Κορονοϊός: Γιατί ΔΕΝ γίνεται επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ παρά την πρωτοφανή κρίση στο ΕΣΥ – Ποιο σύστημα ακολουθείται

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Πρωτοφανής για τα ιστορικά δεδομένα του ΕΣΥ είναι η τρέχουσα περίοδος, στην κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος. Το σύστημα Υγείας γονατίζει, αλλά δεν παραιτείται. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν αγώνα ψυχής να το κρατήσουν όρθιο και να μην μείνει χωρίς περίθαλψη ούτε ένας ασθενής.

Παρά την παρατεταμένη κούραση του προσωπικού στο ΕΣΥ και την εξάντληση των διαθέσιμων κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι ασθενείς με κρονοϊό αλλά και όσοι πάσχουν από άλλα νοσήματα, λαμβάνουν την καλύτερη -κάτω από τις δεδομένες συνθήκες- δυνατή περίθαλψη.

Οι νοσηλευτικές συνθήκες που προκαλεί μια πανδημία, όμως, μπορούν να συγκριθούν μόνο με καταστάσεις πολέμου. Και ως τέτοιες τις αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που δεν εννοούν να λυγίσουν παρά τις αντιξοότητες.

Με ειλικρίνεια και σαφήνεια, ο επικεφαλής της επιχειρησιακής διαχείρισης του τιτάνιου έργου συντονισμού κλινών και ασθενών στο ΕΣΥ, πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, περιέγραψε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια:

“Τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι και αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι με υπέρβαση ψυχής, με συνεχείς, αν θέλετε, υπερπροσπάθειες που πρέπει όλοι να τις αναγνωρίσουμε και να αποδώσουμε το θαυμασμό μας και το σεβασμό μας, προσπαθούν και έχουν κρατήσει ψηλά τη σημαία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δηλώνω, λοιπόν, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, θα μπορέσουμε και από αυτή τη φάση που βιώνουμε να βγούμε όρθιοι”, δήλωσε.

Δείτε επίσης – Παπαευσταθίου: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε»

Τέλος οι κλίνες ΜΕΘ – Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός Μονάδων

Να σημειωθεί ότι μόνο οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο λεκανοπέδιο Αττικής σε απλές κλίνες νοσηλείας έχουν φτάσει πλέον τους 1.987, οι ασθενείς σε ΜΕΘ τους 350, ενώ 368 είναι οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι μάλιστα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι Εντατικές στο λεκανοπέδιο βρίσκονται στο σημείο “μηδέν”, ενώ 18 επιπλέον βαριά πάσχοντες με επιπλοκές του κορονοϊού και υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, βρίσκονται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και σε λίστα αναμονής, μέχρι να αδειάσει κρεβάτι.

Έως εχθές το απόγευμα, 67 βαριά ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα εκτός κορονοϊόύ νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, αναμένοντας εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Η έσχατη αυτή κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ένα σύστημα Υγείας και η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση κλινών Εντατικής, έχει προκαλέσει σοβαρές συζητήσεις για το εάν γίνεται ή όχι επιλογή στους ασθενείς που μπαίνουν σε ΜΕΘ.

Δείτε επίσης: ΕΣΥ ώρα “μηδέν”: Τέλος οι κλίνες ΜΕΘ – Δεκάδες ασθενείς σε λίστες αναμονής για κρεβάτι Εντατικής

“Δεν γίνεται επιλογή ασθενών που εισάγονται σε ΜΕΘ”

Νοσοκομειακοί γιατροί που μίλησαν στο iatropedia.gr είναι κατηγορηματικοί: “Δεν γίνεται επιλογή. Όποιος ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται να διασωληνωθεί, διασωληνώνεται χωρίς εξαίρεση. Μέχρι να βρεθεί κρεβάτι παραμένει στα αντίστοιχα τμήματα Covid και non Covid ανάλογα με το πρόβλημά του, υπό την στενή επίβλεψη των γιατρών και των νοσηλευτών. Μόλις βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) που συντονίζει το έργο της διαχείρισης των ασθενών, ο ασθενής μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου βρέθηκε κλίνη”, λένε.

Στυλοβάτης σ’ αυτήν την τιτάνια προσπάθεια είναι το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο με την παράπλευρη βοήθεια των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ συντονίζει το τεράστιο έργο της διακίνησης των ασθενών και της μετακίνησης τους στην κατάλληλη νοσηλευτική δομή, που μπορεί να τους προσφέρει την ενδεδειγμένη περίθαλψη.

Η απόφαση για το ποιος ασθενής θα μεταφερθεί κατά προτεραιότητα, καθορίζεται αποκλειστικά από τη βαρύτητά του προβλήματος. Από την ανάγκη δηλαδή να εισαχθεί ταχύτερα σε ΜΕΘ ο άρρωστος, αλλά και από τη διαθεσιμότητα σε ελεύθερες κλίνες.

Τα κριτήρια για την κατά προτεραιότητα εισαγωγή του ασθενούς σε ΜΕΘ τα καθορίζουν οι ίδιοι οι θεράποντες γιατροί του, οι οποίοι τα καταχωρούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαχειρίζεται το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ). Η λίστα αυτή έχει απόλυτα ιατρικά κριτήρια και δεν παραβιάζεται, σημειώνουν σε κάθε τόνο οι αρμόδιοι φορείς.

Δείτε επίσης: Κικίλιας – Διορία 48 ωρών στους ιδιώτες γιατρούς για συμμετοχή στο ΕΣΥ αλλιώς … επιστράτευση! Ιδιωτικά νοσοκομεία που μπαίνουν στη μάχη

Πώς γίνεται η διαχείριση των διαθέσιμων κλινών

Η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ είναι δυναμικό μέγεθος και μεταβάλλεται συνεχώς. Για παράδειγμα, από τις δύο λίστες αναμονής για ΜΕΘ που διαχειρίζεται το Κέντρο Επιχειρήσεων, η λίστα Covid “τρέχει” πιο γρήγορα, δυστυχώς και εξαιτίας της υψηλής θνητότητας.

Η δεύτερη λίστα, για τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα εκτός κορονοϊού καθυστερεί περισσότερο να ανανεωθεί, με αποτέλεσμα τα non Covid περιστατικά να αργούν να τοποθετηθούν σε ΜΕΘ. Το ευτύχημα με τις ΜΕΘ non Covid, όμως, είναι ότι παρ’ ότι οι ασθενείς παραμένουν περισσότερο χρόνο στη Μονάδα, η πλειοψηφία από αυτούς καταφέρνει να αποσωληνωθεί και να πάρει εξιτήριο.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, επιβεβαίωσε σχετικά με τις λίστες, ότι έχει αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ μια ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των ασθενών:

“Στις περιπτώσεις που παρατηρούνται κάποιες λίστες αναμονής τόσο σε περιστατικά Covid, όσο και σε non Covid, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά οφείλεται ακριβώς στη δυνατότητα που έχουν κάποιες ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν ή να μην αντιμετωπίσουν κάποιους ασθενείς αναλόγως με τις παθήσεις τους”, σημείωσε διευκρινιστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (17/3) οι δύο λίστες ήταν σχεδόν ισάριθμες, με 60 ασθενείς με Covid στη μία και 67 ασθενείς non Covid στην άλλη, μέσα σε λίγες ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ είχαν εκκενωθεί 12 κλίνες κορονοϊού σε ΜΕΘ, στις οποίες διακομίστηκε άμεσα από το ΕΚΑΒ, αντίστοιχος αριθμός ασθενών. Μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης (18/3) η λίστα Covid είχε ανανεωθεί περαιτέρω.

“Αχτίδα” συγκρατημένης αισιοδοξίας, η σταθεροποίηση εισαγωγών και η αύξηση των εξιτηρίων

Παρά τη ζοφερή “μεγάλη εικόνα” οι υγειονομικές αρχές διαβλέπουν κάποια αχνά σημάδια πιθανής εκτόνωσης αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Ενώ μέχρι τις 10 Μαρτίου οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών στην Αττική παρουσίαζαν αυξητικές τάσεις, από την περασμένη Τετάρτη και μέχρι σήμερα, φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στις 140 με 145 ημερησίως, με μόνη εξαίρεση το περασμένο Σάββατο, οπότε σημειώθηκαν 205 εισαγωγές σε ένα 24ωρο.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, έχει αρχίσει να αυξάνεται και ο αριθμός των εξιτηρίων, καθώς οι πρώτοι ασθενείς που βρέθηκαν στα νοσοκομεία στην αρχή της κορύφωσης του τρίτου κύματος έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της θεραπείας τους. Τα ημερήσια εξιτήρια στην Αττική κατά μέσο όρο φτάνουν τα 60, δηλαδή περίπου στο 40% των νέων εισαγωγών.

Αν ο ρυθμός των εισαγωγών -ο οποίος είναι μεν υψηλός, αλλά διαχειρίσιμος- διατηρηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και παράλληλα συνεχιστεί και η αύξηση στα εξιτήρια, θα μπορούσε σύντομα η κατάσταση να οδηγηθεί σε αποκλιμάκωση.

Παράλληλα σημαντική ανακούφιση στο Σύστημα Υγείας  προσφέρουν και οι νέες κλίνες Covid που προστίθενται καθημερινά στις 700 διαθέσιμες μέχρι σήμερα, από τα νοσοκομεία: Σισμανόγλειο και Ερυθρός Σταυρός, αλλά και υποστηρικτικές κλίνες Covid των ιδιωτικών νοσοκομείων Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, Λητώ, Ευρωκλινική Αθηνών και Βιοϊατρική.

Το σύστημα Υγείας στο λεκανοπέδιο διαθέτει επάρκεια σε απλές κλίνες Covid, δεν διαθέτει, όμως, καμία κλίνη ΜΕΘ. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη σ’ αυτό το επίπεδο, καθώς πιθανολογείται η ζήτηση για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.