Κορωνοϊός: Απομονωθείτε μόλις νιώσετε ύποπτα συμπτώματα. Τι κίνδυνος υπάρχει

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα ευρήματα από μελέτη στην οποία εξετάστηκαν εκατοντάδες ασθενείς και οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι. Ποιες μέρες είναι πιο μεταδοτικοί οι ασθενείς και πότε κορυφώνεται ο κίνδυνος.

Αν εκδηλώσετε το παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, καλό είναι να μπείτε αμέσως σε αυτοαπομόνωση, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ειδάλλως, θέτετε σε σοβαρό κίνδυνο τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Σε νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η μέρα που αρχίζουν τα συμπτώματα της Covid-19 είναι εκείνη που οι ασθενείς είναι πιο μεταδοτικοί, άρα επικίνδυνοι για τους γύρω τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο η ημέρα μηδέν είναι κρίσιμη. Και οι λίγες επόμενες είναι εξίσου σημαντικές, αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 730 ανθρώπους που μόλυνε ο κορωνοϊός και στις 8.852 στενές επαφές τους. Περισσότεροι από τους μισούς εθελοντές ήταν άνδρες. Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 36 έως 56 ετών. Οι ηλικία των στενών επαφών τους κυμαινόταν από 28 έως 54 ετών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο κορωνοϊός ήταν μεγαλύτερος:

  • Δύο ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19
  • Τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

Ωστόσο, κορυφωνόταν την ημέρα μηδέν, όταν οι στενές επαφές των ασθενών είχαν 30% πιθανότητες να μολυνθούν.

Καθυστερημένη απομόνωση

Δυστυχώς, όμως, η μελέτη έδειξε ότι από τη στιγμή της εκδήλωσης των πρώτων συμπτωμάτων έως την απομόνωση των ασθενών, μεσολαβούσαν κατά μέσον όρο 5 ημέρες (κυμαίνονταν από 2 έως 8). Στο μεσοδιάστημα, οι στενές επαφές των ασθενών είχαν ήδη μολυνθεί.

Στις στενές επαφές των ασθενών της παρούσας μελέτης συμπεριλαμβάνονταν οι συνεργάτες τους στη δουλειά και τα άτομα με τα οποία συγκατοικούσαν.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο πιο παρατεταμένη ήταν η έκθεση σε έναν ασθενή, τόσο πιθανότερο ήταν να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Μάλιστα η έκθεση δεν χρειαζόταν να εμπεριέχει επαφή. Και η απλή συζήτηση με έναν ασθενή, ήταν αρκετή για να μεταδοθεί ο κορωνοϊός.

Φωτογραφία: iStock