Κορονοϊός – Γκάγκα: Περισσότερα κρούσματα στους ανεμβολίαστους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Γκάγκα
Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την αύξηση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στους διασωληνωμένους μίλησε, το πρωί της Τρίτης (24/8) στην ΕΡΤ, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σημείωσε μάλιστα ότι καθώς ζούμε σε ένα κοινωνικό σύνολο, «είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε όλους τους άλλους γύρω μας».

«Στο Ισραήλ, με όλα τα τελευταία δεδομένα, 159 ασθενείς στους 100.000 έχουν λοίμωξη από κορονοϊό όταν είναι ανεμβολίαστοι και αντίστοιχα, 20 στους 100.000 όταν είναι εμβολιασμένοι» τόνισε η Μίνα Γκάγκα. Και πρόσθεσε: «Σαφώς είναι περισσότερες οι σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους», θέλοντας να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους», όπως είπε σχετικά με τη διακίνηση αναληθών ειδήσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας επισήμανε ότι «το πιο σημαντικό είναι να μην έχουμε αυτόν τον κοινωνικό διχασμό και να προσπαθήσουμε, όλοι μαζί, να σταματήσουμε μια πανδημία που είναι πραγματικά γύρω μας. Με την μετάλλαξη Δέλτα έχουμε πιο πολλά κρούσματα, άρα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι -τηρώντας τα μέτρα- να σταματήσουμε τη νόσο».

Δίνοντας έμφαση στην αντιπαράθεση για την αναγκαιότητα ή μη του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι θα πρέπει «να ανοίξουμε έναν ανοιχτό διάλογο, χωρίς δόγματα και προκαταλήψεις και να πούμε ποια είναι τα δεδομένα. Η πραγματικότητα είναι ότι τελευταία μετάλλαξη μεταδίδεται ακόμη πιο γρήγορα, τα νοσοκομεία γεμίζουν -όχι με τον ρυθμό που γεμίζανε- και καθημερινά έχουμε περισσότερες εισαγωγές από ότι εξιτήρια. Στις ΜΕΘ έχουμε 316 ασθενείς, από τους οποίους οι 29 είναι εμβολιασμένοι και όλοι οι άλλοι ανεμβολίαστοι».

«Σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι μαζί»

Και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η ιατρός, «είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, γιατί αυτό αφορά όλους μας. Ζούμε μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο και είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε όλους τους άλλους γύρω μας. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ακολουθούμε τα μέτρα. Να φοράμε τη μάσκα. Να προσέχουμε στις επαφές. Να εμβολιαστούμε. Και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, δεν θα πιεστεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα έχει την ίδια δυνατότητα να είμαστε με άλλο κόσμο όταν είμαστε -πιθανά- φορείς του ιού».

Σχολιάζοντας το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι «είναι πολύ λογικό οι υγειονομικοί να είναι εμβολιασμένοι». Αναφορικά με τις αντιδράσεις κάποιων συναδέλφων της, είπε ότι «δεν υπάρχει δόγμα στην επιστήμη. Τα στοιχεία είναι αυτά που μας οδηγούν. Το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Όσον αφορά τα σχολεία δήλωσε ότι είναι σημαντικό τα σχολεία να είναι ανοιχτά. «Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πλάθουν τις συνειδήσεις των παιδιών και τον τρόπο που σκέφτονται. Πέρα από τη δική μας ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό και για την ασφάλεια όλων των άλλων γύρω μας. Οι καθηγητές είναι “οι φάροι” για το πώς θα εξελιχθούν τα παιδιά μας και η κοινωνία σε πέντε – δέκα. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουν στα παιδιά ότι πρέπει να κάνουν κάτι για το κοινωνικό σύνολο».

Από το newsit.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν