό”. Τα μέλη της ‘Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ) με επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον γεν.γραμμ. Ιωάννη Μπασκόζο, τονίζουν, επίσης, ότι το μέτρο δεν θα προσθέσει κάτι στον παιδικό εμβολιασμό, αλλά αντίθετα θα χαθεί η επίσκεψη στον παιδίατρο και η πρώιμη διάγνωση, με αφορμή τον εμβολιασμό:

“Είναι πολλές οι φορές που με την ευκαιρία του εμβολιασμού, κυρίως σε εφήβους, έχουμε διαγνώσει προβλήματα όπως κύφωση, σκολίωση, παχυσαρκία, ενδοκρινολογικά νοσήματα, προβλήματα ανάπτυξης, καρδιακά νοσήματα, οφθαλμολογικές ανωμαλίες κλπ, που αλλιώς θα ξέφευγαν.  Ως επιστήμονες, έχουμε μάθει να σεβόμαστε σε απόλυτο βαθμό την ιατρική επιστήμη και το γνωστικό αντικείμενο της κάθε ομάδας που ασχολείται με αυτή. Οφείλουμε να λειτουργούμε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη υγεία του πληθυσμού και κυρίως των παιδιών στο μέτρο που μας αφορά. Πιστεύουμε ότι η υγεία στον πληθυσμό πρέπει να παρέχεται μέσα σε οργανωμένες δομές σύγχρονων και εξοπλισμένων ιατρείων και όχι μέσα σε ευκαιριακούς χώρους που δεν έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Αυτό ισχύει και στην σπάνια περίπτωση μιας αλλεργικής αντίδρασης ή άλλης πιθανής παρενέργειας κατά τον εμβολιασμό», λένε οι παιδίατροι

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.Κωνσταντίνος Λουράντος παραφράζοντας τη γνωστή ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα λέει ότι, πλέον οι φαρμακοποιοί δεν είναι μόνο χρήσιμοι, αλλά και “φαίνονται”:

“Αυτές τις υπηρεσίες της ενεσοθεραπείας και των εμβολιασμών τις έχουμε εδώ και χρόνια χωρίς να είναι θεσμοθετημένες. Η θεσμοθέτησή τους, εκτός τους ότι μας δίνει νομική κάλυψη, μας αναβαθμίζει και σαν κλάδο. Γιατί πλέον όχι μόνο είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες, αλλά “φαινόμαστε” κι όλας”.