Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο;

  • Iatropedia newsroom
μπάνιο, ντους
Οι δερματολόγοι λένε ότι πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζονται, και μπορεί να μην θέλουν, να κάνουν ντους καθημερινά

Αν νιώθετε την ανάγκη να κάνετε ντους καθημερινά, σίγουρα δεν είστε μόνοι: Σε μια έρευνα του 2021 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.700 ενήλικες στις ΗΠΑ, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων είπαν ότι έκαναν μπάνιο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο, οι δερματολόγοι λένε ότι πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζονται, και μπορεί να μην θέλουν, να κάνουν ντους τόσο συχνά.

«Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους», λέει η δερματολόγος Joyce Park από το Σιάτλ. Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών σας, το πόσο ιδρώνετε και πόσο λερώνεστε, εξηγεί.

Και προσθέτει: «Το πάρα πολύ συχνό ντους μπορεί σίγουρα να ξηράνει το δέρμα σας, να επιδεινώσει την ερυθρότητα, τον κνησμό και το ξεφλούδισμα και να πυροδοτήσει εξάρσεις εκζέματος».

Πότε να κάνετε μπάνιο καθημερινά

Σε μερικούς ανθρώπους το καθημερινό ντους κάνει καλό. Αν ιδρώνετε πολύ, για παράδειγμα, είτε επειδή γυμνάζεστε είτε λόγω δουλειάς ή φυσικής προδιάθεσης, «είναι σημαντικό να κάνετε ντους για να απομακρύνετε τον ιδρώτα και τη βρωμιά που μπορεί να προκαλέσουν φραγμένους πόρους και εξανθήματα», λέει η Marisa Garshick, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, μπορεί επίσης να θέλετε να λούζεστε καθημερινά. Τα ξηρά σαμπουάν μπορεί να βοηθούν, λέει η Δρ Garshick, η οποία, όμως, συνιστά να χρησιμοποιούμε και παραδοσιακό σαμπουάν για την απομάκρυνση των προϊόντων που έχουν συσσωρευθεί στο κεφάλι και της περίσσειας λιπαρότητας που μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ερεθισμό και ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής.

Τα άτομα με πιτυρίδα μπορεί επίσης να θέλουν να λούζονται μία φορά την ημέρα, λέει η Azadeh Shirazi, δερματολόγος με έδρα τη La Jolla της Καλιφόρνια. Η πιτυρίδα δεν προκαλείται από ξηροδερμία, αλλά από έναν μύκητα που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, προκαλώντας την απολέπιση. Το καθημερινό λούσιμο μπορεί να διώξει τους μύκητες που προκαλούν την πιτυρίδα, προσθέτει.

Πότε πρέπει να είστε «μετρημένοι»

Πολλοί άλλοι άνθρωποι, όμως, μπορεί να είναι καλύτερα αν κάνουν ντους λιγότερο συχνά – ή, τουλάχιστον, να προσέχουν πώς κάνουν ντους.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έκζεμα ή ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να θέλετε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη μέρα. Το σαπούνι και το νερό μπορούν να επιδεινώσουν το ξηρό δέρμα, λέει η Δρ Park, προκαλώντας ερεθισμό και φαγούρα. Και το πολύ συχνό ντους μπορεί να ξηράνει πολύ το δέρμα και να επιτρέψει την είσοδο μικροοργανισμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μόλυνση του δέρματος, προσθέτει η Δρ Garshick.

Για αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε ντους αντί για μπάνιο, καθώς η έκθεση του δέρματος σε ζεστό, βρόμικο νερό ή νερό με σαπούνι για μεγάλες περιόδους μπορεί να είναι ερεθιστική. Η Δρ Garshick σημειώνει, ωστόσο, ότι κάποιοι τύποι λουτρών θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων – όπως τα εδρόλουτρα για τις αιμορροΐδες και τα λουτρά βρώμης για το έκζεμα.

Εάν τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρά, μπορείτε να περιορίσετε το λούσιμο σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, λέει η Δρ Garshick. Μερικοί άνθρωποι με σγουρά μαλλιά μπορεί επίσης να θέλουν να τα λούζουν λιγότερο συχνά.

Εάν έχετε έκζεμα ή ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα και εξακολουθείτε να θέλετε πραγματικά να καθαρίζετε το σώμα σας κάθε μέρα, κάντε ένα σύντομο ντους με όχι πολύ ζεστό νερό και σκεφτείτε να πλύνετε με σαπούνι μόνο τα μέρη που το χρειάζονται περισσότερο: μασχάλες, βουβωνική χώρα, χέρια, πόδια και μέρη του σώματος που είναι εμφανώς βρόμικα, λέει η Δρ Garshick.

Ωστόσο, καλό είναι να είναι κανείς προσεκτικός με το σαπούνι στο ευαίσθητο δέρμα γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, λέει η Δρ Shirazi. Αν και είναι καλό να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς άρωμα γύρω από τον αιδοίο, τις πτυχές της βουβωνικής χώρας και το όσχεο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση σαπουνιού στον κόλπο ή στον πρωκτό ή στο πέος. «Χρησιμοποιήστε μόνο νερό», συστήνει.

Μπορείτε επίσης να ελαχιστοποιήσετε τη συνολική ξηρότητα του δέρματος, τον ερεθισμό και τον κνησμό επιλέγοντας απαλά καθαριστικά ή σαπούνια που περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ και ceramides, λέει η Δρ Garshick. Γενικά, αναζητήστε προϊόντα χωρίς άρωμα.

Και «όταν βγαίνετε από το ντους, στεγνώστε (ταμπονάρετε) το δέρμα σας, μην το τρίβετε», λέει η Δρ Παρκ. Και «απλώστε ενυδατική κρέμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια σε βρεγμένο δέρμα».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από νοσηλευτή σε βάρος ασθενούς στην Πάτρα

Είστε υποχόνδριοι; Από τι κινδυνεύει στ’ αλήθεια η υγεία σας

Το κάπνισμα έχει μια σοβαρή συνέπεια στον εγκέφαλο – Τι προκαλεί