Κορονοϊός: Παραλλαγή ενδιαφέροντος για τον ΠΟΥ το στέλεχος JN.1

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πρόσθετος παγκόσμιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που θέτει το στέλεχος JN.1 αξιολογείται επί του παρόντος ως χαμηλός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την Τρίτη το στέλεχος του κορονοϊού JN.1 ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πρόσθετος παγκόσμιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που θέτει το στέλεχος JN.1 αξιολογείται επί του παρόντος ως χαμηλός», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Το JN.1 είχε προηγουμένως ταξινομηθεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος με βάση τη μητρικη γενεαλογία του, BA.2.86.

Καλύπτεται από τα εμβόλια

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τρέχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο από το JN.1 και άλλες παραλλαγές του ιού COVID-19 που κυκλοφορούν.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η υποπαραλλαγή JN.1 ευθύνεται για το 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Πρόσθεταν επίσης ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν τους Αμερικανούς από την παραλλαγή.

Το στέλεχος JN.1 του κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CDC.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα εντόπισε επτά κρούσματα από τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή της COVID.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η BioNTech ξεκινά την παραγωγή εμβολίων mRNA στη Ρουάντα από το 2025

Γρίπη: Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό στις ηλικίες 50-64 ετών

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο;