Κικίλιας: «Έρχεται νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία αρχές του 2020 – Περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου και αφορά την προαγωγή της Υγείας στον γενικό πληθυσμό.

Με το νέο νομοσχέδιο το Υπουργείο Υγείας θα θεσπίσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο στον Ελληνικό πληθυσμό. Παρόμοιο νομοσχέδιο έχει να κατατεθεί στη Βουλή από το 2005, όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στον γενικό πληθυσμό για μια σειρά από σοβαρά νοσήματα που επιβαρύνουν τη Δημόσια Υγεία, όπως είναι  καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια κ.α.

Από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπου βρέθηκε σήμερα για την υπογραφή νέων συμβάσεων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στους οροθετικούς ασθενείς, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον οποίο συνεχάρη για το έργο του, ότι «Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ συντάσσονται και υπηρετούν τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στρατηγικούς στόχους της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και της απρόσκοπτης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους ανεξαιρέτως και χωρίς διακρίσεις».

Δείτε επίσης – Κικίλιας: «Απρόσκοπτα και χωρίς διακρίσεις οι εξετάσεις HIV/AIDS σε 4 Κέντρα Αναφοράς» – Ανάσα ανακούφισης για τους οροθετικούς

Ο νόμος – πλαίσιο που θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο, ρυθμίζει βασικά θέματα που προάγουν τη Δημόσια Υγεία στον γενικό πληθυσμό:

«Τέτοιο νομοσχέδιο έχει να έρθει από το 2005. Θα το φέρουμε και θα το εφαρμόσουμε, όπως εφαρμόσαμε και τον αντικαπνιστικό νόμο», τόνισε ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Οι προκλήσεις της κοινωνίας, η παιδική παχυσαρκία που είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ΧΑΠ, είναι νοσήματα βαριά για τα οποία πρέπει να βρούμε λύση και απάντηση. Και η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στην ενημέρωση των Ελλήνων. Αυτό το ρόλο θα έχει το Υπουργείο Υγείας και φυσικά ο ΕΟΔΥ. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δείχνει ότι μετά από την προσπάθεια του Οργανισμού να εμβολιάσει όλα τα παιδιά και τους εφήβους στις προσφυγικές δομές των νησιών του ΒΑ Αιγαίου – Λέσβο, Σάμο, Χίο – ο ΕΟΔΥ προχωρά, αλλάζει εικόνα, αυξάνει το βηματισμό του και αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.