Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Επανέρχονται οι μάσκες, τέλος τα δωρεάν τεστ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μέτρα
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα δημόσιας υγείας που θα αφορούν τους πολίτες, όσο η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να σαρώνει την Ελλάδα.

Από όσα είπε ο υπουργός Υγείας προκύπτει ότι οι ανεμβολίαστοι αν επιλέξουν να μην κάνουν το «τσίμπημα» θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους προκειμένου να μπορούν να ζουν μια κανονικότητα σαν αυτή που θα έχουν οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες.

Επίσης, από όσα είπε ο κ. Κικίλιας προκύπτει ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους – οι οποίοι θα αυξηθούν όσο θα κρυώνει ο καιρός – αλλά και στους ανοικτούς όπου υπάρχει συνωστισμός. 

Εξίσου σημαντικό είναι ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

  • Από την 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα πάντα με δική τους δαπάνη και μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Οι μεν μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 self test την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και οι φοιτητές δυο rapid test που θα κάνουν μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή. Το κάθε τεστ θα κοστίζει 10 ευρώ.
  • Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ θα πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών. Για τους ανήλικους από 5 έως 12 ετών self test

Τι θα ισχύσει στους κλειστούς χώρους από 13/09 έως 31/03/2020

Όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στους κλειστούς χώρους θα ισχύουν τα εξής:

  • Στους κλειστούς χώρους όπως: καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως έξι μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app.
  • Στα γήπεδα θα επιτρέπεται μόνο η είσοδος σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω της εφαρμογής covid free app.
  • Σε σινεμά, μουσεία, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους: Θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση) και ανεμβολίαστους όμως που έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
  • Τα ίδια με τα παραπάνω θα ισχύουν και στα γυμναστήρια.

Κικίλιας: Ζούμε μέσα σε ένα τείχος ανοσίας ή μένουμε έξω από αυτό, είναι το δίλημμα

«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε στη συνέχεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ακόμη και αυτοί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί θα το πράξουν από τις αρχές Σεπτέμβρη.

Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας μπορεί να προστατευθεί και να προστατεύσει και τους γύρω του, καθώς τους τελευταίους οχτώ μήνες έχουμε τα εμβόλια, είπε και επισήμανε: «Ζούμε μέσα σε ένα τείχος ανοσίας ή μένουμε έξω από αυτό, είναι το δίλημμα» διερωτώμενος: «Ζούμε με το χαμηλότερο κίνδυνο ή κινδυνεύουμε να νοσηλευτούμε σε ΜΕΘ, παίζοντας ουσιαστικά ρωσική ρουλέτα με τη ζωή μας; Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το εμείς και όχι το εγώ», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Κοτανίδου: Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα, είναι εμβόλιο ή κορονοϊός

Στις ανακοινώσεις που έγιναν στο υπουργείο Υγείας συμμετείχε και η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, η οποία πρόσθεσε ότι η πρόληψη είναι το βασικό συστατικό της λύσης του προβλήματος και εξήγησε ότι τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να προστατευτεί από το ιό.

«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα, είναι εμβόλιο ή ιός» τόνισε και απάντησε και σε μία συχνή ερώτηση την οποία προβάλλουν αρκετοί από τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Στην ερώτηση λοιπόν, πώς θα ξέρω ότι το εμβόλιο δεν θα έχει παρενέργειες τα επόμενα χρόνια, η κ. Κοτανίδου κάλεσε όλους να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς, καθώς, όπως είπε, ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια πολίτες μας σε όλο τον κόσμο.

«Καλώ όσους έχουν ακόμα επιφυλάξεις να μη διστάσουν να εμβολιαστούν» είπε εμφατικά στο τέλος της τοποθέτησης της.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός – Τζανάκης: Πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Κορονοϊός – Γκάγκα: Περισσότερα κρούσματα στους ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: Απομονωθείτε μόλις νιώσετε ύποπτα συμπτώματα. Τι κίνδυνος υπάρχει

Καταστροφικός ο κορονοϊός στην εγκυμοσύνη. Σοκάρουν τα ευρήματα νέας μελέτης