ΙΣΑ και ΙΣΠ ζητούν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που επιτρέπει πράξεις Πρωτοβάθμιας στα φαρμακεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μετά την αντίδραση του κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου που προαλείφεται ως νέος πρόεδρος του ΠΙΣ και την οποία φιλοξένησε κατά αποκλειστικότητα το iatropedia, στην επίθεση περνούν για το ίδιο θέμα τα προεδρία των ιατρικών συλλόγων Αθήνας και Πειραιά. 

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση για την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χθες στη Βουλή και ζητεί από το υπουργείο Υγείας να την αποσύρει άμεσα. Μάλιστα από τον ΙΣΑ εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους. Ομοίως, από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά ζητούν από το υπουργείο να αποσύρει άμεσα την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε «χωρίς κανένα διάλογο και καμία ενημέρωση».

Επισημαίνουν από τον ΙΣΑ:

Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή.

Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή.

Η χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά, τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.

Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς.

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά δηλώνει την έντονη ανησυχία και την αντίθεσή του στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και επιτρέπει στα φαρμακεία να πραγματοποιούν εμβολιασμούς και πράξεις πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Ζητάμε από το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα την ανωτέρω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε -κατά την προσφιλή τακτική της ηγεσίας του- χωρίς κανένα διάλογο και καμία ενημέρωση.

Από όποια οπτική γωνία και αν δούμε το θέμα, σε καμία περίπτωση ο φαρμακοποιός δεν είναι θεράπων ιατρός, δεν μπορεί να πάρει ιστορικό και δεν μπορεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα ή τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των χορηγούμενων σκευασμάτων, οι οποίες πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή.

Οι ιατρικές πράξεις πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά από ιατρούς. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Έχουμε πληρώσει ακριβά μέχρι σήμερα ακόμα και με θανάτους τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές, όπως η κατάχρηση αντιβιοτικών με την δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, η έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος κλπ.

Θυμίζουμε ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς Ιατρική Συνταγή. Επιτέλους ας σοβαρευτούμε ως χώρα!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν