Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς για τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ: “Παρά τα προβλήματα ΔΕΝ πρέπει να κλείσουν”

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Ομοσπονδίες και Σύλλογοι ασθενών ζητούν τώρα από το υπουργείο Υγείας να στηρίξει τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να βελτιώσει τη λειτουργία τους, καθώς όπως υποστηρίζουν,“παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ΔΕΝ πρέπει να κλείσουν, ώστε να μην περάσει το θέμα της διαχείρισης των ακριβών φαρμάκων στα χέρια ιδιωτών”.

Την αναστάτωση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στους ασθενείς για τα προβλήματα που επικρατούν στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αποτύπωσε σήμερα με ρεπορτάζ του το iatropedia.gr. Τέσσερις Σύλλογοι Ασθενών κατέθεσαν τις εμπειρίες τους για την οριακή λειτουργία των φαρμακείων και την απεριόριστη ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς στις ουρές.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του iatropedia.gr : “Οδύσσεια στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ”: Οι ασθενείς περιγράφουν τις εμπειρίες τους

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών: “Να μην περάσουν τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα χέρια ιδιωτών”

Οι ασθενείς του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, δηλώνουν την ανησυχία τους για την τύχη των φαρμακείων: “Επανέρχονται στην επικαιρότητα οι “φωνές” για το κλείσιμο των φαρμακείων, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στο φαρμακείο της Τούμπας Θεσσαλονίκης. Βάζοντας μπροστά ασθενείς και την αγωνία τους για την άμεση πρόσβαση σε φάρμακα υψηλού κόστους, αυξάνεται για ακόμη φορά η πίεση που ασκούν σε τακτά χρονικά διαστήματα ιδιωτικά συμφέροντα, για την μεταφορά των φαρμάκων υψηλού κόστους από την διαχείριση του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες που βλέπουν μεγάλα κέρδη ή ολιγοπωλιακή διακίνηση των φαρμάκων στην Ελλάδα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συνδέσμου Νεφροπαθών.

Οι νεφροπαθείς καλούν όλους τους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο πλάι των βαριά ασθενών και χρόνια πασχόντων και να μην παραδώσουν στα νύχια επιτήδειων τις ζωές τους. Αλλά κυρίως καλούν το υπουργείο Υγείας να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν με την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Διαβάστε, επίσης: Δείτε πως θα γίνεται το delivery φαρμάκων στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ

Ε.Σ.Α.με.Α: “Το Υπουργείο Υγείας να λύσει τα προβλήματα των φαρμακείων”

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να λύσουν τα προβλήματα με την ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ τονίζουν ότι “τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κράτησαν σε πολύ υψηλό επίπεδο την χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και χρόνια πάσχοντες, δωρεάν, κατά όλη τη διάρκεια της κρίσης”.

Η ΕΣΑμεΑ αναφέρει:

“Η ΕΣΑμεΑ ζητάει από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Ομοσπονδίας.

Επίσης, καταλογίζουν διγλωσσία στο θέμα των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά της Ν.Δ., την οποία καλούν να λάβει θέση:

“Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ στην Ηλιούπολη στις 10 Δεκεμβρίου 2018, είχε απαντήσει σε ερώτημα που του είχε τεθεί για τη λειτουργία των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ότι, όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά θα ενισχυθούν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Η προαναφερόμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του κ. Οικονόμου και ως εκ τούτου ζητάμε μία ξεκάθαρη απάντηση για την λειτουργία των συγκεκριμένων Φαρμακείων”, αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία των Αναπήρων.