Κικίλιας: Τέλος στην αγωνία των ασθενών με HIV/AIDS – Ξεκινούν και πάλι οι διαγνωστικές εξετάσεις

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρεθεί την Παρασκευή 20/12 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για να συμμετάσχει στην υπογραφή νέων συμβάσεων προμήθειας αντιδραστηρίων, για τις εξετάσεις HIV/AIDS λοίμωξης.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην αγωνιώδη έκκληση των ασθενών με HIV/AIDS, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον ΕΟΔΥ για την διακοπή της πρόσβασης τους σε διαγνωστικές εξετάσεις για τη νόσο, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την απόφαση για την υπογραφή νέων συμβάσεων μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και των Κέντρων Αναφοράς HIV/AIDS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έλαβε την περασμένη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου το νέο Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, μετά από εντολή του Υπουργού Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας θα παραστεί στην υπογραφή των συμβάσεων στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔΥ, στο Μαρούσι.

Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας, μετά από τη διαδικασία αυτή θα υπάρξει άμεση επανεκκίνηση στη διενέργεια των -τόσο σημαντικών για τους οροθετικούς ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη- εξετάσεων, που είχαν διακοπεί στα Κέντρα Αναφοράς, λόγω της έλλειψης των αντιδραστηρίων.

Τι ζήτησαν από τον ΕΟΔΥ οι ασθενείς του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”

Με επιστολή τους τα μέλη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”, εξέφρασαν την αγωνία τους, καθώς η διακοπή των των εξετάσεων συνέβη “σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της διάγνωσης”, όπως ανέφεραν. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ, για καταγραφή των ασθενών με HIV στο μητρώο ασθενών του οργανισμού, θα πρέπει να προηγείται η διενέργεια μιας συγκεκριμένης εργαστηριακής εξέτασης. Η μη έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων χρηματοδότησης των Κέντρων Αναφοράς για τη λοίμωξη HIV/AIDS, όμως, έθετε εμπόδια τους ασθενείς στην διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων.

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας ζήτησε από τον Ο Ε.Ο.Δ.Υ. να αντιμετωπίσει άμεσα και μόνιμα όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα, που, όπως τόνισαν τα μέλη του, “απειλούν την υγεία και τη ζωή των οροθετικών ατόμων”.

Ο επιβεβαιωτικός έλεγχος, σύμφωνα με τη “Θετική Φωνή”:

  • Έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος, καθώς κάθε εξέταση δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ, ενώ οι ασθενείς με νέα διάγνωση HIV είναι περίπου 600 άτομα ετησίως.

Οι ασθενείς τόνισαν, επίσης, ότι οι εξετάσεις για την διάγνωση του ιού HIV αποτελούν προϋπόθεση για την έναρξη παρακολούθησης και θεραπείας, η οποία βελτιώνει την υγεία του ατόμου και ταυτόχρονα το καθιστά μη μεταδοτικό.