Είστε υποχόνδριοι; Από τι κινδυνεύει στ’ αλήθεια η υγεία σας

  • Ρούλα Τσουλέα
υποχονδρία
Τι έδειξε μεγάλη, πολυετής μελέτη για την έκβαση των ανθρώπων που τρέμουν σε ακραίο βαθμό μην αρρωστήσουν.

Αν τρέμετε τις αρρώστιες στον υπερθετικό βαθμό και προσπαθήστε με κάθε τρόπο να τις αποφύγετε, προσέξτε. Η σοβαρή υποχονδρία μπορεί να σας προκαλεί αναίτιο άγχος και να βλάπτει σοβαρά την… υγεία σας!

Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας μελέτης, η οποία έδειξε πως οι πάσχοντες από ακραία νοσοφοβία ή υποχονδρία πεθαίνουν νωρίτερα απ’ ό,τι όσοι δεν ασχολούνται σε βαθμό εμμονής με την υγεία τους.

«Όλοι μας έχουμε μία ήπια υποχονδρία, αφού κανείς μας δεν θέλει να αρρωστήσει. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που ζουν με την απειλή της οποιασδήποτε ασθένειας να επικρέμαται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους», αναφέρει ο Dr. Jonathan Alpert, καθηγητής Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών στο Κολλέγιο Ιατρικής Alebert Einstein, στη Νέα Υόρκη. «Αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από μία αληθινή ψυχική διαταραχή».

Η υποχονδρία δεν είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το περίπου 1% του πληθυσμού. Οι πάσχοντες μπορεί να κάνουν συνεχώς ιατρικές εξετάσεις, αλλά να μην ηρεμούν καθόλου όταν βγαίνουν φυσιολογικές. Άλλοι μπορεί να αποφεύγουν εντελώς τους γιατρούς. Κάποιοι μπορεί να αλλάζουν τον ένα ειδικό μετά τον άλλο, επειδή κανείς δεν τους βρίσκει κάτι.

«Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν και είναι σημαντικό να λάβουν θεραπεία», επισημαίνει ο Dr. Alpert, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Η αγωγή που θα τους χορηγηθεί συμπεριλαμβάνει:

  • Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία
  • Τεχνικές χαλάρωσης
  • Εκπαίδευση
  • Μερικές φορές αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Η νέα μελέτη

Η αγωνία που βιώνουν οι πάσχοντες από υποχονδρία είναι αληθινή. Οι ερευνητές από τη Σουηδία θέλησαν να εξακριβώσουν τι αντίκτυπο μπορεί να έχει, το να ζει κάποιος υπό μόνιμο καθεστώς ακραίου φόβου για την υγεία του.

Τα ευρήματά τους δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Psychiatry. Όπως εξηγούν, ενέταξαν στη μελέτη τους 45.419 εθελοντές. Από αυτούς:

  • Οι 4.129 ήσαν ασθενείς με διαγνωσμένη υποχονδρία
  • Οι 41.290 ήσαν εθελοντές χωρίς υποχονδρία (ομάδα ελέγχου)

Το σχεδόν 57% των εθελοντών ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης η ηλικία τους κυμαινόταν από 26 έως 46 ετών. Έπειτα από 24 χρόνια παρακολούθησης, είχαν χάσει τη ζωή τους:

  • 268 πάσχοντες από υποχονδρία
  • 1.761 εθελοντές από την ομάδα ελέγχου

Με άλλα λόγια, στη διάρκεια των 24 ετών πέθανε το 6,4% των υποχονδριακών, αλλά μόνο το 4,2% των εθελοντών της ομάδας ελέγχου. Επιπλέον, οι πάσχοντες από υποχονδρία είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτοκτονία.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι υποχονδριακοί εθελοντές πέθαναν, κατά μέσον όρο, σε ηλικία 70 ετών. Ωστόσο η αντίστοιχη μέση ηλικία θανάτου στην ομάδα ελέγχου ήταν τα 75 έτη. Οι υποχονδριακοί είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

«Η υποχονδρία είναι μία αληθινή ψυχιατρική διαταραχή, για την οποία έχουμε καλές θεραπείες», τόνισε ο Dr. Alpert. «Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι πάσχοντες για την ασθένειά τους, ώστε να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν».

Φωτογραφία: iStock