Κορονοϊός: ΣΟΚ! Ρεκόρ εισαγωγών κορονοϊού στην Αττική με 213 ασθενείς το τελευταίο 24ωρο – 90 ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Σκηνές μάχης εκτυλίχθηκαν στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων της Αττικής το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί που έκλεισαν οι εφημερίες. Διακόσιοι δέκα τρεις ασθενείς με κορονοϊο εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας, το οποίο ήδη βουλιάζει από τον όγκο των περιστατικών. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών στα χρονικά του ΕΣΥ. Επίσης, 30 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid και 60 άλλων παθήσεων παραμένουν σε απλές κλίνες νοσηλείας και σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Το ένα μετά το άλλο σπάνε όλα τα αρνητικά ρεκόρ στη χώρα μας, που προφανέστατα βρίσκεται στο πικ του τρίτου πανδημικού κύματος. Μετά το υψηλότερο ρεκόρ όλης της χρονιάς με 3.465 νέες λοιμώξεις και τον υψηλότερο αριθμό των 640 διασωληνωμένων, σήμερα σημειώθηκε στην Αττική αλλά και πανελλαδικά, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με κορονοϊό που εισήχθησαν σε ένα 24ωρο στο σύστημα Υγείας.

Οι 213 ασθενείς μοιράστηκαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία και συγκεκριμένα, στον Ευαγγελισμό, το Αττικόν, το ΚΑΤ, το Ασκληπιείο Βούλας και το Αλεξάνδρα. Με το σύστημα υγείας σε blackout από κλίνες Εντατικής Θεραπείας, καθώς δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαθέσιμη, οι γιατροί αναγκάστηκαν να διασωληνώσουν πολλούς νοσηλευόμενους που εμφάνισαν επιδείνωση από τις προηγούμενες μέρες σε απλές κλίνες νοσηλείας.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Γιατί ΔΕΝ γίνεται επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ παρά την πρωτοφανή κρίση στο ΕΣΥ – Ποιο σύστημα ακολουθείται

Στις 10 το πρωί, 30 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ και ακόμη 60 ασθενείς non Covid. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός ενδέχεται να έχει αυξηθεί, αν και σήμερα έχουν δυστυχώς καταγραφεί και πολλοί θάνατοι στις Μονάδες.

Να σημειωθεί ότι μόνο οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο λεκανοπέδιο Αττικής σε απλές κλίνες νοσηλείας  ήταν μέχρι χθες στις 10 το βράδυ 1.987, οι ασθενείς σε ΜΕΘ 350, ενώ 368 οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι από χθες μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς.

“Δεν γίνεται επιλογή ασθενών που εισάγονται σε ΜΕΘ”

Νοσοκομειακοί γιατροί που μίλησαν στο iatropedia.gr είναι κατηγορηματικοί: “Δεν γίνεται επιλογή. Όποιος ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται να διασωληνωθεί, διασωληνώνεται χωρίς εξαίρεση. Μέχρι να βρεθεί κρεβάτι παραμένει στα αντίστοιχα τμήματα Covid και non Covid ανάλογα με το πρόβλημά του, υπό την στενή επίβλεψη των γιατρών και των νοσηλευτών. Μόλις βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) που συντονίζει το έργο της διαχείρισης των ασθενών, ο ασθενής μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου βρέθηκε κλίνη”, λένε.

Στυλοβάτης σ’ αυτήν την τιτάνια προσπάθεια είναι το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο με την παράπλευρη βοήθεια των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ συντονίζει το τεράστιο έργο της διακίνησης των ασθενών και της μετακίνησης τους στην κατάλληλη νοσηλευτική δομή, που μπορεί να τους προσφέρει την ενδεδειγμένη περίθαλψη.

Η απόφαση για το ποιος ασθενής θα μεταφερθεί κατά προτεραιότητα, καθορίζεται αποκλειστικά από τη βαρύτητά του προβλήματος. Από την ανάγκη δηλαδή να εισαχθεί ταχύτερα σε ΜΕΘ ο άρρωστος, αλλά και από τη διαθεσιμότητα σε ελεύθερες κλίνες.

Τα κριτήρια για την κατά προτεραιότητα εισαγωγή του ασθενούς σε ΜΕΘ τα καθορίζουν οι ίδιοι οι θεράποντες γιατροί του, οι οποίοι τα καταχωρούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαχειρίζεται το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ). Η λίστα αυτή έχει απόλυτα ιατρικά κριτήρια και δεν παραβιάζεται, σημειώνουν σε κάθε τόνο οι αρμόδιοι φορείς.

Δείτε επίσης: Κικίλιας – Διορία 48 ωρών στους ιδιώτες γιατρούς για συμμετοχή στο ΕΣΥ αλλιώς … επιστράτευση! Ιδιωτικά νοσοκομεία που μπαίνουν στη μάχη

Πώς γίνεται η διαχείριση των διαθέσιμων κλινών

Η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ είναι δυναμικό μέγεθος και μεταβάλλεται συνεχώς. Για παράδειγμα, από τις δύο λίστες αναμονής για ΜΕΘ που διαχειρίζεται το Κέντρο Επιχειρήσεων, η λίστα Covid “τρέχει” πιο γρήγορα, δυστυχώς και εξαιτίας της υψηλής θνητότητας.

Η δεύτερη λίστα, για τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα εκτός κορονοϊού καθυστερεί περισσότερο να ανανεωθεί, με αποτέλεσμα τα non Covid περιστατικά να αργούν να τοποθετηθούν σε ΜΕΘ. Το ευτύχημα με τις ΜΕΘ non Covid, όμως, είναι ότι παρ’ ότι οι ασθενείς παραμένουν περισσότερο χρόνο στη Μονάδα, η πλειοψηφία από αυτούς καταφέρνει να αποσωληνωθεί και να πάρει εξιτήριο.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, επιβεβαίωσε σχετικά με τις λίστες, ότι έχει αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ μια ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των ασθενών:

“Στις περιπτώσεις που παρατηρούνται κάποιες λίστες αναμονής τόσο σε περιστατικά Covid, όσο και σε non Covid, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά οφείλεται ακριβώς στη δυνατότητα που έχουν κάποιες ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν ή να μην αντιμετωπίσουν κάποιους ασθενείς αναλόγως με τις παθήσεις τους”, σημείωσε διευκρινιστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (17/3) οι δύο λίστες ήταν σχεδόν ισάριθμες, με 60 ασθενείς με Covid στη μία και 67 ασθενείς non Covid στην άλλη, μέσα σε λίγες ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ είχαν εκκενωθεί 12 κλίνες κορονοϊού σε ΜΕΘ, στις οποίες διακομίστηκε άμεσα από το ΕΚΑΒ, αντίστοιχος αριθμός ασθενών. Μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης (18/3) η λίστα Covid είχε ανανεωθεί περαιτέρω.