Κικίλιας: Με ιδιώτες το management και η αγορά ιατρικών μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, αλλά και τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Φούλ τις μηχανές έχει βάλει η κυβέρνηση για ριζικές αλλαγές που θα συμβούν σταδιακά τους επόμενους μήνες στα δημόσια νοσοκομεία, με σειρά νομοσχεδίων, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν άρδην το τοπίο της Δημόσιας Υγείας και με στόχο την βελτίωση των κακώς κειμένων, χωρίς όμως – σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από επίσημα χείλη –  οικονομική επιβάρυνση ασθενών και ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», εντός της εβδομάδας θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: Αρχίζει η πρώτη πιλοτική εφαρμογή για Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα στη Δημόσια Υγεία

Μιλώντας για την αναβάθμιση των διαλυμένων υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία και επαναλαμβάνοντας την γνωστή πλέον φράση «Το 2020 είμαστε αποφασισμένοι να είναι η χρονιά των δημόσιων νοσοκομείων», ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα δοθούν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες Πολυτεχνικών Σχολών να αναπτύξουν νέες ιδέες που θα αξιοποιηθούν στην κτιριακή αναμόρφωση των νοσοκομείων. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανάγκη σύγχρονου management στη Δημόσια Υγεία:

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα – και φυσικά δωρεάν για τον πολίτη – να ανανεωθούν ιατρικά μηχανήματα και υπηρεσίες με leasing. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό. Και στην εύλογη ερώτηση σας «που θα βρείτε τα λεφτά» σας προλαβαίνω: Τα νοσοκομεία μας θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Κικίλιας: ΣΔΙΤ και στις Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες θα εφαρμοστούν – σύμφωνα με τα πρότυπα των χωρίων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπως είπε – τόσο στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, όσο και στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Δείτε επίσης: Πώς θα εφαρμοστούν οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό:

«Οι ΣΔΙΤ θα αφορούν στην κτιριακή αναβάθμιση, το management, την αγορά μηχανημάτων και υπηρεσιών, τη λειτουργία των νοσοκομείων. Το μοντέλο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Δεν είναι κάτι αδοκίμαστο. Έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και σας διαβεβαιώ ότι θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος των ασθενών. Θα είναι μια μεταρρύθμιση-σταθμός για το ΕΣΥ. (…) Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ και όλες οι πρωτοβάθμιες δομές, θα συνδεθούν σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα διευκολύνει τους πολίτες. Αυτές τις δομές θα τις διοικεί manager και θα λειτουργούν 24/7 με τη λογική του group practice. Θα συμβάλλονται γιατροί του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες και μ΄ αυτόν τον τρόπο θα έχει κανείς τη δυνατότητα να βρίσκει εκεί τον γιατρό της εμπιστοσύνης του. Οι ΣΔΙΤ είναι ένα εργαλείο που βεβαίως θα χρησιμοποιηθεί και στην πρωτοβάθμια, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μονάδας».

Νέα «Χάρτα Υγείας»: Αναδιάρθρωση κλινικών και συγχωνεύσεις

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, εξαιτίας των οποίων τα δημόσια νοσοκομεία σήμερα βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο «τόνωσης» των κλινικών του ΕΣΥ με επιμελητές Β’ και ανέφερε, ότι είναι ήδη έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του ΕΟΠΥΥ για την ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών, ώστε να γίνουν γρήγορα οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε για πρώτη φορά και ριζική αναδιάρθρωση ή ακόμα και μετακινήσεις κλινικών νοσοκομείων, με βάση τη νέα «Χάρτα Υγείας» που έχει καταρτιστεί από τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και στην οποία υπάρχει λεπτομερής καταγραφή, όλων των προβλημάτων και των αναγκών των νοσοκομείων.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Βασίλης Κικίλιας, είπε:

«Οι 2.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, όπως και αυτές των επικουρικών, είναι σημαντική, τονωτική ένεση στο ΕΣΥ. Όμως, μέσω των 7 Υγειονομικών Περιφερειών, έχουμε καταγράψει και δημιουργήσει μια «Χάρτα Υγείας» με βάση τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην Περιφέρεια. Θα τονώσουμε το ΕΣΥ με επιμελητές β’ βάζοντας νέο αίμα στο νοσοκομεία μας και θα ξαναδώσουμε κίνητρα ώστε νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι να μείνουν στον τόπο τους. Παράλληλα μελετάμε μετακινήσεις κλινικών. Να δώσω ένα απλό παράδειγμα: το νοσοκομείο Σωτηρία έχει 8 πνευμονολογικές κλινικές και καμία ορθοπεδική και το Ασκληπιείο Βούλας έχει 6 ορθοπεδικές κλινικές και καμία πνευμονολογική. Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε μία κλινική από το ένα νοσοκομείο στο άλλο».

Κικίλιας: «Έρχεται το μεγάλο νομοσχέδιο με έμφαση στην πρόληψη»

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στο πρωτοποριακό νομοσχέδιο που αναμένεται από μέρα σε μέρα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Αφορά στον τομέα της πρόληψης νοσημάτων και προβλέπει τη δωρεάν διενέργεια για τον πολίτη διαγνωστικών εξετάσεων:

«Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία στη Βουλή. Για τον οριζόντιο προληπτικό έλεγχο σε βασικές νόσους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που ρυθμίζουν βασικούς συμπεριφορικούς και κοινωνικούς κινδύνους από τον τρόπο ζωής μας. Δηλαδή την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, τη διατροφή, το αλκοόλ, την άθληση. Σιγά σιγά, θα μεταφέρονται πόροι από την περίθαλψη στην πρόληψη, έτσι ώστε να προλαμβάνονται όλοι αυτοί οι σημαντικοί κίνδυνοι.Ξεκινάμε με οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Τέλος ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έρχεται και άλλο νομοσχέδιο μέσα στον Φεβρουάριο, το οποίο θα αφορά στην αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ:

«Προχωρά επίσης το ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ και άλλες κατηγορίες ασθενών έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες αναμονές. Άλλωστε, όλος ο ΕΟΠΥΥ θα αναδιαρθρωθεί σημαντικά με νομοσχέδιο που θα φέρουμε τον Φεβρουάριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.