Γρίπη: Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό στις ηλικίες 50-64 ετών

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Τα ευρήματα μελέτης με περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Τι αναφέρουν ειδικοί από το ΕΚΠΑ.

Τα ανασυνδυασμένα εμβόλια για τη γρίπη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από τα κλασικά για τους ενήλικες 50 έως 64 ετών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα ανασυνδυασμένα εμβόλια είναι τετραδύναμα (προστατεύουν από τέσσερα στελέχη ιών γρίπης) και περιέχουν τριπλάσια ποσότητα αιμοσυγκολλητίνης, σε σχέση με τα εμβόλια τυπικής δόσης. Η αιμοσυγκολλητίνη είναι πρωτεΐνη των ιών της γρίπης.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Βόρειο Καλιφόρνια, οι οποίοι εξέτασαν δεδομένα της περιόδου 2018-2019 και 2019-2020 σε ενήλικες 18-64 ετών. Οι επιστήμονες ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες αναλόγως με την ηλικία τους.

Άλλοι εξ αυτών είχαν εμβολιαστεί με ανασυνδυασμένο εμβόλιο γρίπης υψηλής δόσης (Flublok Quadrivalent) και άλλοι με εμβόλια τυπικής δόσης.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, στη μελέτη τους εντάχθηκαν συνολικώς περισσότεροι από 1,63 εκατομμύρια εθελοντές. Ειδικότερα ήταν:

  • 632.962 εθελοντές που είχαν κάνει ανασυνδυασμένα εμβόλια
  • 997.366 εθελοντές που είχαν κάνει τυπικά εμβόλια

Το κύριο αποτέλεσμα που διερευνήθηκε ήταν η νόσηση από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (τύπου Α ή Β). Η επιβεβαίωση έγινε με δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν νόσηση από γρίπη Α, γρίπη Β και νοσηλεία που σχετιζόταν με τη γρίπη.

Τα ευρήματα

Στη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν συνολικώς 3.821 κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά:

  • Τα 1.386 αφορούσαν άτομα που είχαν κάνει ανασυνδυασμένο εμβόλιο
  • Τα 2.435 εθελοντές που είχαν κάνει εμβόλια τυπικής δόσης

Ειδικά μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 50 έως 64 ετών, καταγράφηκαν:

  • 559 κρούσματα γρίπης στην ομάδα του ανασυνδυασμένου εμβολίου
  • 925 κρούσματα στην ομάδα της τυπικής δόσης

Με άλλα λόγια, τα κρούσματα ήταν 2 ανά 1.000 άτομα και 2,34 ανά 1.000 άτομα, αντιστοίχως. Η διαφορά αυτή ήταν στατιστικώς σημαντική, τόνισαν οι ερευνητές.

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, η σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης Α ήταν 15,7%, εύρημα που επίσης ήταν στατιστικώς σημαντικό. Αντιθέτως, η προστασία που παρείχε το ανασυνδυασμένο εμβόλιο έναντι της νοσηλείας από γρίπη δεν ήταν στατιστικώς σημαντική, έναντι εκείνης από τα εμβόλια τυπικής δόσης.

​Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ανασυνδυασμένο εμβόλιο υψηλής δόσης προσέφερε μεγαλύτερη προστασία έναντι της νόσησης από γρίπη, σε σύγκριση με τα εμβόλια τυπικής δόσης σε ενήλικες 50-64 ετών.

Τα ευρήματα της μελέτης συνόψισαν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ)

Φωτογραφία: iStock