Κικίλιας: «Απρόσκοπτα και χωρίς διακρίσεις οι εξετάσεις HIV/AIDS σε 4 Κέντρα Αναφοράς» – Ανάσα ανακούφισης για τους οροθετικούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Παρουσία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, υπογράφηκαν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, οι Προγραμματικές Συμβάσεις Συνεργασίας με τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια HIV/AIDS, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν και ανώνυμες εξετάσεις για το HIV/AIDS.

«Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ συντάσσονται και υπηρετούν τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στρατηγικούς στόχους της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και της απρόσκοπτης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους ανεξαιρέτως και χωρίς διακρίσεις. Στο  πλαίσιο αυτό, στέκονται δίπλα στους συνανθρώπους μας που ζουν με την HIV λοίμωξη, με τους οποίους διατηρείται ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και εποικοδομητικού διαλόγου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: Τέλος στην αγωνία των ασθενών με HIV/AIDS – Ξεκινούν και πάλι οι διαγνωστικές εξετάσεις

Με την υπογραφή των συμβάσεων, επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα  που, επί σειρά ετών,  εμπόδιζαν τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και επιβεβαίωσης νέων περιστατικών και τη διενέργεια εξετάσεων για τη μέτρηση ιικού φορτίου και τον έλεγχο γονοτυπικής αντοχής στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια που θα μπορούν από εδώ και πέρα να συνεχίσουν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες  δωρεάν και ανώνυμα, είναι:

  • Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ), στην Ιατρική Σχολή του   Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος (ΕΚΑAΒΕ), στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας
  • Εξειδικευμένο εργαστήριο HIV/AIDS, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

Μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να συγχαρώ στο πρόσωπο του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, των μελών του Δ.Σ. και των εργαζομένων, τον Οργανισμό που ρυθμίζει ένα τεράστιο κοινωνικό αγαθό, τη Δημόσια Υγεία, για την προσπάθεια η οποία κατεβλήθη τους τελευταίους μήνες για την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος: της μη δυνατότητας των συνανθρώπων μας με HIV/AIDS λοίμωξη, να κάνουν ανώνυμα και δωρεάν εξετάσεις στα Κέντρα Αναφοράς.

Ένα πρόβλημα των τελευταίων 3,5 ετών, που λύνεται σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων με τα Κέντρα Αναφοράς σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε η δημόσια δωρεάν υγεία, την οποία προτάσσουμε ως πρώτη προτεραιότητα. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στίγμα για κανέναν συνάνθρωπό μας, το ελληνικό Κράτος, το Υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, αντιμετωπίζουν τους πάντες με ισότητα, με διακριτικότητα και στο πλαίσιο του νόμου.

Τα Κέντρα Αναφοράς πλέον, μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία των τελευταίων ετών, υπέγραψαν τη σύμβαση με τον ΕΟΔΥ και μπορούν να διεξάγουν εξετάσεις για τους συνανθρώπους μας αυτούς που πρέπει να γνωρίζουν αν και εφόσον έχουν προσβληθεί και να μπορούν μετά να λαμβάνουν την αγωγή τους».

Κικίλιας

Κικίλιας: «Έρχεται νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία»

Από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου και αφορά την προαγωγή της Υγείας στον γενικό πληθυσμό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας:

Προαναγγέλλω ότι το Υπουργείο Υγείας φέρνει στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, νόμο-πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα βασικά θέματα που προάγουν τη Δημόσια Υγεία στον γενικό πληθυσμό. Τέτοιο νομοσχέδιο έχει να έρθει από το 2005. Θα το φέρουμε και θα το εφαρμόσουμε, όπως εφαρμόσαμε και τον αντικαπνιστικό νόμο.

Οι προκλήσεις της κοινωνίας, η παιδική παχυσαρκία που είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ΧΑΠ, είναι νοσήματα βαριά για τα οποία πρέπει να βρούμε λύση και απάντηση.

Και η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στην ενημέρωση των Ελλήνων. Αυτό το ρόλο θα έχει το Υπουργείο Υγείας και φυσικά ο ΕΟΔΥ.

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δείχνει ότι μετά από την προσπάθεια του Οργανισμού να εμβολιάσει όλα τα παιδιά και τους εφήβους στις προσφυγικές δομές των νησιών του ΒΑ Αιγαίου – Λέσβο, Σάμο, Χίο – ο ΕΟΔΥ προχωρά, αλλάζει εικόνα, αυξάνει το βηματισμό του και αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.