ΚΕΘΕΑ: Κρίσιμη η αυριανή μέρα για το μέλλον της απεξάρτησης

  • Γιάννα Σουλάκη
ΚΕΘΕΑ
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Στη συνέχεια το ΚΕΘΕΑ θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τύπου στους Δημοσιογράφους, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του ΚΕΘΕΑ, καθώς ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καλεί αύριο Παρασκευή και ώρα 11.30 π.μ., τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ στο Υπουργείο Υγείας.

Στη συνέχεια, στη 13.30, το ΚΕΘΕΑ θα παραχωρήσει ενημερωτική συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που δυναμιτίζει τα θεμέλια της λειτουργίας του Οργανισμού.

Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί διάλογος και η οποία προβλέπει την κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ και τον διορισμό από την κυβέρνηση -έναντι του εκλεγμένου – άμισθου Δ.Σ.-  Διοικητικού Συμβουλίου «ημετέρων».

Δείτε επίσης: “Κάτω τα χέρια απ’ το ΚΕΘΕΑ”: Μεγάλο κύμα συμπαράστασης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης

ΚΕΘΕΑ: Ετοιμάζεται να προσφύγει τη Δικαιοσύνη

‘Οπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ, εάν δεν αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προσανατολίζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη:

«….όχι μόνο για να υπερασπιστεί τα θέματα τάξης που αφορούν το ΚΕΘΕΑ αλλά και για την αναφορά περί «μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης», που αποτελεί προσβολή στην τιμή και την υπόληψη των μελών αυτού του Δ.Σ. και των προηγούμενων», αναφέρουν τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ.

Να σημειωθεί ότι η «αστεία» –όπως έχουν χαρακτηρίσει οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ- αιτιολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης της αναγκαιότητας της αιφνιδιαστικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου επικαλείται «αποκατάσταση της χρηστής διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης».

Ουδέν ψευδέστερο για έναν Οργανισμό, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους και του υπουργείου Υγείας και στη Διοίκηση του οποίου τα δύο μέλη ήδη διορίζονται από την κυβέρνηση. Το ΚΕΘΕΑ, στην 37χρονη ιστορία του δεν έχει προκαλέσει ποτέ οικονομικό σκάνδαλο, δεν είχε ποτέ ανοίγματα στον προϋπολογισμό του, ούτε “έπαιξε” ποτέ στα πρωτοσέλιδα ως κακή είδηση. Ποτέ. Αντιθέτως, είναι ο μόνος οργανισμός της χώρας με διεθνή εμβέλεια και κύρος, με αποκορύφωμα την επιλογή του ως συμβούλου του ΟΗΕ για ζητήματα απεξάρτησης”, τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ σε χθεσινή τους ανακοίνωση.

Δείτε επίσης : Σε κρατικό έλεγχο το ΚΕΘΕΑ εν μία νυκτί! – «Απόφαση που στρέφεται ενάντια στις ευάλωτες ομάδες» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

ΚΕΘΕΑ – Έκκληση προς την κυβέρνηση να κατανοήσει γιατί η απόφασή της είναι επιζήμια στον αγώνα της απεξάρτησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, του οποίου ο Πρόεδρος, o Αντιπρόεδρος και τα μέλη, όλοι άμισθοι εθελοντές, εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού τον Οκτώβριο του 2017, θέλει να επισημάνει τρία σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία καταργεί το ίδιο το όργανο και το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Θέλει, επίσης, να απευθύνει έκκληση προς την Κυβέρνηση.

1. Η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης δεν επέτρεψε κανέναν διάλογο, ώστε να καταλάβουν αυτοί που την πήραν πώς λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του πριν από σχεδόν 40 χρόνια και πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η κίνηση αυτή για τον Οργανισμό και για το έργο που επιτελεί. Ο θεραπευτικός πυρήνας της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ είναι η συμμετοχή, που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα, με κορωνίδα την εκλογή της διοίκησης του Οργανισμού. Η αιφνίδια κατάργηση της διοικητικής δομής κλονίζει τον Οργανισμό συθέμελα και εισάγει την ανασφάλεια στους εργαζόμενους, στους θεραπευόμενους και στη μεταξύ τους σχέση.

2. Για να δικαιολογήσει την επιστράτευση του ακραίου μέσου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επικαλείται: «Την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, όπως επίσης για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)». Όλο το περιεχόμενο της πρότασης αυτής είναι ψευδές. Το ΚΕΘΕΑ ελέγχεται ετησίως από ορκωτούς ελεγκτές και δημοσιεύει επιμελώς τους ετήσιους απολογισμούς για το κλινικό έργο και τη διοικητικο-οικονομική του διαχείρισή του. Ο αυτοδιοικούμενος αυτός Οργανισμός αποτελεί λαμπρή εξαίρεση στη σπατάλη, τα χρέη και την έλλειψη αξιολόγησης και λογοδοσίας που μαστίζουν τον ευρύτερο χώρο του δημοσίου και όχι μόνο.

3. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η αιτιολόγησή της, αποτελεί βάναυση προσβολή προς το ΚΕΘΕΑ, τη διεύθυνση, τους εργαζόμενους, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και τις οικογένειές τους. Αποτελεί συκοφαντία εναντίον των μελών του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και όλων εκείνων των ανθρώπων από κάθε επαγγελματικό ή επιστημονικό πεδίο και κάθε πολιτικό χώρο που μέσα στα χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους, αφιλοκερδώς, ώστε να εξασφαλίζουν ένα σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων του οργανισμού. Το Διοικητικό Συμβούλιο προσανατολίζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη όχι μόνο για να υπερασπιστεί τα θέματα τάξης που αφορούν το ΚΕΘΕΑ αλλά και για την αναφορά περί «μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης», που αποτελεί προσβολή στην τιμή και την υπόληψη των μελών αυτού του Δ.Σ. και των προηγούμενων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ καλεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν προς την επικύρωση της απόφασης από τη Βουλή. Να αναγνωρίσουν ότι η ΠΝΠ βασίστηκε σε λανθασμένη πληροφόρηση που δεν δικαιολογεί τέτοιο μέτρο. Να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο το έργο που επιτελεί εδώ και δεκαετίες και με το οποίο το ΚΕΘΕΑ έχει κερδίσει την αποδοχή της κοινωνίας, την αγάπη χιλιάδων ανθρώπων που λυτρώθηκαν από τις εξαρτήσεις, και τη διεθνή αναγνώριση.

Στη συνέντευξη θα μιλήσουν εκπρόσωποι από το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, ο Διευθυντής του Οργανισμού Δρ. Βασίλειος Γκιτάκος, εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων των Θεραπευτικών Προγραμμάτων, μέλη της κοινωνικής επανένταξης και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.