“Κάτω τα χέρια απ’ το ΚΕΘΕΑ”: Μεγάλο κύμα συμπαράστασης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης

  • Γιάννα Σουλάκη
ΚΕΘΕΑ
Πρωτοφανείς είναι οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ από κόμματα, οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, ανθρώπους του πνεύματος, αλλά και κυρίως από το πλήθος των ανθρώπων και των οικογενειών τους, που γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία τη σημαντική του προσφορά στον τομέα της απεξάρτησης, εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης δυναμιτίζει συθέμελα την ομαλή και ανεξάρτητη μέχρι σήμερα πορεία του ΚΕΘΕΑ, καθώς επιβάλλει διορισμένα με κομματικά (ή τεχνοκρατικά) κριτήρια μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Υγείας.

Η προσπάθεια, όμως, της πλήρους κατάργησης του “αυτοδιοίκητου” του οργανισμού, βρίσκει ισχυρή αντίσταση από την κοινωνία, η οποία ζητά “εδώ και τώρα” την ανάκληση αυτής της αψυχολόγητης απόφασης. Μιας απόφασης που αλλοιώνει πλήρως την φυσιογνωμία και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πυρήνα της αποστολής του προγράμματος, το οποίο προτάσσει τον εθελοντισμό, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη.

“Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία ποια είναι ακριβώς η μεγάλη και επείγουσα ανάγκη, που επιβάλει την αλλαγή του τρόπου διοίκησης ενός δημόσιου Οργανισμού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλιώς μένει έκθετη”, τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ  ΕΔΩ

ΚΕΘΕΑ: Αντικαθιστούν το άμισθο και εκλεγμένο Δ.Σ. από διορισμένους “ημέτερους”

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα είναι άμισθα και εκλεγμένα από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, η οποία αποτελείται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους (εργαζόμενους, θεραπευόμενους, μέλη προγραμμάτων και μέλη των Συλλόγων Οικογένειας των θεραπευομένων). Στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ. δε, έχουν προσφέρει εδώ και 37 χρόνια εθελοντικά τις υπηρεσίες τους δεκάδες αναγνωρισμένες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ΚΕΘΕΑ αποτελεί παγκοσμίως “πρότυπο στην απεξάρτηση” και γι’ αυτό επιλέχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως σύμβουλος του σε ζητήματα απεξάρτησης.

Η αιτιολόγηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από πλευράς κυβέρνησης για “αποκατάσταση της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης” είναι ασθενικά έως ανύπαρκτα τεκμηριωμένη, καθώς το ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα αποτελεί αποδεδειγμένα ένα απόλυτα επιτυχημένο και υποδειγματικό μοντέλο διοίκησης, χωρίς σπατάλες, κακοδιαχείριση, σκάνδαλα και δανεισμό.

Όσο για το πρόσχημα της «αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης», οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ λένε στην ανακοίνωσή τους: “Ουδέν ψευδέστερο για έναν Οργανισμό, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους και του υπουργείου Υγείας και στη Διοίκηση του οποίου τα δύο μέλη ήδη διορίζονται από την κυβέρνηση. Το ΚΕΘΕΑ, στην 37χρονη ιστορία του δεν έχει προκαλέσει ποτέ οικονομικό σκάνδαλο, δεν είχε ποτέ ανοίγματα στον προϋπολογισμό του, ούτε “έπαιξε” ποτέ στα πρωτοσέλιδα ως κακή είδηση. Ποτέ. Αντιθέτως, είναι ο μόνος οργανισμός της χώρας με διεθνή εμβέλεια και κύρος, με αποκορύφωμα την επιλογή του ως συμβούλου του ΟΗΕ για ζητήματα απεξάρτησης”.

Δείτε επίσης – Σε κρατικό έλεγχο το ΚΕΘΕΑ εν μία νυκτί! – «Απόφαση που στρέφεται ενάντια στις ευάλωτες ομάδες» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Δείτε τις αντιδράσεις των κομμάτων και όλες τις δηλώσεις συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ:

Το 18 ΑΝΩ για το ΚΕΘΕΑ: “Απόφαση που στρέφεται ενάντια στους εξαρτημένους και την κοινωνία”

Η υπεύθυνη του προγράμματος της Μονάδας Απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ,  Στυλιανή Χρηστίδη δήλωσε, μεταξύ άλλων:

“….Πρόκειται για μια βίαιη παρέμβαση στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η ενέργεια αυτή στρέφεται ενάντια σε μια διαφορετική κουλτούρα οργάνωσης και διοίκησης υπηρεσιών προς τους εξαρτημένους, τις οικογένειες τους και την κοινωνία. Κουλτούρα και πρακτική οι οποίες έχουν δοκιμασθεί για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.
Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αλλοιώνει το χαρακτήρα των «θεραπευτικών κοινοτήτων» του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και το διάλογο.

Το 18 ΑΝΩ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις θεραπευτικές κοινότητες, τους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ: «Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση”.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ

Κατερίνα Μάτσα (18 ΑΝΩ): “Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ”

Για “καταστολή, έλεγχο και απαξίωση ενός ευαίσθητου πληθυσμού”, κάνει λόγο σε μακροσκελή δημόσια επιστολή της, η επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, συγγραφέας και εξέχουσα γνώστης των θεμάτων της απεξάρτησης, Κατερίνα Μάτσα.

Μεταξύ άλλων, η κα. Μάτσα, αναφέρει:

“Eίναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει τον έλεγχο του μεγαλύτερου πανελλαδικά οργανισμού στο χώρο των εξαρτήσεων, στο πεδίο της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης, της εκπαίδευσης, της οικογένειας κ.ά. M’ αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να κάνει, διαμέσου των διορισμένων τοποτηρητών της, τις πολιτικές της παρεμβάσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της ανάγκες.

Tο KEΘEA μέχρι σήμερα, εφαρμόζοντας με συνέπεια τα «στεγνά» του θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, έχει δώσει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους-σκιές και στις οικογένειές τους. Όλο αυτό το δύσκολο έργο επιτελέστηκε από τους θεραπευτές και όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτό, με βάση τον μέχρι χθες τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας του, μέσα από τη γενική συνέλευση των μελών και την εκλογή της διοίκησής του.

Ποιον εξυπηρετεί η ανατροπή μιας έγκυρης και διεθνώς αναγνωρισμένης δομής και λειτουργίας;

H αυθαίρετη αυτή απόφαση δεν εκφράζει μόνο τον αυταρχισμό μιας δεξιάς διακυβέρνησης, δεν καταφέρει μόνο σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία ενός θεραπευτικού οργανισμού, αλλά εγείρει και άλλα ηθικής τάξης ζητήματα.

Γιατί αφορά έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο πληθυσμό, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και τεράστιας διάδοσης όλων των εξαρτήσεων, από τα «ναρκωτικά της κρίσης» αλλά και από τον τζόγο, το Διαδίκτυο, την τροφή κ.ά.

Γιατί η καταστολή και ο έλεγχος στο πεδίο ενός τόσο ευάλωτου πληθυσμού υποδηλώνει μια στάση απαξίωσής του, συντηρώντας και αναπαράγοντας τον κοινωνικό ρατσισμό και οδηγώντας στον κοινωνικό αποκλεισμό και την καταστροφή των πιο αδύναμων κρίκων της κοινωνικής αλυσίδας που σπάζει κάτω από το βάρος της κρίσης”.

ΟΚΑΝΑ: «Στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ»

Δημόσια τοποθέτηση έκανε με ανακοίνωσή του και ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ):

«Παρότι ένας Οργανισμός αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν συνηθίζει να σχολιάζει ό,τι συμβαίνει σε έναν άλλο, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) επειδή, κατά τη γνώμη μας, αυτή δεν αφορά μόνο στο ΚΕΘΕΑ, αλλά στην ουσία της πολιτικής των εξαρτήσεων. (…) Η ολοκληρωμένη πολιτική κατά των εξαρτήσεων είναι μια υπόθεση που απαιτεί όρθιες και ζωντανές όλες τις διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και γι’ αυτόν το λόγο στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ στην προσπάθειά του να χαράξει το δρόμο του και την πορεία του», αναφέρουν τα μέλη των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ.

Νίκος Κωνσταντάρας: Η κυβέρνηση να βελτιώσει το ΚΕΘΕΑ και να μην χρεωθεί μια αρχείαστη σύγκρουση»

Ο δημοσιογράφος και Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Καθημερινή», Νίκος Κωνσταντάρας, σε άρθρο του αναφέρει την εμπειρία του από τη θητεία του ως μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ:

«Στα έξι χρόνια που είχα την τύχη και την τιμή να είμαι μέλος του Δ.Σ., γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους από διαφορετικά επαγγέλματα και πολιτικούς χώρους, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για το καλό του ΚΕΘΕΑ, για τη στήριξη των εργαζομένων και των θεραπευόμενων. Χωρίς αμοιβή, χωρίς δημοσιότητα, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Ενώ η κρίση έχει μειώσει και τον αριθμό τους και τις αμοιβές, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται με αφοσίωση και αγάπη στις ολοένα μεγαλύτερες απαιτήσεις της δύσκολης εποχής,.

Το αυτοδιοίκητο δεν άρεσε σε πολιτικούς που ήθελαν να διορίζουν τις διοικήσεις, να τις πληρώνουν, να τις ελέγχουν και να τις αλλάζουν κατά το δοκούν, αλλά το ΚΕΘΕΑ πέτυχε. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι μοντέλο προς κατάργηση. Ας σκεφτεί η κυβέρνηση αν πράγματι πιστεύει ότι μπορεί να το βελτιώσει ή αν θα χρεωθεί μια αχρείαστη σύγκρουση με εργαζόμενους, θεραπευόμενους, τις οικογένειες τους και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας».

Δείτε όλο το άρθρο ΕΔΩ.

Κώστας Αρβανίτης: Η κυβέρνηση σκοτώνει το ΚΕΘΕΑ

Δημόσια τοποθετήθηκε με άρθρο του και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος είχε διατελέσει επί σειρά ετών και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση με την ΠΝΠ θα δημιουργήσει “ένα ακόμα πλαδαρό πλοκάμι του Επιτελικού Κράτους με Διοικητικό Συμβούλιο διορισμένων ημετέρων, κρατική γραφειοκρατία, μικροπολιτική εξάρτηση και ρόλο ουραγού στα διεθνή φόρα (με τη μετατροπή του σε κυβερνητικό παράρτημα, το ΚΕΘΕΑ αποκλείεται αυτοδικαίως από όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες θεραπευτικών κοινοτήτων που είναι, παντού στον κόσμο, αυτοδικοικούμενες και αυτοκέφαλες)”, ενώ παραθέτει τα τραγικά αποτελέσματα που θα επιφέρει στο ΚΕΘΕΑ η απόφαση της κατάργησης του αυτοδιοίκητου, εάν εφαρμοστεί:

  • Καταλυτική υπονόμευση του θεραπευτικού έργου, το οποίο στηρίζεται στη συμμετοχικότητα και την εθελοντική εγρήγορση.
  • Αναίτια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με απολαβές μελών διοικητικού συμβουλίου.
  • Αποθάρρυνση ιδιωτών οι οποίοι ήδη προσφέρουν τη χρήση ακινήτων τους στο ΚΕΘΕΑ ή άλλες παντοειδείς οικονομικές, έμπρακτες ή συμβολικές στηρίξεις, οι οποίοι μέχρι σήμερα ελκύονται από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του φορέα.
  • Υπονόμευση της διεθνούς αναγνώρισης του φορέα, η οποία έχει στηριχθεί στα αυτοδιοικητικά και κοινοτικά του χαρακτηριστικά (θεραπευτική κοινότητα).
  • Η βλάβη του θεραπευτικού έργου η οποία μετά βεβαιότητας θα προκύψει όταν θα καταργηθούν τα συμμετοχικά θεραπευτικά εργαλεία, θα έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.

“Τέτοια απροκάλυπτη υστεροβουλία, τέτοια απροσχημάτιστη ατιμία, θα έλεγε κανείς ότι δεν την περιμένεις ούτε από μια κυβέρνηση με μοναδική ατζέντα την πολιτική σκοπιμότητα. Μόνο που εμείς την περιμέναμε. Την είχαμε προβλέψει. Και ξέρουμε πώς θα την αποσοβήσουμε. Όπως πάντα. Με τον κόσμο στους δρόμους. Και τους πολιτικούς, όλων των αποχρώσεων, προ των ευθυνών τους”, καταλήγει ο Κώστας Αρβανίτης.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: “Η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ χωρίς να επικαλείται κανένα λόγο”

Σε δήλωσή του στη ΕφΣυν, ο προέδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιάννης Ιωαννίδης, επισημαίνει:

«Η Κυβέρνηση έπραξε αυτό που καμία άλλη, καμίας πολιτικής απόχρωσης δεν διανοήθηκε ή πάντως δεν τόλμησε να κάνει. Καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, χωρίς να συντρέχει ή να επικαλείται κανένα λόγο. Αλλοιώνει τη φυσιογνωμία ενός φορέα που αποτελεί για τα δεδομένα του Ελληνικού Δημοσίου εξαίρεση, καθώς κατάφερε διαχρονικά να διασφαλίσει ποιότητα υπηρεσιών, επιστημονική επάρκεια και διεθνή αναγνώριση σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, σε συνδυασμό με κοινωνική συμμετοχή, ακριβώς λόγω του αυτοδιοίκητου. Εάν δεν υποκρύπτεται κάτι άλλο, τότε το μόνο που εξηγεί αυτήν την αδιανόητη κίνηση είναι η αλαζονεία της εξουσίας που την καθιστά ανυποψίαστη για τους κινδύνους και τη βλάβη που μπορεί να επιφέρει και στο δημόσιο συμφέρον και στον ίδιο της τον εαυτό. Το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κατά κραυγαλέα περιφρόνηση της συνταγματικής νομιμότητας, δεν είναι απλώς απαράδεκτο, είναι ντροπή

ΣΥΡΙΖΑ για ΚΕΘΕΑ: “Λάθη της κυβέρνησης από τη βιασύνη της να διορίσει τους δικούς της ανθρώπους”

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρει ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρ’ότι υπάρχει ανοιχτό σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και προσθέτει:

“Χωρίς την παραμικρή ένδειξη για κακοδιαχείριση και έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιβάλει, με το έτσι θέλω, την «κανονικότητα» στον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς του που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο. Φαίνεται ότι οι θιασώτες της αριστείας δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα μοντέλο διοίκησης πέρα από το απόλυτα συγκεντρωτικό και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ή διαδικασία επιλογής.

Είναι τόση η βιασύνη της κυβέρνησης να διορίσει τους δικούς της ανθρώπους σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο για τη δημόσια υγεία φορέα, που οι συντάκτες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «ξέχασαν» στην παράγραφο 2 του τροποποιούμενου άρθρου 56 του ν. 4139/2013 το σκοπό του ΚΕΘΕΑ. Έτσι, το ΚΕΘΕΑ παραμένει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, η διοίκηση διορίζεται από τον Υπουργό, όμως πλέον ΔΕΝ έχει σκοπό την «πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων κλπ», όπως είχε με την παλιά διατύπωση του 4139/2013. Είναι ένας φορέας τυπικά χωρίς σκοπό λειτουργίας, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Η δημόσια υγεία και ειδικά ο ευαίσθητος τομέας της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνικές και αυταρχικές λογικές πελατειακού κράτους και ημετεροκρατίας. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ αλλά και οι ωφελούμενοι θα βρεθούν μπροστά τις συνέπειες της αμετροέπειας και της ανευθυνότητας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας”.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ

ΚΙΝΑΛ: “Η πολιτική για τα ναρκωτικά πρέπει να είναι προϊόν κοινωνικου διαλόγου”

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε ότι «εν μία νυκτί η διοίκηση του κέντρου περνά εξ ολοκλήρου στον υπουργό Υγείας, χωρίς εμφανή αιτιολογία και χωρίς καμία αναφορά στον εθνικό σχεδιασμό καταπολέμησης ναρκωτικών».

Ο κ. Μάντζος πρόσθεσε πως αν υπάρχει σοβαρός λόγος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έπρεπε να τον εξηγήσει δημόσια.

«Είναι εμφανές ότι η επιλογή αυτή αποτελεί σχολικό παράδειγμα αντισυνταγματικής άσκησης νομοθετικού έργου από την εκτελεστική εξουσία. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός φορέα με εγνωσμένη προσφορά στην απεξάρτηση και στην καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν είναι θέμα ‘εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης’, όπως αξιώνει το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1) για την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», τόνισε και κατέληξε αναφέροντας πως για τέτοιες παρεμβάσεις μόνο ένας δρόμος υπάρχει:

«Η διάταξη έπρεπε να έχει έρθει με σχέδιο νόμου στη Βουλή, συνοδευόμενο από αναλυτική αιτιολογική έκθεση, έκθεση δημόσιας διαβούλευσης και έκθεση συνεπειών ρυθμίσεως. Ειδικά στο κρίσιμο πεδίο των ναρκωτικών, οποιαδήποτε πολιτική επιλογή οφείλει να είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης και συναίνεσης. Όχι αντικείμενο διατάγματος».

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση βάζει “ταφόπλακα” στο ΚΕΘΕΑ»

Με ανακοίνωση του κόμματος, αλλά και ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κώστα Παπαδάκη, στην Ε.Ε., αντέδρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης «είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ».

Σημειώνει ότι «το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα «δείγματα γραφής» του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση». Και τονίζει:

«Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό».

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, καταγγέλλει με ερώτησή του στην Ε.Ε. την παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία του Οργανισμού.

Στην ερώτησή του αναφέρει συγκεκριμένα:

“Πρόκειται για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ που επί σειρά ετών με τα προγράμματά του έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι. Η ωμή αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ γίνεται στην κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στρώνοντας το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και που προωθεί τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου”.