Κικίλιας: Αναζητά νέους επιστήμονες με «έξυπνες ιδέες» για την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Συνάντηση εργασίας με τους Πρυτάνεις των Πολυτεχνικών Σχολών πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με στόχο την εκπόνηση προγράμματος για την κτιριακή αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης συνάντηση με τους Πρυτάνεις Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, με θέμα την προκήρυξη διαγωνισμού για την υποβολή προτάσεων σχετικά με παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα εν λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι «έξυπνες λύσεις» που θα αφορούν στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας, δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την λειτουργική, ενεργειακή, κτιριακή και ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Αποφασίσαμε να διεξάγουμε έναν διαγωνισμό μεταξύ των τελειόφοιτων και μεταπτυχιακών φοιτητών, με τη συνδρομή και συμπαράσταση των μελών ΔΕΠ των σχολών τους, με ιδέες και προτάσεις για το νοσοκομείο του μέλλοντος».

Δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα έχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, με ανάλογα γνωστικά αντικείμενα και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων μελών ΔΕΠ.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: “’Ερχονται τα “πράσινα” δημόσια νοσοκομεία εντός του 2020”

Κικίλιας: Βραβείο και χρηματικό έπαθλο στην πιο «έξυπνη ιδέα»

Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι τρεις μήνες, ενώ θα δοθεί και χρηματικό έπαθλο, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.  Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των τεχνικών υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τεχνοκρατών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε τους Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της χώρας και τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που παρέστη στη συνάντηση, δήλωσε:

«Ευελπιστούμε να δείξουμε ότι πιστεύουμε στη νέα γενιά των Ελλήνων, τους θέλουμε εδώ ως κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, με τη συνδρομή των κορυφαίων Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και Σχολών της χώρας. Η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι ιδέες και οι προτάσεις που θα προκύψουν από το διαγωνισμό, θα είναι κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού μας για την αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από το Κράτος, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από συγχρηματοδοτούμενα έργα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, επίσης, ότι έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από την τελευταία φορά που κάποια κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ είναι, όπως είπε «πανθομολογούμενο πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις. Με την πρωτοβουλία αυτή, στηρίζουμε τους εν δυνάμει νέους επαγγελματίες και τους δίνουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη φαντασία, τη γνώση και τη δημιουργικότητά τους προς όφελος του ελληνικού λαού», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης: Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας για τα Δημόσια Νοσοκομεία – Τι “τρέχει” άμεσα και τι καθυστερεί

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων φοιτητών, αποφοίτων, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών για να συμμετάσχουν, καθώς θα βρουν, όπως είπε, τρόπο και χώρο δουλειάς στην Ελλάδα, για να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις ιδέες τους:

«Είναι κάτι πρακτικό, κάτι ουσιαστικό και κάτι που λείπει από τα Πανεπιστήμιά μας, για να δείξουμε ότι η Πολιτεία δίνει χώρο για δράση στα νέα παιδιά. Είναι τόσες πολλές οι ιδέες και οι εκφάνσεις μιας μελέτης ενός επιστήμονα, είτε αφορούν ολόκληρο νοσοκομείο, είτε μία πτέρυγά του, που νομίζω ότι μόνο θετικό θα είναι για την ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα για το Υπουργείο Υγείας, γιατί θα υπάρχουν πολλές προτάσεις σε πολλά επίπεδα», τόνισε ο Πρύτανης.

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, δήλωσε από την πλευρά της:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και κατ’ επέκταση του Κράτους σε ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι, όπως είναι τα νοσοκομεία μας. Εύχομαι να συντονιστούμε όλοι μαζί το δυνατόν συντομότερο και να πετύχουμε να υλοποιήσουμε αυτό που αρχίζει σήμερα. Δε μιλάμε για ιδανικά νοσοκομεία, είμαι σε θέση ως γιατρός να γνωρίζω, ότι αυτή τη στιγμή όλα τα νοσοκομεία της χώρας πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις, ανεξάρτητα του τι λέγεται. Χρειάζονται όμως αναβάθμιση, επικαιροποίηση και δομικές αλλαγές. Και αυτό θα πετύχουμε τώρα».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, δήλωσε αρωγός της προσπάθειας αυτής:

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα βοηθήσει στη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Υπουργός Υγείας, να δώσει τη δυνατότητα σε παραγωγικούς ανθρώπους ενός κλάδου που έχει πληγεί, σε νέους επιστήμονες που θέλουν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους. Γνωρίζετε ότι έχουμε καλά μυαλά στα ελληνικά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, που τα τελευταία χρόνια έφευγαν στο εξωτερικό. Τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν στην Πατρίδα τους σημαντικές ιδέες που θα εφαρμοστούν, όπως έχει δεσμευθεί το Υπουργείο Υγείας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Σαπουντζάκης, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής και η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Άννα Σπύρτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν