Κορονοϊός: Συνεδριάζουν οι Επιδημιολόγοι – Εκτιμούν τον κίνδυνο από την άνοδο της καμπύλης κρουσμάτων και νοσηλειών

  • Γιάννα Σουλάκη
κρουσμάτων
Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες από τη διαρκή αύξηση των λοιμώξεων Covid-19 στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα συνεδριάζουν μόνο οι Επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να καταλήξουν στο εάν και κατά πόσον θα πρέπει να εισηγηθούν νέα περιοριστικά μέτρα, στην τελική συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, με αύξηση κρουσμάτων και δείκτη αναπαραγωγής λίγο πάνω από το 1, γεγονός που προκαλεί βάσιμους φόβους για έναρξη τρίτου κύματος στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αττική, όπου χθες εντοπίστηκαν 652 κρούσματα από τα 1.261 συνολικά στη χώρα.

Ταυτόχρονα, ταυτοποιήθηκαν και 31 νέα περιστατικά του μεταλλαγμένου βρετανικού ιού, τα οποία προστίθενται στα 80 που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη διασπορά στο λεκανοπέδιο.

Δείτε επίσης: 31 νέα κρούσματα της μετάλλαξης της Μεγάλης Βρετανίας – Όλα στην Αττική

Τώρα πλέον, ο συγχρωτισμός και η κινητικότητα που προκάλεσε η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο, είναι κάτι που θα πρέπει να επανεκτιμηθεί, ώστε αν χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο του τρίτου κύματος.

Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα από τις 18:00, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε: «Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε μέτρα. Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας» τόνισε.

Δείτε επίσης; Κικίλιας: «Μας ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων» – Ανοιχτή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου φαίνεται ότι έχει προκαλέσει μεγαλύτερη από το αναμενόμενο κινητικότητα, η οποία σε συνδυασμό με την παρουσία του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας, φέρνει για μια ακόμη φορά σε δύσκολη θέση υγειονομικές αρχές, κυβέρνηση και πολίτες. .

Αυτό σημείωσε η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής υπ. Υγείας Ελένη Γιαμαρέλου:

«Ίσως αυτή η αύξηση αντανακλά τη χαλάρωση των προηγούμενων ημερών ή ότι έχουμε το βρετανικό στέλεχος που μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, έχει μεταδοτικότητα που φτάνει και το 90%», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Καλπάζουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας – Μεγάλη αύξηση τις τελευταίες 4 μέρες

Τα ανησυχητικά νούμερα της πανδημίας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση των Επιδημιολόγων. Οι ειδικοί καλούνται να συνεκτιμήσουν την εικόνα που έχει προκύψει από την αύξηση στα κρούσματα, η οποία έχει αρχίσει να επηρεάζει ήδη τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Δείτε επίσης: 9χρονος σε ΜΕΘ: Διερευνάται αν είναι υπεύθυνη η βρετανική μετάλλαξη για την εισαγωγή του στη ΜΕΘ

Οι αυξημένες μολύνσεις είναι σίγουρο είναι ότι θα αποτυπωθούν τις επόμενες μέρες σε διασωληνωμένους και νοσηλευομένους σε ΜΕΘ Covid.

Συγκρίνοντας τις τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας της τελευταίες 4 ημέρες, προκύπτει μεγάλη αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές, η οποία δεν αποτυπώνεται προς το παρόν σε αύξηση των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία είναι τα εξής:

Νέα κρούσματα:

  • Πέμπτη (28/1) 716 νέα κρούσματα (σε 34.044 τεστ)
  • Δευτέρα (1/2) 543 νέα κρούσματα (σε περίπου 10.000 τεστ)
  • Τρίτη (2/2) 1.261 νέα κρούσματα (σε 37.591 τεστ)

Νέες εισαγωγές Covid-19 στα νοσοκομεία:

  • Πέμπτη: 135 ασθενείς
  • Δευτέρα 148 ασθενείς
  • Τρίτη: 175 ασθενείς

Διασωληνωμένοι:

  • Πέμπτη: 268 ασθενείς
  • Δευτέρα: 244 ασθενείς
  • Τρίτη: 255 ασθενείς

Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό πανελλαδικά είναι 1.151, η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 σήμερα βρίσκεται στο 40,48%, ενώ και η κάλυψη σε απλές κλίνες Covid-19, στο 23,10%.

Είναι προφανές ότι αυτό που προβληματίζει σήμερα είναι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η οποία μετά από 10 με 15 ημέρες θα αρχίσει να φέρνει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο Σύστημα Υγείας, ενώ μέχρι τώρα αποτυπώνεται μόνο ως αύξηση στις νοσηλείες.

Στόχος είναι η αύξηση αυτή να μην γίνει “εκθετική” και ζήσουμε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές του δεύτερου δραματικού κύματος της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Δείτε την αύξηση της καμπύλης των κρουσμάτων στην Επικράτεια, τις τελευταίες ημέρες:

Αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Το υπαρκτό ενδεχόμενο να υπάρξει μια ανεξέλεγκτη διασπορά στο λεκανοπέδιο, η οποία θα επηρεάσει τις αντοχές του ΕΣΥ σε όλη την Επικράτεια -καθώς στην Αττική βρίσκεται η μεγαλύτερη δυναμικότητα του Συστήματος Υγείας όλης της χώρας- απασχολεί πολύ τις υγειονομικές αρχές.

Η αγωνία τους είναι τώρα, να επισπευσθούν όσο το δυνατόν οι εμβολιασμοί, ώστε να θωρακιστούν τουλάχιστον οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό πολίτες, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Είναι οι πληθυσμοί που σε παγκόσμιο επίπεδο συμβάλλουν στην κατάρρευση των συστημάτων Υγείας.

Δείτε επίσης: Θεμιστοκλέους: Τι ισχύει για αυτούς που θέλουν να διαλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν

Να σημειωθεί, πάντως, ότι από την αρχή των εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, 340.375 εμβολιασμοί, οι 24.714 εκ των οποίων μόνο εχθές Δευτέρα (2/2).

Από τους 340.375 εμβολιασμούς συνολικά, οι 134.258 έχουν πραγματοποιηθεί στην Αττική.

Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχονται σε 54.086. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 2,85%

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έχουν αρχίσει και συνεχίζουν να εμβολιάζονται, είναι το υγειονομικό προσωπικό και οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών.

Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί 450.000 ραντεβού, ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα και ανάλογα με την ροή των εισαγωγών εμβολίων στη χώρα, θα προστεθούν ακόμη 300 εμβολιαστικά Κέντρα στις πρωτοβάθμιες δομές και τα Κέντρα Υγείας.