Δείτε πως θα γίνεται το delivery φαρμάκων στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμάκων στο σπίτι
Το πρόγραμμα διανομής φαρμάκων στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και προμηθεύονται φάρμακα μέσω των Φαρμακείων του Οργανισμού έχει ξεκινήσει πιλοτικά.

Αφορά ασφαλισμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (κινητικά προβλήματα, κατάκλιση κ.α.) που δεν τους επιτρέπουν πρόσβαση στα μόλις 37 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα (τα 10 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική), ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τις -υψηλού κόστους- θεραπείες τους, χωρίς περιττή ταλαιπωρία. Αυτοί θα απολαμβάνουν το προνόμιο της προμήθειας φαρμάκων στο σπίτι, όταν εφαρμοστεί το μέτρο.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της ατελείωτης αναμονής των ασθενών στις ουρές έξω από τα ελάχιστα φαρμακεία που διαθέτει ο Οργανισμός σε όλη τη χώρα.

Γι’αυτή την κατηγορία των ασθενών, λοιπόν, οι οποίοι μέχρι σήμερα παραλάμβαναν τα φάρμακά τους μέσω ΕΛΤΑ με δική τους χρέωση, ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει πλέον την παραλαβή των φαρμάκων στο σπίτι μέσω κούριερ, χωρίς χρέωση. Ωστόσο, γα το 15% των φαρμάκων υψηλούς κόστους απαιτείται προέγκριση από την ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, η οποία γίνεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πως θα γίνεται η εκτέλεση των συνταγών

Οι συνταγές που εκτελούν τα φαρμακεία που διενεργούν αποστολές για τις περιοχές που αποστέλλουν φάρμακα θα πρέπει να εκτελούνται εντός 10 ημερών από τη διαβίβασή τους στο αρμόδιο φαρμακείο και όχι περισσότερο από 15 ημέρες από την κατάθεση της συνταγής στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της περιοχής του ασθενή. Οι συνταγές φαρμάκων εξωτερικού εκτελούνται μόλις τα σκευάσματα εισαχθούν μέσω ΙΦΕΤ

Στην πράξη οι ασθενείς ακόμη ταλαιπωρούνται με την προμήθεια των φαρμάκων τους

Καλά όλα αυτά, βέβαια θεωρητικά. Στην πράξη το μέτρο ακόμη δεν εφαρμόζεται, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία, κατήγγειλε ότι καρκινοπαθείς αναγκάζονται ακόμη να διανύσουν έως και 500 χιλιόμετρα απόσταση, για να προμηθευτούν ακριβά ογκολογικά φάρμακα.

Η ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί ότι έως και το 2015 τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνταν και από τα νοσοκομεία και έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν μικρότερη. «Πέρυσι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευτεί για κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξη συστήματος «ραντεβού» ειδοποίησης με sms ή email. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται», λέει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο! 500 χιλιόμετρα απόσταση στέλνουν τους ασθενείς για τα ακριβά ογκολογικά φάρμακα