Κικίλιας: Διορία 48 ωρών στους ιδιώτες γιατρούς για συμμετοχή στο ΕΣΥ αλλιώς … επιστράτευση! Ιδιωτικά νοσοκομεία που μπαίνουν στη μάχη

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Σε αποκλειστικής νοσηλείας Covid νοσοκομείο, μετατρέπεται το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός ενώ στη μάχη μπαίνει πιο δυναμικά και ο ιδιωτικός τομέας με 550 κλίνες, οι 450 εκ των οποίων είναι non Covid. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας απέστειλε προειδοποίηση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στη μάχη του ΕΣΥ ενάντια στον κορονοϊό, αλλιώς προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει στην επιστράτευσή τους.

Στο επόμενο στάδιο εκτάκτου ανάγκης προχωρά το υπουργείο Υγείας, καθώς οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες με δραματικούς ρυθμούς.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την συνεχιζόμενη κρίση και είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος είναι κοντά, καθώς ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωρά κανονικά. 1.340.000 εμβολιασμούς μέχρι σήμερα και τον Απρίλιο μόνο θα ξεπεράσουμε τους 1.500.000 εμβολιασμούς», ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση για την πανδημία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την πιο δύσκολη επιδημιολογικά ημέρα που έχει γνωρίσει η χώρα μας μέσα σε έναν χρόνο πανδημίας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε σημαντικά συμπλήρωσε και ειδικά η Αττική. Οι ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι 381 από 229 που ήταν πριν από ένα μήνα και οι απλές κλίνες ενισχύθηκαν κατά 85% φτάνοντας τις 2.161 μέσα σε ένα μήνα. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό είναι αυτή τη στιγμή 4.648, δηλαδή 1.000 περισσότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα και όπως είπε ο υπουργός, η πορεία της πανδημίας ακολούθησε το χειρότερο σενάριο.

«Ως εκ τούτου το σύστημα υγείας γίνεται και πάλι ένα για ολόκληρη την Ελλάδα και το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης περνάει στο επόμενο στάδιο».

Ο νέος σχεδιασμός για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Στρατιωτικά, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία γίνονται ένα, σημείωσε ο κ. Κικίλιας. Ετσι, το ΕΣΥ ενισχύεται με ακόμη 550 κλίνες που παραχωρούνται από τον ιδιωτικό τομέα, από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid κλίνες. Από αυτές, τις 300 παραχωρεί το Hellenic Health Care Group, 100 το ΙΑΣΩ Group, και ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών ακόμη 50 κλίνες.

Από κλίνες Covid παραχωρεί 100 κλίνες, εκ των οποίων οι 60 Ευρωκλινική Αθηνών και η Βιοϊατρική 40. Προστίθενται άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο. Στο ΕΣΥ ενσωματώνεται επίσης το 251 νοσοκομείο της Αεροπορίας και μπαίνει στο σύστημα εφημεριών.

Επίταξη ιδιωτών γιατρών σε 48 ώρες

«Καθώς όμως οι δομές είναι σημαντικές αλλά δεν επαρκούν χωρίς το προσωπικό, αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να συνδράμει στη μάχη του κορονοϊού, δεν θα τα καταφέρουμε. Έτσι, αν δεν δηλώσουν 200 γιατροί μέσα σε 48 ώρες την πρόθεσή τους να ενταχθούν στα δημόσια νοσοκομεία, τότε «θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αυτή τη στιγμή τρία νοσοκομεία εξυπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο έχει πλήρη ανάπτυξη δημόσιου νοσοκομείου, αφού στην πραγματικότητα αντικαθιστά το «Σισμανόγλειο», το οποίο μετατράπηκε αποκλειστικά σε νοσοκομείο περίθαλψης ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Την περασμένη Παρασκευή, όταν για πρώτη φορά το «Ερρίκος Ντυνάν» εντάχθηκε στο σύστημα Υγείας και έκανε την πρώτη του γενική εφημερία, 170 ασθενείς προσήλθαν στην εφημερία (τα περισσότερα περιστατικά ήταν πνευμονολογικά, παθολογικά και καρδιολογικά), ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τις 54.

Επίσης, το μαιευτήριο ΛΗΤΩ, το οποίο έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο ασθενών με λοίμωξη Covid. Το ΛΗΤΩ διαθέτει μόνο απλές κλίνες Covid, και όταν προκύψει περιστατικό που χρήζει εντατικής θεραπείας, μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με το οποίο και έχει άμεση συνεργασία.

Έχει δε στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό του Metropolitan Hospital, καθώς οι ιατρικές τους ειδικότητες ήταν περιορισμένες για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid. Αποκλειστικά περιστατικά Covid νοσηλεύει και «Ιατρικό Περιστερίου».