9χρονος σε ΜΕΘ: Διερευνάται αν είναι υπεύθυνη η βρετανική μετάλλαξη για την εισαγωγή του στη ΜΕΘ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Το 9χρονο παιδί προσβλήθηκε από τη μητέρα του, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας, στο οποίο 11 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Η ανησυχία των γιατρών εστιάζεται τώρα, στο εάν η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που οδήγησε σε βαρύτερη νόσηση το παιδί.

Με πυρετό και πνευμονία εισήχθη το μόλις 9 ετών παιδάκι, το οποίο δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Κάτι το οποίο έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι διερευνούν τώρα εάν η βαρύτερη νόσηση του ανήλικου σχετίζεται με το βρετανικό στέλεχος, το οποίο φέρεται να έχει μεταδοτικότητα στις μικρότερες ηλικίες ίση με τους ενήλικες, αλλά ενδεχόμενα και επιπλοκές.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, δηλώνει ότι θα διερευνηθεί, εάν υπάρχει εμπλοκή του μεταλλαγμένου στελέχους στη βαριά Covid-19 που ανέπτυξε το 9χρονο αγόρι:

“Ουσιαστικά ανέπτυξε πυρετό και πνευμονία και γ’ αυτό τον έχουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχουν πληροφορίες επιστημονικές ότι το βρετανικό στέλεχος επηρεάζει περισσότερο τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, απ’ ότι το βασικό στέλεχος και μερικές φορές και στα παιδιά. Φαίνεται ότι είναι πιο λοιμωγόνο και στα παιδιά. Ενώ το βασικό στέλεχος δεν είχε τέτοια λοιμωγόνο δύναμη. Οπότε αυτό το παιδί υποστηρίζεται πια με οξυγόνο”, σημειώνει.

Δείτε επίσης: Νοσοκομείο Πάτρας: 9χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα εισήχθη σε ΜΕΘ

Μαστοράκου: Θα ενταχθεί και το παιδί, στο πλαίσιο ελέγχων του βρετανικού στελέχους του νοσοκομείου “Αγιος Ανδρέας”

Μέχρι στιγμής στο παιδί δεν έχει ταυτοποιηθεί το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Μεγάλη Βρετανίας. Εξαιτίας του γεγονότος, ωστόσο, ότι το παιδί νόσησε από τη μητέρα του, η οποία είναι εργαζόμενη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο “Αγιος Ανδρέας”, στο οποίο 11 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί με τον κορονοϊό με την βρετανική παραλλαγή, θα γίνει ταυτοποίηση και του ιού που προσέβαλλε το παιδί:

“Το υποθέτουμε δεν έχει γίνει η γονοτύπιση για να μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς. Το εικάζουμε. Σίγουρα, όμως, θα διερευνηθεί γιατί είναι μέσα από τον κύκλο της διερεύνησης του βρετανικού στελέχους. Θα πάει οπωσδήποτε για διερεύνηση”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε εμβολιασμό.

Τι λένε οι έρευνες για το βρετανικό στέλεχος και τα παιδιά

Επίσημες έρευνες για τη συσχέτιση του νέου μεταλλαγμένου ιού με βαρύτερη νόσο στα παιδιά δεν υπάρχει. Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, που προέρχονται από παρατηρήσεις βρετανών επιστημόνων, ότι ο νέος ιός μπορεί να προσβάλλει τα παιδιά εξίσου με τους ενήλικες.

Σε δηλώσεις του ο βρετανός καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου Neil Ferguson και μέλος του NERVTAG αναφέρθηκε σε ένδειξη (“hint”) πως προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά.

Ο Peter Horby, ο πρόεδρος του NERVTAG, δήλωσε στο Science Media Center πως αξιολογώντας τα υπάρχοντα στοιχεία οι επιστήμονες μπορούν πλέον να πουν – με μεγάλη εμπιστοσύνη- ότι αυτή η παραλλαγή έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με άλλες παραλλαγές του ιού, επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι δηλαδή δεδομένο πως υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα, άρα και αναμενόμενο να υπάρχει μεγάλη -πιθανώς ασυμπτωματική- διασπορά μεταξύ παιδιών, σημείωσε.