Νέος Πρόεδρος ΠΦΣ: “Ζήτησε κανείς πιστοποίηση για τους εμβολιασμούς από τις ΜΚΟ στα νησιά;”

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Σκληρή απάντηση δίνει ο νέος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν, εκφράζοντας φόβους για τη Δημόσια Υγεία, στη νέα θεσμοθετημένη πλέον από το Υπουργείο Υγείας άδεια εκτέλεσης ιατρικών πράξεων από τα φαρμακεία και εκτέλεση εμβολιασμών (αντιγριπικό και αντιτετανικό).

Πρόκειται για στρουθοκαμηλισμό από την πλευρά των γιατρών να μην θέλουν τη νομιμοποίηση. Με εκπλήσσουν οι αντιδράσεις τους”, υποστηρίζει ο κ.Βαλτάς μιλώντας στο iatropedia: “Εγώ δεν είδα τους γιατρούς να διαμαρτύρονται όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν έδιναν στις ΜΚΟ τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εμβολισμούς στα camp και τους καταυλισμούς των προσφύγων. Εδώ στη Μυτιλήνη όπου ζω, περισσότερες από 100 ΜΚΟ πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις. Πέρασε το Υπουργείο να τους δώσει πιστοποίηση; Που τους είδαν τους κινδύνους σε ένα χώρο όπως το φαρμακείο, το οποίο υφίσταται έλεγχο; Είναι αποδεδειγμένο ότι το 95% των εμβολιασμών για τη γρίπη γίνονται στα φαρμακεία και είναι εν γνώση των γιατρών και με προτροπή των γιατρών. Οι ίδιοι μάλιστα συστήνουν να κάνουν εμβόλια οι φαρμακοποιοί. Πρέπει επιτέλους να λέμε την αλήθεια και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας”, υποστηρίζει ο κ.Βαλτάς.

Ο Μυτιληνιός Απόστολος Βαλτάς είναι ο νέος τιμονιέρης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που τον ανέδειξαν σε Πρόεδρο, από τη θέση του α’ αντιπροέδρου που κατείχε μέχρι σήμερα. Αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος έπεσε στα δύσκολα.

Και δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των γιατρών, αλλά και άλλα τρέχοντα θέματα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα:

“Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά θεσμικά θέματα που μας απασχολούν, όπως π.χ. το ωράριο των φαρμακείων, καθώς έχουν δημιουργήσει κανιβαλιστικές τάσεις τα μεγάλα φαρμακεία με το διευρυμένο ωράριο και έχουν απορρυθμίσει την αγορά, χωρίς ουσιαστικά να παρέχουν επιπλέον υπηρεσίες. ‘Αλλο τεράστιο θέμα που απασχολεί την καθημερινότητα του φαρμακείου είναι οι ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες μάλιστα απασχολούν κυρίως τον ίδιο ασφαλισμένο και ασθενή που ταλαιπωρείται γιατί δεν βρίσκει τα φάρμακα του. Θα πρέπει να εστιάσουμε, επίσης και στην αποκατάσταση και άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των συναδέλφων, προβλήματα που συνδέονται με τις πληρωμές. Επίσης, έχουμε βασική προτεραιότητα και την επιμόρφωση, πρακτική εκπαίδευση, εξειδίκευση και αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού. Θέλουμε να κάνουμε το φαρμακείο χώρο επιστημονικής ενημέρωσης και υπηρεσιών υγείας. Πρέπει να ξεκινήσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, στοχευμένα στους εμβολισμούς και τη σωστή χρήση αναπνευστικών συσκευών στους ασθενείς, αλλά και τις πρώτες βοήθειες. Επίσης, θα εστιάσουμε και στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Τέλος θα προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή σχεδίων για τη δημιουργία συνεργασιών φαρμακείων, για να πετύχουμε σύγχρονες ανταγωνιστικές μονάδες”, καταλήγει ο κ.Βαλτάς.